Назад
Журнал

Маркетингова агенція vs. фрілансер: що чи кого обрати

Це довічне питання і коли починаєш про це думати виникає безліч за та проти обох сторін. З моїх власних спостережень, більшість брендів хочуть собі в команду одну людину (дехто дуже категоричний в цьому і навіть низка переваг не стає на заваді).

Маркетинг
Маркетинг
Маркетингова агенція vs. фрілансер: що чи кого обрати
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
23/1/2024
Тривалість
10 хв

Та все ж, хто більше підходить бренду і на кому зробити свій вибір, аби не прогадати і бути у виграшному становищі?

Робота з фріланесером

Аналізуючи ринок я почала з Інстаграму, з найпопулярнішого пошукового слова “смм”. І знаєте що? Не так легко їх там знайти :) Все тому, що майже всі ті кому я написала (а їх близько 20) - відписали, що вони або працюють з командою, або проводять виключно консультації і власні курси.

А інша половина, які готові взятись за проєкт - написали суму від 15 000 грн

Зараз є стільки курсів, але… де знайти хороших SMM спеціалістів? Багато фрілансерів, закінчивши різні курси, відразу, не доводячи свої знання та вміння хочуть 15 000 - 20 000 грн.

маркетингова агенція

Так, зараз у нас цінова політика змінилась в маркетингу, але на ці 20 000 грн потрібно відповідати. На жаль, я стикалась з таким негативним досвідом, коли в портфоліо і резюме одне, а на ділі інше.

І так само є дуже круті спеціалісти. І мені пощастило мати таких у своїй команді. Але як реально зрозуміти, що з вами працює класний SMM? (або маркетолог)?

Розповідаю з власних спостережень і практики

  • Ініціативність та принциповість

Тут хочу зазначити, що для SMM дуже важливо бути ініціативним, давати свої ідеї, а якщо щось іде не так - відразу про це говорити (буквально нещодавно у мене був такий досвід, коли SMM з моєї команди відмовилась працювати над проєктом, тому що комунікація була не зрозуміла, клієнти довго відписували і не давали конструктивних правок.. І таке теж буває, тут вся вина в тому, що клієнт сам не визначився на якому місці по пріоритетності у них соц мережі).

агенція  маркетингу

Тож для класного результату SMM повинен(а) робити максимум, що від нього (неї) залежить. Без зайвого пушингу і “вибивання” інформації чи звітності

  • Відчуття надійсності

Якщо ви можете сміливо відпустити SMM на дзвінок з клієнтом або вирішити ту чи іншу задачу без вас і вкінці кінців отримати хороший результат - знайте, це ваша людина. SMM повинні вміти брати на себе відповідальність і знати, як вирішити ту чи іншу справу без вас (якщо це стосується їхньої компетенції)

  • Розуміння бренду

Ваш SMM спеціаліст повинен(а) знати над чим він(вона) працює. А особливо добре повинен(а) знати цільову аудиторію. Якщо ви бачите, що по соц мережах відстаєте від конкурентів - поговоріть з вашим SMM, адже тут є і його(її) вина

  • Бути доступним протягом дня (в робочі години, які заздалегідь обговорені)

Якщо ви працюєте з 9 до 6 (особливо віддалено) - ваш SMM повинен в цей час бути на зв’язку і вчасно відповідати на повідомлення. Якщо це не так — варто обговорити ці моменти, адже це означає, що або ваш(а) спеціаліст(ка) працює ще на якихось проєктах (і не встигає зі всім, що погано відображається на бізнесі) або просто не дуже зацікавлений(а) у роботі

маркетингова агенція львів

Робота з маркетинговою агенцією

“ви працюєте від агенції? о ні, нам потрібна людина на фул тайм..” Але ж.. ми даємо вам цей фул тайм.

Під “ми” маю на увазі всі агенції, які піклуються про свою репутацію, розуміють, що 3-4 год на день мало для ефективного розвитку бізнесу і точно не будуть закидати SMM -ма який працює над вашим проєктом ще 3-5 такими самими.

Не можу говорити звісно за інших, але ми за баланс. Я завжди піклуюсь про хорошу атмосферу в команді і не хочу аби вигорання настало в непередбачуваний момент. Тож SMM у нас працює максимум з 2-3 проєктами, але… якщо цьому дозволяє тематика та умови. Якщо клієнт хоче аби SMM працював виключно на нього (тому що потребує цього бренд) — ми йому без проблем це даємо

Які переваги роботи з агенцією?

  • Все під контролем

Навіть якщо вам потрібен виключно один спеціаліст — він у вас буде. Але оскільки це агенція - тут постійно відбувається генерація ідей, брейншторми тощо. І ваш розвиток бізнесу йде під надійним “дахом” самої агенції, яка в разі чого завжди знає як вирішити непередбачувані ситуації

  • Ціна - якість - команда

Оскільки є багато фрілансерів, які беруть від 500$ - ви за цю суму отримуєте лише одну людину (яка, не виключено, що працює теж з помічниками). Але в деяких випадках за цю ж суму ви можете отримати не лише SMM, а й до прикладу, дизайнера, чи копірайтера, чи окремо сторіс мейкера тощо. Або ж разом з SMM може працювати маркетолог, який(а) вирішуватиме інші важливі для вас питання. Так чи інакше - завжди бренди йдуть до того, щоб масштабуватись, то чому не почати це робити раніше і якісніше?

платформа про маркетинг
  • Можливості росту

Якщо вам дозволяє бюджет — краще відразу найняти команду людей, які будуть на одній хвилі, разом вникатимуть в проєкт і допомагатимуть йому зростати. Адже маркетингова агенція зазвичай це — SMM, маркетолог, PPC, SEO спеціаліст, копірайтери (іноземні мови в тому числі) і ще десяток людей, які разом допомагатимуть вашому бізнесу досягати нових висот.

  • Мінімізовані ризики

Маркетингова агенція, яка піклується про свою репутацію, має завжди хороших професіоналів, які точно зможуть дати вам лише найкращі результати. Відтак ризики того, що ви втратите кошти зменшують в рази. А оскільки все за договором - туди можна додати пункти і про випробувальний термін, і про компенсацію якщо щось піде не так.

Підсумовуючи, ви, як власник, завжди маєте право обирати. Але не забувайте поглянути на ці дві опції з різних сторін, ракурсів, продумати всі деталі та ризики для вашого бізнесу. І пам’ятайте: завжди можна від одного перейти до іншого (будь це спершу досвід з агенцією чи з фрілансером)

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі