Назад
Журнал

Арт та фешн: епоха Ренесансу і Pitaya

Мода - це частина візуальної культури. Під впливом цього деякі відомі бренди (українські та світові) створили видатні колекції, які уособлюють певні мистецькі витвори. І це просто щось неймовірне!

Культура
Культура
Арт та фешн: епоха Ренесансу і Pitaya
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
9/3/2024
Тривалість
7 хв

Мода та мистецтво

Протягом всієї історії мода і мистецтво йшли пліч-о-пліч, створюючи чудовий мікс. Багато дизайнерів запозичили ідеї з мистецьких течій для своїх колекцій, що дозволяє інтерпретувати моду як форму мистецтва. В основному, мистецтво слугує нам для вираження ідей та бачення.

Мистецтво залишило глибокий слід у світі моди, вплинувши на все - від силуетів і мотивів до кольорової палітри та загальної естетики.

Модні дизайнери черпають натхнення зі всього, що оточує, а межа між високим мистецтвом і високою модою досить часто розмита.

До прикладу, якщо звернути увагу на давньогрецькі та давньоримські скульптури і картини - можна помітити, що вони зображують фігури, загорнуті в струмливі вбрання. Ці зображення надихнули дизайнерів на створення позачасових силуетів, таких як грецькі сукні та туніки, що підкреслюють елегантний рух і зв'язок з минулим.

Так от Мадлен Віонне - дзайнерка одягу, яка звернулася до давньої історії і створила вражаючу колекцію

мода

На основі цих творів мистецтва вона сформувала естетику свого стилю і поєднала елементи грецької скульптури та архітектури, щоб надати нового виміру жіночому тілу. Завдяки своїй майстерності драпірування та крою суконь вона зробила революцію в сучасній моді.

Античне мистецтво багате на зображення богів, богинь та міфічних істот. Ці мотиви знайшли своє втілення у вишивці, принтах та прикрасах на одязі, додаючи моді нотку драматизму та оповіді.

І тут ми хочемо поділитись чудовим прикладом П'єрпаоло Піччолі - головний дизайнер Valentino. Його дуже привабило релігійне мистецтво Середньовіччя. Відправною точкою натхнення для нього є перехідний момент від Середньовіччя до Північного Відродження. Піччолі хотів поєднати панк-культуру кінця 70-х з гуманізмом та середньовічним мистецтвом, тому він повернувся до свого коріння та епохи Відродження, знайшовши натхнення в картині Ієроніма Босха "Сад земних насолод".

мистецтво

Франсуа Буше і Вів'єн Вествуд

Вів'єн Вествуд добре відома своїми набігами та переосмисленням гардеробів минулого. Зробивши кілька змін, Вествуд повністю змінила вигляд і атмосферу зім'ятої шовкової сукні з опаловим відтінком, яку носила мадам де Помпадур на картині Франсуа Буше "Портрет мадам де Помпадур" 1758 року.

арт

Ів Сен-Лоран був шанувальником мистецтва, черпаючи натхнення з історії мистецтва для деяких з його найбільш знакових дизайнів - деякі з них представлені в рамках його поточної виставки Yves Saint Laurent Aux Musées, що демонструє "глибокий натхненний зв'язок кутюр'є з мистецтвом в цілому".

Одним із прикладів є ця хутряна куртка з його колекції весна-літо 1971 року. Цього разу натхненням для Лорана стала картина французького художника Мартіала Райса, виконана в змішаній техніці.

маркетинг та мода

Дольче і Ґаббана та бароко Пітера Пауля Рубенса

Пітер Пауль Рубенс малював жінок майстерно, "з любов'ю, вченістю і старанністю". Рубенс чудово зобразив її світлий колір обличчя та світле волосся, що контрастує з темношкірою служницею. Дзеркало - найвищий символ краси, що обрамляє жінку, як портрет, водночас тонко підкреслюючи оголеність фігури. Його концепція, в якій "кольори важливіші за лінії", вплинула на Дольче і Ґаббана.

Модні дизайнери Доменіко Дольче та Стефано Габбана хотіли створити кампанію, яка б оспівувала чуттєву, але водночас романтичну сторону жіночої краси

У цій колекції моделі позували з великою шляхетністю, немов зійшли з однієї з картин Рубенса. Декорації були розроблені так, щоб нагадати про барокові дзеркала та деталі вишивки

мода

Як епоха Ренесанс пов’язана з брендом Pitaya?

Епоха Ренесанс знаменує перехід від Середньовіччя до Нового часу. Цей період характеризується відродженням інтересу до античної культури та філософії, а також значними досягненнями в галузі мистецтва, науки та літератури.

pitaya

У цей період активно творили Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель, Боттічеллі, Тиціан,а їхні витвори ще досі вважаються вершиною людської творчості.

Сьогодні творчість не має меж. І чудовий приклад цьому український бренд Pitaya. Нещодавно вони представили колекцію, яка присвячена картинам епохи Ренесансу. Це новий погляд на мистецтво у моді, який так чудово переосмислений Pitaya

Лише погляньте як картини відомих художників перенесли на тканину

Тут і Сікстинська капела, і Фреска італійського художника П’єтро да Кортона, яка уособлює Алегорію Божественного Провидіння і Силу Барберіні, і Венера Сандро Ботічеллі.

Одяг для сміливих, які не бояться виражатись.

Доречі, купальники можна поєднувати у повсякденних образах. І повірте, ви не залишитесь без компліментів.

пітая
Мистецтво на одязі надихає людей виражати свою унікальну особистість, цінності та інтереси.

Вплив мистецтва на моду величезний і постійно змінюється. Від історичних відсилань до найсучасніших колаборацій, мистецтво продовжує залишатися джерелом натхнення для модельєрів, формуючи творчий ландшафт індустрії.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі