Назад
Журнал

Особливості європейського ринку

Якщо у вас є знання мови, успішні кейси в Україні і ви маркетолог — у вас завжди чудова можливість скористатися величезним потенціалом європейського ринку. Однак, щоб досягти успіху, важливо розуміти особливості та уподобання різних європейських ринків.

Культура
Культура
Особливості європейського ринку
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
28/2/2024
Тривалість
7 хв

Розуміння культурних відмінностей, вподобань споживачів та орієнтування в нормативно-правових актах має вирішальне значення. Особливо на останнє варто звертати чи не малу увагу.

Ключові фактори перед роботою з європецями

Європа не є однорідним ринком. Кожна країна Європи має свою власну культуру, мову, поведінку споживачів та маркетингові правила. Універсальний підхід до маркетингових стратегій, тут не спрацює. (хоча не лише тут. Однієї універсальної стратегії немає ніде і потрібно завжди шукати нові шляхи розвитку продукту, базуючись на особливості ринку)

Культурні особливості. Те, що може бути прийнятним в Україні, може не сприйматися в деяких європейських країнах. До прикладу українська реклама часто використовує емоційний підхід, апелюючи до почуттів та особистих переживань людей. Це може контрастувати з більш раціональним та інформативним стилем європейської реклами. Або ж в Україні трапляється "чорний" піар, коли компанія навмисно дискредитує своїх конкурентів. Це явище рідко зустрічається в Європі, де існують суворі правила та закони, що регулюють рекламну діяльність.

Тому ретельне дослідження ринку просто необхідне аби якісно розвивати продукти і не стати брендом з негативними нотками.

європа

Вподобання європейців. Кожна європейська країна має свої унікальні споживчі вподобання. Але якщо говорити загалом, вже декілька років поспіль європейці все більше цінують продукти, які є корисними для здоров'я та екологічно чистими. Це призвело до зростання попиту на органічні продукти. Персоналізований підхід наше все і в Європі люди очікують, що продукти та послуги будуть персоналізовані відповідно до їхніх потреб та вподобань.

Адаптація маркетингових стратегій до європейського ринку

Якщо ви працюєте над продуктом в Україні, маєте працюючу стратегію і хочете вийти на ринок Європи — майте на увазі, що ця стратегія потребує перегляду і правок. Тож не поспішайте втілювати прописане в стратегії на європейському ринку, краще адаптуйте її.

Зосередьтеся на сторітелінгу. Європейці часто сприйнятливі до достовірних та автентичних історій про бренд. Що говорить про поширення demand gen підходу та усвідомленого маркетингу. Олюднюйте свій бренд і створюйте емоційно резонансні кампанії.

Акцент на сталому розвитку. На багатьох європейських ринках пріоритетними є питання сталого розвитку та етичних практик. Тож якщо це можливо — транслюйте прихильність вашого бренду до екологічної та соціальної відповідальності. Це може бути не напряму пов’язано з екологічністю, а загалом про екологічні продажі, без тиску та агресивності.

Конфіденційність і захист даних. Дотримуйтесь європейських правил захисту даних, таких як GDPR. Забезпечте прозорість і надайте пріоритет конфіденційності споживачів. Зверніть на це особливу увагу, тому що в Європі політика конфеденційності особливо важлива.

європейський ринок

Стратегія роботи в соціальних мережах. Орієнтуйтеся на свою нішеву аудиторію на платформах соціальних мереж, які є популярними на обраних вами європейських ринках. Не забувайте, що Твітер або Пінтерест такі ж популярні в Європі як і в Аамериці. Тож адаптуйте свій контент та присутність у соціальних мережах відповідно до кожної соц платформи.

Контент стратегія та SEO повинні займати не останнє місце. І як і в нас, блоги, подкасти, публікації відео контент такі ж популярні і дають свої результати. Проте не забувайте робити це все максимально локалізовано та персоналізовано.

Челенджі під час роботи з європейським ринком

Робота з європейським ринком ставить перед українськими маркетологами певні виклики.

Європейські ринки можуть бути висококонкурентними. Тож проведіть конкурентний аналіз і визначте справді унікальні переваги ваших продуктів або послуг, щоб диференціювати себе. А також ознайомтеся з відповідною нормативно-правовою базою та рекламними стандартами в конкретних європейських країнах.

Долайте культурні відмінності за допомогою відкритого спілкування та готовності адаптуватися. Співпрацюйте з членами команди, які є вихідцями з європейського ринку, щоб допомогти подолати культурний розрив.

маркетинг в європі

Європейський ринок має значний потенціал для українського бізнесу. Розуміючи культурні вподобання, адаптуючи маркетингові стратегії, використовуючи цифровий маркетинг, будуючи стратегічні партнерства та вирішуючи потенційні проблеми, українські менеджери з маркетингу можуть збільшити свої шанси на успіх на цьому ринку, що розвивається.  При правильному підході український бізнес може ефективно позиціонувати себе для зростання в Європі.

Відмінності європейського та американського ринку

Європейський та американський ринки, незважаючи на їхню географічну близькість, мають суттєві відмінності для бізнесу. Ось кілька ключових моментів:

Культурний та регуляторний ландшафт

Культурні відмінності. Європа - це різноманітний континент з різними культурними нормами, мовами та споживчими вподобаннями. Універсальний підхід тут не спрацює. Розуміння цих нюансів має вирішальне значення для ефективного маркетингу та комунікації. США, незважаючи на своє розмаїття, мають тенденцію до більш особливої культурної ідентичності.

Європейський Союз (ЄС) має суворіші правила та стандарти порівняно з США, особливо в таких сферах, як конфіденційність даних (GDPR), безпека продукції та реклама.

америка та європа

Поведінка споживачів

Ціннісна пропозиція. Європейські споживачі схильні приділяти більше уваги якості, співвідношенню ціни і якості та екологічності порівняно з американцями, де імідж бренду та зручність часто відіграють більшу роль.

Шопінг-звички. Європейці зазвичай ретельніше планують покупки і більше покладаються на онлайн-канали, ніж їхні американські колеги. Рівень проникнення електронної комерції в Європі загалом вищий. Лояльність до бренду, як правило, сильніша в Європі, особливо для відомих місцевих брендів. Побудова довіри та розвиток довгострокових відносин зі споживачами має вирішальне значення.

Бізнес-практики

Європейська бізнес-культура може бути більш формальною та ієрархічною порівняно з американською, де переважає неформальний та індивідуалістичний підхід. Важливо адаптувати стилі спілкування та будувати довіру.

Канали дистрибуції можуть суттєво відрізнятися між двома ринками. Розуміння відповідних мереж дистрибуції та партнерство з місцевими дистриб'юторами може мати вирішальне значення для успіху в Європі

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі