Назад
Журнал

Екологічність в маркетингу - новий тренд в Україні? Поговорили з SMМ агенцією Спалах

Що ви уявляєте, коли чуєте слова “екологічні продажі”? Мабуть, багатьом з вас здається, що це про екологію, навколишнє середовище тощо. І якась доля правди в цьому є, якщо дивитись на це словосполучення з одного кута. Але є ще інша сторона

Інтерв'ю
Інтерв'ю
Екологічність в маркетингу - новий тренд в Україні? Поговорили з SMМ агенцією Спалах
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
12/1/2024
Тривалість
10 хв

Що таке усвідомлений маркетинг?

Усвідомлений маркетинг - це стиль маркетингу, який наголошує на етичних та соціально відповідальних практиках. (або по-іншому “екологічності в продажах”) На відміну від традиційного маркетингу, який зосереджений виключно на збільшенні продажів і прибутку, свідомий маркетинг враховує ширший вплив маркетингової ініціативи на різні зацікавлені сторони, включаючи клієнтів, співробітників, громади та навколишнє середовище.

Усвідомлений маркетинг є важливим для будь-якого бізнесу, щоб відрізнити себе від конкурентів. У сучасному конкурентному середовищі споживачі більш схильні купувати товари та послуги у компаній, які, на їхню думку, поділяють їхні цінності, стиль життя. І це вже доведено

І саме про такий підхід до розвитку бізнесу ми хочемо сьогодні поговорити з Варею і Вікторією, які активно розпочали говорити про екологічність у продажах у соціальних мережах Spalah

Варю, на вашу думку, чому так важливо висвітлювати цю тему?

Моя думка така: у всьому світі зараз є дуже помітним тренд на екологічне споживання стосовно цього та екологічність в цілому. Тому навіть в маркетингу вже стає зрозуміло, що з розвитком технологій та з плином часу - старі стратегії просто перестають працювати. Брендів стає більше з кожним роком, як і інформації та контенту і споживачі та клієнти вже просто не можуть сприймати її по - старому. Старі стратегії продажів через маніпуляції, болі, в якомусь сенсі навіть «обман» вже не приносять бажаних результатів, а навпаки відлякують клієнтів. Звісно, з однієї сторони це працює, може навіть і принести результат швидше. Але якщо ви замислюєтесь про довгостроковість, хочете бути цінним та брендом, який поважають - важливо зараз у всіх напрямках маркетингового розвитку уважно ставитись до ваших дій та того, що ви транслюєте, бо в довгостроковій перспективі це впливає на ваше зростання та продажі.

блог про маркетинг

А яка ваша думка на рахунок цього, Вікторіє?

Я повністю підтримую Варвару. Ми вже давно почали впроваджувати такі тактики розвитку та ще не всі бренди, нажаль, добре розуміють доцільність та необхідність цього підходу, а дехто хоче результат тут і вже. Такі швидкі результати можуть принести офери, де ми давимо на ці ж самі болі, але який буде подальший сенс, якщо клієнт купить товар і забуде про вас? Він не відчує цінності і далі бути з вами, бути вашим лояльним клієнтом.

Екологічність скоро буде мати дуже вагоме значення, адже кожен бізнес хоче бути успішним і мати хорошу базу постійних клієнтів, заробіток не на один рік. Тож в свою чергу ми намагатимемось і далі переконувати власників бізнесу переходити на нові тактики у розвитку (зокрема що стосується соц мереж) і не чекати результату тут і вже.

Які методи використовувати, щоб відчувалась ось ця екологічність?

Вікторія: Гадаю, важливим тут є розуміння пріоритетів клієнтів, визначити, що їх турбує і чому вони повинні прийти саме до вас, щоб задовільнити свої потреби. Це точно допоможе створювати більш релевантний контент і стратегії, які відповідають потребам ЦА. Також вважаю доцільним бути у партнерстві з компаніями чи організаціями, які пов'язані з цінностями вашого бренду. А такі співпраці можуть включати проведення заходів або запуск кампаній, спрямованих на конкретні цілі, наприклад, пожертвування певного відсотка прибутку на благодійність.

Варвара: Не менш важливим є також зрозуміти, де знаходиться ваша компанія. Тобто вам потрібно проаналізувати вплив вашого бізнесу на клієнтів, співробітників, громади та навіть навколишнє середовище. Також, при створенні рекламних креативів, думати не про прямі продажі, а про те, як залучити клієнта, щоб він не лише придбав товар чи послугу, а й став лояльним постійним покупцем. Тому важливо перед цим якісно наповнити свої соціальні мережі, аби про вас склалось правильне першочергове враження. Не забувайте також про оффлайн події, до яких ви можете долучитись. Особливо, якщо ці події резонують вашим цінностям і перегукуються з тематикою вашого бренду. Подумайте про кооперацію з правильними людьми, а не лише з блогерами, у яких не зріла або не ваша аудиторія. І тут не так важлива кількість підписників, як їх якість.

усвідомлений маркетинг

Ще одним методом є -  впровадження та демонстрація КСВ. КСВ - це корпоративно-соціальна відповідальність, тобто  відповідальне ставлення компанії до свого продукту або послуги, до споживачів, працівників, партнерів; активна соціальна позиція компанії, що полягає в гармонійному співіснуванні, взаємодії та постійному діалозі із суспільством, участі у вирішенні найгостріших соціальних проблем. Те, що ви будете приймати участь у КСВ заходах чи акціях та розповідати про це в своїх соціальних мережах дуже позитивно вплине на сприйняття вашого бренду, лояльність до нього.

маркетингова агенція

Вікторіє, через скільки часу можна побачити видимий результат?

Це таке дуже абстрактне питання :) Насправді, все залежить від вашої ніші, того, як швидко і ефективно ви просуваєте бренд і які способи для цього використовуєте. І, звісно, не менш важливим є цінова політика. Якщо ваше фінансове становище дозволяє - видимий результат можна отримати і за 3-4 місяці. А якщо ні - доведеться набратись терпіння. Але те, що результат буде позитивний рано чи пізно - це сто відсотків.

Варю, питання до вас, ви як SMM спеціаліст, відразу наголошуєте клієнтам про ваш підхід, чи покладаєтесь на їх побажання і думку?

Відразу чомусь спав на думку вираз “клієнт завжди правий”. Але не в маркетингу :) Насправді, ми завжди намагаємось брати до уваги побажання клієнта, адже він першочергово повинен знати свою бізнес-модель, що для нього вже працює, що ні і що можна спробувати. Та про довгостроковість та перспективи ми наголошуємо завжди, і зокрема пропонуємо екологічні підходи до розвитку бренду. Тут я можу сказати виходить 50 на 50. Але коли клієнт бачить віддачу від аудиторії, хоч і не відразу - погоджується з нами, нашим підходом і вдячний за такі ініціативи.

Вікторія: хочу додати, що ми не відходимо повністю від традиційного маркетингу, і звісно, деякі стратегії і практики ще працюють. Та ми намагаємось це поєднати з екологічним підходом і тоді виходить все якнайкраще для клієнта.

Отож, як ми бачимо, запуск усвідомленої маркетингової кампанії вимагає часу та зусиль, але кожен маленький крок має величезне значення.

Більше про агенцію та їхній підхід до розвитку тут

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі