Назад
Журнал

Чому із Z поколінням не працює стандартний маркетинг?

Можливо у цій статті ви зможете віднайти відповіді на питання, чому ваші маркетингові зусилля не працюють або перестали працювати. Адже “виною” може бути покоління Z

Маркетинг
Маркетинг
Чому із Z поколінням не працює стандартний маркетинг?
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
30/12/2023
Тривалість
7 хв

Трішки нагадаю: покоління Z - це люди, що народилися між серединою 1990-х і початком 2010-х років. Вони - це унікальна демографічна група з особливими уподобаннями, цінностями та поведінкою. Тож часто так буває, що традиційні маркетингові стратегії можуть не так ефективно резонувати з поколінням Z і на це звісно є свій ряд причин:

Хто такі Покоління Z

Покоління Z - це перше покоління, яке виросло з легким доступом до цифрових технологій з раннього віку.

Вони добре володіють смартфонами, соціальними мережами та іншими онлайн-платформами. Тож традиційні маркетингові методи, такі як телевізійні ролики,  друкована реклама, та навіть блог пости можуть не так добре привернути їхню увагу, як цифрові канали та соціальні мережі.

Неможливо не відзначити, що це покоління цінує автентичність і справжність у комунікації бренду.

Вони з більшою ймовірністю позитивно реагують на бренди, які відповідають їхнім цінностям, сприяють прозорості та займаються соціально відповідальною діяльністю. Автентичність часто є пріоритетнішою за відшліфовані, традиційні рекламні повідомлення. Тож тут дуже добре буде працювати користувацький контент. Адже це контент, який створений їхніми однолітками або іншими такими ж користувачами. Включення користувацького контенту та заохочення участі користувачів у маркетингових кампаніях може бути дійсно ефективним у роботі із поколінням Z.

блогер
Увага у цього покоління розсієна, адже люди перебувають під впливом постійного потоку інформації та контенту, що призводить до скорочення тривалості уваги.

Традиційній довгій рекламі важко привернути їхню увагу. Маркетологи повинні створювати стислий, цікавий контент, який швидко передає повідомлення бренду. Це так звані хуки, які повинні в перші 3 секунди змусити людину залишитись з вами надовше.

Мобільний підхід.

Покоління Z значною мірою покладається на мобільні пристрої для спілкування, розваг та інформації. Маркетингові стратегії повинні надавати пріоритет підходу, орієнтованому на мобільні пристрої, гарантуючи, що контент буде легкодоступним та оптимізованим для мобільних платформ.

Ну звісно без інфлюенсер - маркетингу нікуди.

Адже покоління Z більш схильне до впливу людей, якими вони захоплюються на платформах соціальних мереж. Співпраця з інфлюенсерами, які резонують з їхніми інтересами та цінностями, може бути більш ефективною, ніж традиційна підтримка знаменитостей.

До цього всього рекомендую додати інтерактивний контент.

Традиційний маркетинг має тенденцію до односторонньої комунікації, тоді як покоління Z віддає перевагу інтерактивному та партисипативному досвіду. Інтерактивний контент, такий як опитування, вікторини та доповнена реальність, може бути більш цікавим для цієї аудиторії

Покоління Z

Які основні відмінності покоління Z від міленіалів, що варто взяти до уваги?

Міленіали перші, хто почав користуватися електронною поштою та соціальними мережами, такими як Facebook, коли покоління Z віддає перевагу візуально орієнтованим платформам, таким як Instagram, Snapchat та TikTok.

Міленіали часто обирають традиційні шляхи здобуття вищої освіти, приділяючи особливу увагу отриманню диплому про вищу освіту, в той час як другі демонструють більш різноманітний підхід до освіти, з інтересом до альтернативних шляхів, таких як професійна підготовка, онлайн-курси та підприємництво.

Міленіали зростали в умовах підвищення обізнаності про глобальні проблеми, чому сприяв розвиток інтернету та взаємозв'язку, а покоління Z має ще більшу обізнаність у глобальних питаннях, що підживлюється миттєвим доступом до інформації та бажанням вирішувати соціальні та екологічні проблеми. І це особливо варто брати до уваги

Якщо ви знаєте, що ваша аудиторія це люди у віці 15-25 років - обовязково прийміть це до уваги:
  • Надавайте пріоритет таким платформам як Instagram, TikTok та YouTube, де покоління Z проводить значну кількість часу.
  • Створюйте візуально привабливий контент, яким можна ділитися, що відповідає культурі та формату платформи.
  • Будьте автентичними в цінностях та оферах вашого бренду. Покоління Z цінує прозорість і може швидко виявити несправжність.
  • Демонструйте реальні історії, користувацький контент та закулісні моменти, щоб побудувати довіру.
  • Створюйте короткий контент, наприклад, відео, GIF-файли та інтерактивні опитування. Покоління Z має меншу концентрацію уваги і цінує швидкий, цікавий та інтерактивний контент.
  • Підкресліть прихильність вашого бренду до соціальної та екологічної відповідальності. Покоління Z часто прагне позитивно впливати на світ. І чітко повідомляйте про цінності вашого бренду та будь-які практики сталого розвитку у своїх маркетингових повідомленнях.
  • Ефемерний контент. Використовуйте ефемерний контент, наприклад, Stories. Цей тип контенту зникає через короткий проміжок часу, створюючи відчуття терміновості та ексклюзивності.
  • Впроваджуйте багатоканальну маркетингову стратегію, щоб охопити покоління Z на різних платформах і в різних точках контакту. І переконайтесь, що ви запезбечуєте узгодженість повідомлень і брендингу, незалежно від каналу, щоб створити цілісний образ бренду.

Якщо це все підсумувати, безумовно, що вподобання та поведінка покоління Z, які змінюються, вимагають змін у маркетингових стратегіях. Бренди, які адаптуються до цифрового ландшафту, надають пріоритет автентичності, взаємодіють з користувацьким контентом та відповідають цінностям покоління Z, мають більше шансів привернути їхню увагу та завоювати лояльність.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі