Назад
Журнал

Чому усвідомлений маркетинг на часі?

Почнемо з того, що це таке та як це працює, та чому ж все більше брендів звертають увагу на екологічність в соціальних мережах та маркетингу загалом?

Маркетинг
Маркетинг
Чому усвідомлений маркетинг на часі?
Варя Рябчинська

Варя Рябчинська

Дата
11/3/2024
Тривалість
7 х

Що таке усвідомлений маркетинг? 

Усвідомлений маркетинг - це стиль маркетингу, який наголошує на потребах і бажаннях клієнтів як на головному пріоритеті. 

Суть в тому, щоб ставити клієнта на перше місце і використовувати активне залучення за допомогою трансляції цінностей, щоб допомогти клієнту прийняти рішення про покупку, які позитивно вплинуть на його життя.

Відмінності традиційного та усвідомленого маркетингу

На відміну від традиційного маркетингу, який ставить на перше місце дохід і продажі як головний показник успіху, незалежно від того, як покупки впливають на клієнта та репутацію компанії в довгостроковій перспективі, усвідомлений маркетинг дає можливість клієнту прийняти найкраще рішення про покупку для свого добробуту і способу життя.

Усвідомлений маркетинг має на меті поєднати маркетингові та торгові зусилля з місією компанії та основними цінностями її споживачів. 

маркетинг 2024

Думаю кожен не раз помічав, наскільки збільшується кількість товарів, брендів та компаній, а з ними кількість реклами, маркетингових хуків, уловок та інструментів для маніпулювання бажаннями клієнта. І з цим всім наскільки зменшується наша з вами довіра до брендів, їх рекламний компаній та пропозицій. Чому це відбуваються? Тому що давно були створені маркетингові паттерни та стратегії, які використовувались та працювали багато років, вони були засновані на маніпуляції, натисканні на болі, вивчення психології цільової аудиторії та використання її на користь продажів.

Та світ змінюється, та сама цільова аудиторія втомилась від постійно пресингу в інтернеті, інформаційного навантаження стає все більше, а довіри до компаній все менше. Можна сказати, що маркетинг ігнорував етичні правила і переслідував капіталізм до його найтемніших закутків. Але настав час змінити це за допомогою свідомих маркетингових тактик і стратегій.

Концепція 4P

Пропоную розглянути відому концепцію 4P та представити її в новому світлі спираючись на принципи усвідомленого маркетингу. 

Зазвичай маркетинг-мікс складається з «чотирьох P»: продукту, ціни, місця та просування

усвідомлений маркетинг

Тобто в маркетинговій стратегії ці етапи є лінійними, вони залежать один від одного та мають йти саме в такій послідовності.

Свідомий маркетинг - це забезпечення відповідності вашої маркетингової діяльності вашій меті - ЧОМУ ви робите те, що робите.

Це про ціноутворення та упаковку вашої пропозиції з глибокою увагою до клієнта та його потреб, одночасно дбаючи про всіх зацікавлених сторін у вашій бізнес-екосистемі. І, нарешті ,Свідомий маркетинг - це просування вашої пропозиції з чесністю, прозорістю та послідовністю, а також з посланнями любові, радості, надії та людяності. Зрештою, ваш бізнес зростатиме і приноситиме здоровий прибуток, тому що ваш продукт, послуга і послання зроблять світ кращим.

Чому зараз цей підхід набирає обертів?

Екологічність в соціальних мережах поступово стає трендом та необхідністю, на яку великі компанії вже не можуть закривати очі, а середні та малі підприємці дивляться з цікавістю. Це повʼязано з прийняттям Генеральною асамблею ООН ще в 2015 році Цілей Сталого Розвитку. Звучить дещо розмито чи не так? Але після цього нововведення дуже багато світових компаній зустрілось з такими поняттями як КСВ, нефінансова звітність, звітність ESG тощо.

Наприклад, звітність ESG або звітність щодо сталого розвитку — це коли компанії розкривають інформацію про ефективність своєї діяльності та її вплив на аспекти ESG. Звітність може стати для компанії інструментом, що дає змогу краще зрозуміти її вплив і ризики та ефективніше керувати ними, успішно користуватися новими можливостями й вирішувати певні проблеми, щоб стати лідером у напрямку сталого розвитку. Вона також дає змогу компанії демонструвати зацікавленим сторонам та громадськості свою відданість принципам сталого розвитку.

тренди у маркетингу


Тепер розумієте? Зростання попиту та зацікавленості усвідомленням маркетингом зумовлено не тільки соціальною складовою а й тим, що у для багатьох компаній така активність стала бажаною та обовʼязковою. 

Інструментів, які можуть допомогти вам впроваджувати усвідомлений маркетинг до вашої стратегії багато: тут і демонстрація цінностей, і demand gen підхід, і ABM маркетинг тощо. 

Почати змінювати свій маркетинг можна завжди, з маленьких кроків та поступово прийти до значних результатів.  

може зацікавити

Як розвивати особисту сторінку Лінкедін: топ 10 практичних порад

Лінкедін — моя улюблена платформа для пошуку класних професійних знайомств і нових клієнтів.

Що таке маркетинг: традиційні та сучасні підходи

Маркетинг. Одне слово може викликати радість, байдужість і навіть роздратування. Це настільки щось мінливе і швидкоплинне, що тут постійно потрібно бути в курсі всього

Як Haley Kalil та Hunger Games зруйнували Met Gala 2024

Let them eat cake: як ці слова повпливали на Met Gala 2024 і чому люди порівнюють це з голодними іграми