Назад
Журнал

5 порад тим, хто планує почати власний бізнес

Якщо ви на старті відкриття своєї справи, та все ще маєте певні вагання — радо допоможемо вам наважитись або навпаки відкласти цю витівку на потім

Своїм
Своїм
5 порад тим, хто планує почати власний бізнес
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
12/4/2024
Тривалість
7 хв

Що дуже важливо на початку відкриття свого бізнесу

Якщо ви впевнені, що у вас є талант, декілька ідей і трохи фінансових заощаджень для відкриття справи — трохи вас розчаруємо. Бути підприємцем — це не лише ідея “а далі якось піде”. Ми живемо у дуже конкурентному світі, де бренди з’являються просто щодня. Тому на початку радимо:

  • обирати бізнес-ідею, якою ви дійсно захоплені. Тут і стане у нагоді ваш талант або любов до чогось, адже пристрасть підживлює ваш драйв і допомагає вам долати труднощі.
  • окрім пристрасті, вам варто реальну визначити потребу на ринку і те, як ваш бізнес буде її задовольняти. Можливо таких як ваш майбутній бренд вже є десятки і навіть у вашому місці. Тому вивчіть конкурентів і зрозумійте галузевий ландшафт.
  • якщо ви впевнені, що з нішею та конкурентами все зрозуміло — далі визначте свою унікальну ціннісну пропозицію - що відрізняє ваш бізнес від інших і чому клієнти повинні обрати саме вас
  • далі радимо подумати про комплексний бізнес-план, який окреслює ваші цілі, цільовий ринок, маркетингову стратегію, фінансові прогнози та операційний план. Це слугуватиме дорожньою картою для вашої бізнес-подорожі.
  • і на завершення у підготовчих етапах — проведіть ретельне дослідження ринку, щоб зрозуміти свою цільову аудиторію, конкурентне середовище та галузеві тенденції. Це допоможе вам приймати вдалі маркетингові та бізнес-рішення
як відкрити бізнес

Отож, ви все ж відкриваєте бізнес. Наші 5 порад, які стануть вам у нагоді

Порада 1: сам собі власник чи надійне партнерство

На початку важливо зрозуміти як саме ви хочете рухатись. Звісно, партнерів можна і пізніше знайти, проте це все таки необхідно визначити, оскільки це буде так чи інакше впливати на ваш темп, русло, план та дохідність.

бізнес у 2024

Якщо ви самі собі власник і готові просто найняти людей в команду — тоді радимо дуже добре прорахувати всі витрати і знайти надійні додаткові джерела доходу. Адже на початку ви будете лише вкладати. Мало коли трапляється так, що бізнес швидко приносить бажаний дохід. Тож щоб йти впевнено у напрямку до успіху — фінансова сторона буде грати чи не малу роль.

Є такі випадки, що у людини є вже робота на фул тайм, але вона намагається відкрити щось своє і частину із заробітньої плати вкладає туди. Це нормально. Такий процес довший, але результативний. Проте тут ще важливо знайти баланс між життям, роботою та відкриттям власного бізнесу, оскільки ви повинні будете розгалужуватись на все це і все це буде потребувати вас майже на 100%. Де знайти ці 300% і бути в ресурсі? Наша наступна порада

Порада 2: не ставте бізнес на перше місце

Так - так, хай як це не звучить, проте досягти успіху ви зможете не тоді, коли у вас будуть синці під очима від недоспаних ночей та повне вигорання від перевтоми. А тоді, коли ви знайдете ідеальний баланс між роботою та відпочинком.

Запишіть, а краще поставте в рамочку: “від того, що ви попрацюєте 7 годин, а не 10 нічого не розсиплеться…”. Маємо на увазі, що коли ви плідно попрацювали весь день і зробили всі заплановані справи — не намагайтесь знайти собі ще якусь роботу. Від цього ваші доходи навряд чи збільшаться. А на свіжу голову вранці якраз і можуть прийти ідеї, які стимулюватимуть вашому зростанню та фінансовому зросту.

відкриття бізнесу

Порада 3: коли ви на дні — просто відштовхніться щосили

Зараз ми вам покажемо наглядно як виглядає, коли люди здаються і що відбувається далі.

український бізнес

От якось так воно відбувається. Зазвичай, коли ви зростаєте - ви переживаєте трансформації, труднощі, які змушують вас дещо пригальмувати. І після певного росту - ви опиняєтесь на "дні". Тут багато хто просто здається. І люди здаються, часто тому, що не вистачає терпіння, підтримки або навіть фінансів. Проте якщо немає терпіння — тут радимо переосмислити навіщо ви взагалі це починали і тоді відповідь і сили, а разом з тим і терпіння приходить саме. Якщо немає підтримки — це важко. Але головне реально вірити в себе і свій продукт.

Скільки таких випадків вже було, коли спершу насміхались і відмовляли, а потім заздрили або поважали? Ну а якщо проблеми з фінансами змушують здатись — тут є два варіанти: або просто сповільнити темпи, переглянути джерела доходу, або переглянути весь бізнес і зрозуміти, коли і чому все пішло не так.

Тож якщо ви якраз ось тут посередині — пам’ятайте, що догори йти найважче, але потім воно буде вартувати всіх ваших зусиль

Порада 4: інструменти - помічники

Коли ви працюєте з командою над розвитком ваших продуктів чи послуг — дуже важливо знайти для себе зручні та корисні інструменти, які не лише полегшать роботу, а й автоматизують її.

Одні з таких, які підійдуть під майже будь-яку нішу:

  • Notion або Later (для організації роботи, виставлення задач, контролю тощо)
  • Keap — CRM система зі штучним інтелектом та експертним стратегічним консалтингом, яка допоможе вам заощадити час і краще обслуговувати клієнтів.
  • Clockify — програма для трекання часу та виставлення інвойсів. Доволі проста у використанні і не дорога
  • Facebook Business Manager — стандарт. Тут і аналітика, і підв’язка сторінок і вирішення всіх завдань, що пов’язані з Інстаграм та Фейсбук сторінкою
  • soona — якщо потрібно швидко зробити креатив або замовити UGC — ця платформа стане вам у нагоді
  • Collaborator — для пошуку сайтів (публікація беклінків) та пошуку телеграм каналів (якщо ви розвиваєте власний)
поради для підприємців

Порада 5: не тягніть все на своїх плечах

Ви ніколи не зможете масштабуватись, якщо будете і за маркетолога, і за власника, і за копірайтера тощо. Так, ви пожертвуєте фінансами на оплату роботи деяких людей. Але ви повинні добре проаналізувати, яких саме людей вам найняти, аби вони робили ту важливу частину роботи, щоб ваш бізнес продовжував зростати без вашої прямої участі. А ви в той час зможете зосередитись на вирішенні інших питань, які стосуються розширення, партнерства тощо.

Це не легко, проте вам потрібно навчитись відпускати і довіряти. І будьте готові до того, що помилок не уникнути. І що вас можуть підводити люди.

Проте це все досвід, який будує вас,  ваш бізнес, ваше бачення та цінності і ваш професійний характер

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі