Назад
Журнал

Що потрібно знати, щоб отримувати більше $3000 на посаді маркетолога?

Сьогодні спілкуємось із маркетологом, у якого за плечима більше 7 років досвіду. Тарас Криворучко працює на закордонному ринку і добре розуміє, що потрібно знати та вміти хорошому діджитал спеціалісту, щоб претендувати на високу заробітню плату.

Інтерв'ю
Інтерв'ю
Що потрібно знати, щоб отримувати більше $3000 на посаді маркетолога?
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
15/11/2023
Тривалість
12 хв

Тарас, щоб стати маркетологом, чи потрібно отримати перед тим вищу освіту?

Якщо ми говоримо про вищу освіту маркетолога — то бажано, тому що так можна зрозуміти основи маркетингу, без діджитал, що є ключовим в роботі. Тобто так ви зможете осягнути, які є методи просування, які працюють роками.

А якщо людина не закінчила вищу освіту маркетолога  — вона може вважатись хорошим маркетологом?

Важке питання насправді, тому що основи всеодно потрібно знати. Якщо вона прочитала хоча б базові книги про маркетинг, менеджмент, які радять в університетах — то думаю так. Це те, без чого не обійтись.

А якщо людина не прочитала книг, не має вищої освіти маркетолога, але пройшла певні курси, чи може вона вважатись хорошим маркетологом?

Може, якщо в неї є так звана чуйка. Наприклад творча. Але це не є гра в довгу.

сертифікація

Тому що це може спрацювати лише на маленьких проєкт. Але на великих це не спрацює, тому що в кінцевому результаті маркетолог повинен бачити всю чітку картину, розуміти як працювати з великими бюджетами, куди краще вкладати його, як працювати з різними ринками тощо. До прикладу, компанія виділяє мільйон доларів до Чорної П'ятниці, і маркетолог виключно по чуйці вкладає кошти на щось, робить креативи ітд. Але потім ми читаємо в новинах, що компанія зробила погану рекламну кампанію, лого, креативи і взагалі кошти на рекламу пішли просто в нікуди. Тож завжди варто знати основи, розуміти всі сфери з формули T-shaped і тоді ви та компанія матимете успіх

маркетолог

Де на твою думку найкраще отримати зання з діджитал маркетингу, або що ти сам проходив?

В першу чергу ми пам’ятаємо, що діджитал маркетолог працює з онлайн платформами і він платить кошти цим платформам, щоб просувати бренд. І всі ці платформи хочуть, щоб ти витратив кошти саме на кожну з них, тож вони самі і навчають тебе цьому, як правильно вкласти кошти, як працює та чи інша платформа, як зробити стратегію і загалом навчають маркетингу, щоб отримати результат і вкласти туди ще. Тому раджу офіційні навчання, які є найточнішими та найбільш актуальними від основних офіційних платформ. І коли ви будете працювати з клієнтом, який дасть велику суму коштів на розвиток бізнесу - ви вже будете знати, яку платформу використати, будете бачити цілісну картину, всі плюси та мінуси.

Тарас рекомендує: (всі курси безкоштовні)

Чи є щось таке, що тобі не подобається в професії?

Є, і це зокрема стосується, якщо ви працюєте в агенції. Там є свої сейлс менеджери і буває таке, що вони при розмові обіцяють клієнту золоті гори. Потім клієнт спілкується з маркетологом, який показує реальну картину та ціну, і клієнт такий “а може почнемо з менших бюджетів?” або “а мені казали не так..”. І маркетологам доводиться пояснювати чому так, що працюватиме, а що ні. І так постійно. Це насправді дуже не подобається в роботі. І клієнт в кінцевому результаті не задоволений агенцією, і ніби ти виходиш поганим спеціалістом, тому що не зміг “за місяць зробити бізнес номер 1 на ринку”.

Що потрібно знати сьогодні діджитал маркетологу щоб отримувати більше 2000 дол в місяць?

Точно потрібно знати як працюють продукти Гугл, SEO хоча б знати як працює базово, тому що ти це робиш для Гугла. Також важливо знати, як працюють основи маркетингу, на продажі, на ліди тощо, як я вже казав на початку. Звісно, важливо знати, як це все відстежувати, тому робота з Search Console та Google Analytics маст хев. Також потрібно знати англійську мінімум на B2. Також важливо мати візуальний смак, мати величезну надивленість для дизайну, креативів тощо. І мати відчуття мотивації, самодисципліни і саморозвитку, тому що маркетинг це навіть в дечому перспективніше за IT компанію. Реклама є завжди, незалежно чи є інтернет чи немає. Тобто не забуваємо про офлайн маркетинг також. Навіть в горах, в Австрії, де є 3 магазини в місті можна робити рекламу і ви будете затребувані.

Які б безкоштовні курси порадив для тих, хто хоче отримати якісні знання, якщо такі існують?

Всі курси від офіційних платформ: гугл, лінкедін, пінтерест тощо. Також є хороші курси від HubSpot. Але якщо ви хочете сертифікацію від  Фейсбук — вона платна ($75).

З якою сферою тобі найбільше подобалось працювати за всі роки досвіду?

Безумовно E-commerce. Тут завжди є повно ідей для розвитку. Уяви, просто чашку, моно продукт, сіру без малюнку. Навіть її можна продати і продати класно. Залучити дуже багато способів і клієнт побачить видимий результат. І його також найлегше прорахувати. Сервіси вже важче продати, тому що постійно потрібно давати і доводити цінність, тут вже навіть можна залучати психологічні прийоми. Уяви послугу миття вікон. Всі фото однакові, чисті вікна. І тут вже треба дуже добре думати як можна цей бізнес продати. Тому e-commerce це топ

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі