Назад
Журнал

Бізнес план vs. Бізнес модель

Часто люди можуть плутати ці два поняття і думати, що це одне і те ж. Проте це трішки не так і між ними є суттєва різниця. Хоча обоє важливі перед створенням або реконструктиризацією вашого бізнесу

Своїм
Своїм
Бізнес план vs. Бізнес модель
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
12/3/2024
Тривалість
10 хв

Що таке бізнес план?

Кожен успішний бізнес починається з “дорожньої карти” — тобто чітко визначеного плану, в якому викладені цілі, стратегії та фінансові можливості і прогнози, що спрямовуватимуть шлях вашого бізнесу. Він є мега важливим коли ви починаєте свою справу. (до слова, коли 3 роки тому я відкривала свою агенцію — бізнес планом я знехтувала і потім дорого за це поплатилась. Тож не робіть так, а краще ознайомтесь з корисними порадами)

Простими словами — бізнес-план це комплексний документ, який детально описує, як, що і чому ви плануєте робити. Тобто опис всієї вашої діяльності і відповіді на питання, які можуть виникнути в подальшому.

Для чого насправді потрібен бізнес план?

Якщо ви маєте справу з інвестуванням, тоді ви можете покладатись на бізнес-план, щоб оцінити життєздатність вашої ідеї та її потенціал для успіху. Окрім цього, бізнес-план слугує дорожньою картою, допомагаючи вам зосередитися на своїх цілях і забезпечуючи узгодженість усіх аспектів вашого бізнесу.І ще однією важливо перевагою якісного бізнес плану є те, що за допомогою нього ви можете залучити кваліфікованих людей, які вірять у ваше бачення і хочуть бути частиною вашого бізнесу (до прикладу, якщо ви маєте ідею, але не маєте можливості фінансування — прочитавши ваш бізнес план вам можуть надати грант або заінвестувати у вашу справу)

бізнес план це

Як скласти ефективний бізес план?

Бізнес-план вимагає від вас врахування різних сценаріїв і потенційних проблем, які можуть виникнути у вашому бізнесі.

як створити бізнес план

Така обізнаність дозволить вам розробити стратегії для вирішення цих питань та уникнути різних викликів. Маючи чіткий план, підприємці можуть приймати обґрунтовані рішення, що відповідають їхнім загальним бізнес-цілям і завданням. Це допомагає зменшити ризик дорогих помилок і гарантує, що вони приймають рішення з думкою про довгостроковий успіх.

Ваш бізнес план обов’язково повинен вкючати:

  • Короткий огляд вашого бізнесу який привертає увагу і підкреслює суть вашого бізнесу.
  • Пояснення концепції вашого бізнесу, місію та продукти чи послуги, які ви пропонуєте.
  • Аналіз галузевого ландшафту, визначення цільового ринку і своїх конкурентів.
  • Створення маркетингового плану, який включатиме ваші цілі, стратегії охоплення цільової аудиторії, просування ваших пропозицій та підвищення впізнаваності бренду.
  • Включення осіб, які будуть керувати бізнесом, підкресливши досвід і кваліфікацію.
  • Опис виробничого процесу, управління поставками та щоденні бізнес-операції.
  • Основні фінансові прогнози, які включають прогнозовані доходи, витрати та прибутковість на певний період (зазвичай 3-5 років).

Не забувайте врахувати можливі ризики, які можуть вплинути бізнес. Для цього ви повинні дати відповіді на важливі питання:

  • Чи є достатній попит на мій продукт або послугу?
  • Чи матиму я достатньо капіталу, щоб розпочати свій бізнес?
  • Чи не перенасичений ринок надто великою кількістю конкурентів?
  • Що станеться, якщо моя маркетингова стратегія буде неефективною?

Види бізнес плану

Бізнес-план для стартапу

Бізнес-план стартапу - це перший бізнес-план підприємця. Цей документ допомагає вам сформулювати свою бізнес-ідею, коли вони починають новий бізнес.

  • Фокус на забезпеченні фінансування від інвесторів або кредиторів.
  • Основний зміст - надати детальну інформацію про бізнес-ідею, ринкові можливості, управлінську команду та фінансові прогнози на перші роки діяльності

Стратегічний бізнес-план

Стратегічний бізнес-план - це довгостроковий план, який окреслює загальну стратегію, цілі та тактику компанії.

Цей тип стратегічного плану фокусується на загальній картині і допомагає власникам бізнесу визначити цілі та пріоритети, а також виміряти прогрес.

Операційний бізнес-план

Операційний бізнес-план - це детальний документ, який описує повсякденну діяльність бізнесу. Він зосереджується на конкретних видах діяльності та процесах, необхідних для ведення бізнесу

  • Деталізація щоденних операцій бізнесу.
  • Зосередження на виробничих процесах, управлінні ланцюгами постачання, потребах у персоналі та операційних процедурах.

Бізнес-план для зростання

Бізнес-план зростання - це стратегічний план, який описує, як компанія планує розширювати свій бізнес. Він допомагає власникам бізнесу визначити нові ринкові можливості та збільшити дохід і прибутковість. Основна мета бізнес-плану розвитку - надати дорожню карту для розширення та зростання компанії.

  • Основний фокус на окресленні стратегії для зростання та розширення бізнесу.
  • Детальний опис плану компанії щодо виходу на нові ринки, запуску нових продуктів чи послуг і збільшення своєї частки на ринку.

Скачати приклад оформлення бізнес плану

Що таке бізнес модель?

Бізнес модель визначає основну структуру того, як бізнес створює, доставляє та фіксує цінність. Уявіть собі бізнес-модель як двигун автомобіля. Він визначає, як автомобіль функціонує, як він генерує енергію і, зрештою, як він рухається вперед.

Простіше кажучи, бізнес-модель пояснює:

  • яку унікальну цінність ваш бізнес пропонує клієнтам та як він вирішує їхні проблеми або задовольняє їхні потреби краще, ніж конкуренти
  • кого ви намагаєтесь охопити своїм продуктом чи послугою та розуміння демографічних характеристик, вподобань та больових точок ЦА
  • як ваш бізнес буде генерувати дохід (продаж продуктів, підписка, реклама чи інші способи.)
  • як ви досягатимете свого цільового клієнта і надаватимете йому свій продукт чи послугу (онлайн-платформи, фізичні магазини, партнерства чи інші канали.)
  • які поточні витрати пов'язані з веденням вашого бізнесу. Сюди входять витрати на виробництво, маркетинг, персонал та інші операційні витрати.

Ключові переваги сильної бізнес-моделі

  • Чіткість та визначеність, що гарантує, що кожен в організації розуміє, як працює бізнес і генерує прибуток.
  • УТП або визначення вашої унікальної ціннісної пропозиції, яка відрізняє вас від конкурентів і приваблює клієнтів.
  • Надійно створена бізнес-модель, яка гарантує, що ваше підприємство зможе генерувати достатній дохід, щоб покрити свої витрати і досягти довгострокового успіху.

Чітко визначена бізнес-модель слугує фундаментом для будь-якого успішного бізнесу. Розуміння того, як ваше підприємство створює та використовує цінність, допоможе вам приймати обґрунтовані рішення, отримати конкурентну перевагу та досягти сталого зростання в довгостроковій перспективі.

Скачати шаблон створення бізнес моделі

Основна відмінність бізнес плану від бізнес моделі?

Бізнес-модель пояснює, як працює бізнес, а  бізнес-план детально описує, як ви будете втілювати бізнес-модель у життя.

Уявіть, що ви відкриваєте ресторан
Бізнес-модель пояснює, яку їжу ви пропонуєте (ціннісна пропозиція), хто ваші цільові клієнти (сім'ї, молоді професіонали), як ви будете заробляти гроші (продаж страв), як ви до них достукаєтесь (онлайн-замовлення, обіди в ресторані), а також ваші поточні витрати (оренда, інгредієнти, персонал).
А бізнес-план опише ваше конкретне меню, маркетингову стратегію для залучення клієнтів, фінансові прогнози на наступні кілька років, досвід ваших кухарів, а також обсяг фінансування, необхідний для початку роботи.

Таким чином, і бізнес-модель, і бізнес-план є важливими для різних аспектів ведення успішного бізнесу.

Вам потрібна сильна бізнес-модель, щоб зрозуміти, як ваше підприємство буде створювати цінність, і добре складений бізнес-план, щоб перетворити цю модель на дію і досягти поставлених цілей

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі