Назад
Журнал

Google Analytics, Google Tag Manager, Google Merchant Center - просто про складне

Ви точно могли чути десь ці слова, адже якщо ви працюєте у маркетингу - ці інструменти просто невід'ємна частина роботи для кожного маркетолога. Але інколи на початках буває важко зрозуміти, що означає який інструмент, які в нього особливості і навіщо взагалі він для роботи. Розбираємось

FAQ: люди запитують
FAQ: люди запитують
Google Analytics, Google Tag Manager, Google Merchant Center - просто про складне
Катя Малявська

Катя Малявська

Дата
20/10/2023
Тривалість
10 хв

Ця стаття - своєрідна шпаргалка на випадок, якщо ви тільки починаєте роботу з цими інструментами або хочете дізнатись особливості кожного з них

І першим на черзі буде Google Analytics

Google Analytics - це сервіс веб-аналітики від Google, який дозволяє власникам сайтів і маркетологам відстежувати та аналізувати різні аспекти роботи їхніх сайтів. Він надає цінну інформацію про поведінку користувачів, джерела трафіку та ефективність онлайн-маркетингу. Якщо ви працюєте з брендом, який має сайт - знати, як працювати з аналітикою просто маст хев. Адже це одне з основних джерел, на яке ви можете покладатись, роблячи звіти, запускаючи рекаламу, коригуючи стратегію.

Які особливості даного інструмента:

- Відстежування відвідуваності сайту. Google Analytics дозволяє відстежувати та аналізувати трафік вашого веб-сайту. Він надає інформацію про кількість відвідувачів, переглядів сторінок тощо.

- Сегментація аудиторії. Ви можете сегментувати аудиторію на основі різних критеріїв, таких як демографічні показники, місцезнаходження та поведінка, щоб краще розуміти своїх відвідувачів.

- Відстеження конверсій. Даний сервіс допомагає відстежувати та вимірювати конверсії на вашому веб-сайті, які можуть включати такі цілі, як заповнення форм або транзакції електронної комерції.

- Моніторинг у режимі реального часу. Google Analytics надає дані в режимі реального часу про поточну активність на вашому веб-сайті, допомагаючи вам оцінити безпосередній вплив ваших маркетингових зусиль. Тобто ви відразу побачите, скільки відвідувачів на даний момент знаходиться на сайті або дані за останні пів год.

- За допомогою аналітики, ви можете побачити звідки надходить трафік на ваш сайт, включаючи органічний пошук, платний пошук, соціальні мережі та реферали.

- Також ви можете оцінити ефективність конкретних веб-сторінок, постів у блозі або категорій контенту, щоб зрозуміти, що резонує з вашою аудиторією.

Якщо ви ще не опанували даний сервіс - дуже раджу це зробити. А допоможе вам в цьому офіційне навчання від Гугл

аналітика

Рухаємось далі і розбираємось з Google Tag Manager

Google Tag Manager - це безкоштовний інструмент від Google, який спрощує процес додавання та управління різними тегами і кодами відстеження на веб-сайті без необхідності великого кодування або частих оновлень веб-сайту. Теги - це фрагменти коду, які збирають дані та надсилають їх до різних сторонніх інструментів, таких як Google Analytics, Google Ads, Facebook Pixel тощо. Ці теги зазвичай використовуються для відстеження взаємодії з користувачами, вимірювання продуктивності веб-сайту та ефективного проведення маркетингових кампаній. Якщо ще простіше - Google Tag Manager- це один код замість багатьох (з різних платформ, соц мереж тощо), який допомагає відстежувати ефективність роботи.

Особливості Google Tag Manager

- Менеджер тегів Google дозволяє вам керувати та розгортати різні теги відстеження та фрагменти коду на вашому веб-сайті без необхідності прямого доступу до коду веб-сайту.

- Google Tag Manager надає готові шаблони тегів для таких популярних платформ, як Google Analytics, Google Ads та інших, що спрощує впровадження тегів.

- Ви можете призначити різні дозволи членам команди, щоб тільки авторизовані користувачі могли вносити зміни до тегів і конфігурацій.

- Допомагає створювати тригери і змінні, які допомагають визначити, коли і де спрацьовують мітки, що дозволяє більш детально контролювати відстеження.

- Платформа має вбудовану функцію налагодження для виявлення та усунення помилок тегів, забезпечуючи точність ваших даних.

І якщо ви надумали працювати з даним сервісом - ось тут можете почитати детальніше

тег менеджер

І останній на сьогодні важливий інструмент, особливо якщо ви працюєте з E-Commerce - Google Merchant Center

Google Merchant Center - це платформа від Google, яка дозволяє компаніям завантажувати дані про свої продукти та керувати ними для використання в сервісах Google, пов'язаних з покупками, таких як Google Покупки та Google Ads. Він відіграє дуже важливу роль у процесі реклами та продажу товарів в Інтернеті, зокрема через різні функції Google, пов'язані з покупками.

Особливості Google Merchant Center

- Це платформа для завантаження, управління та оптмізації списків товарів для Google Shopping, який відображає товари в результатах пошуку Google.

- Ви можете завантажувати стрічки даних про продукти, включаючи таку інформацію, як назви, описи, ціни та наявність, щоб забезпечити точне представлення ваших продуктів.

- Google Merchant Center інтегрується з Google Ads, що дозволяє створювати та керувати рекламними оголошеннями, які з'являються в результатах пошуку Google та інших сервісах Google.

- Використовуйте Merchant Center для налаштування динамічних ремаркетингових кампаній, які показують персоналізовану рекламу користувачам, які раніше відвідували ваш сайт.

- Платформа включає в себе діагностику та аналітику ваших каналів даних, що допоможе вам виявити та вирішити проблеми, які можуть вплинути на видимість ваших списків товарів.

Розібратись з мерчант центром вам допоможе цей сайт

мерчант центр

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі