Назад
Журнал

День матері: цікаві факти та кампанії

День матері трохи більше як через місяць. Тож не дивно, що більшість починає заздалегідь думати, що подарувати на день матері, адже це не просто подарунок.

Маркетинг
Маркетинг
День матері: цікаві факти та кампанії
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
1/4/2024
Тривалість
7 хв

Мама — це та людина, котра радіє навіть найменшим та, здавалося б, не значним подарункам. Проте часто ми хочемо дарувати щось особливе в цей день, не обмежуючись квітами.

Маловідомі факти про день матері

  • У День матері здійснюється більше дзвінків, ніж у будь-який інший день року. (що насправді дещо сумна статистика). За деякими даними, у другу неділю травня щороку здійснюється приблизно 122 мільйони дзвінків.
  • День матері - третє за обсягом продажів свято для квітів і рослин. Приблизно чверть усіх квітів, придбаних протягом року, припадає на День матері.
  • Слово "мама" походить від немовлят. Перше, що може вимовити більшість немовлят - це звук "ма", саме тому майже в кожній мові слово "мама" починається з літери "М" або є певною ітерацією звуку "ма".
  • Анна Джарвіс (діяльність якої посприяла дню матері) намагатиметься зупинити те, на що перетворився День матері. Свято швидко перетворилося на комерційну можливість для виробників продавати квіти, цукерки та листівки. Анна Рівз Джарвіс вважала, що це відволікає від особистих та інтимних аспектів свята, і кинула виклик цьому, розпочавши бойкоти, демонстрації і навіть засудила першу леді Елеонору Рузвельт за використання цього дня як засобу збору коштів. Зрештою, Джарвіс витратила всі свої гроші на цю боротьбу і померла у віці 84 років у санаторії.
  • Червона гвоздика - символ Дня матері і має цікаву передісторію. Анна Джарвіс спочатку пропагувала білі гвоздики, які символізували чистоту і шану материнства. Однак червоні гвоздики стали більш популярними, можливо, завдяки своїй доступності та ширшому розповсюдженню.
день матері

Приклади маркетингових кампаній до дня матері

День матері - це чудова нагода для брендів, щоб продемонструвати вдячність матерям та, звісно, не пропустити можливість збільшити продажі. (в такий вже ми час живемо). Тож ось кілька прикладів креативних кампаній від різних брендів, які надихнуть вас на власну маркетингову стратегію

Always (засоби жіночої гігієни)

Always запустили кампанію "#LikeAMother" - це серія короткометражних фільмів, що оспівують справжні та нефільтровані моменти материнства. Кампанія викликала резонанс у глядачів завдяки своїй чесності та зображенню справжніх мам.

M&M's (шоколадні цукерки)

Компанія M&M's провела кампанію "#MomThankYou", заохочуючи покупців ділитися фотографіями та історіями про своїх мам у соціальних мережах.  Це дозволило використати силу UGC контенту і сприяло зміцненню почуття спільноти, одночасно просуваючи їхні цукерки як хороший спосіб відсвяткувати день матері. Цьогоріч вони створили спеціальні упакування, присвячені дню матері

що подарувати на день матері

Пандора (бренд ювелірних прикрас)

“Для всіх, хто любить як мама”. Відомий ювелірний бренд Pandora запустив повноцінну та інклюзивну кампанію до Дня матері. Бренд створив путівник (гайд) із подарунками до Дня матері для різних типів мам, таких як "діснеївські мами", "круті мами", "мами домашніх улюбленців", бабусі та партнери. До речі, такі гайди є дуже поширені та значно спрощують життя шукачам хороших подарунків.

подарунки до дня матері

1-800-Flowers (доставка квітів)

1-800-Flowers знає про напружений графік роботи під час свят.  Вони пропонують безпроблемне онлайн-замовлення, варіанти доставки в той же день і красиві квіткові композиції, щоб задовольнити покупців, які роблять замовлення в останню хвилину.

коли день матері

Upwork (платформа з пошуку роботи)

Провідна платформа для фрілансерів Upwork провела унікальну кампанію до Дня матері у 2022 році під гаслом "Те, що робить їх чудовими матерями, також робить їх чудовими працівниками". Вона закликала бізнес найняти 1,6 мільйона працюючих матерів, які втратили роботу під час пандемії, і допомогти їм повернутися на ринок праці.

день матері 2024

Instacart (служба доставки продуктів)

Instacart просував подарункові кошики до Дня матері, наповнені вишуканими закусками, спа-продуктами або напоями.  Це стало зручним рішенням для тих, хто хотів побалувати маму, не виходячи з дому

що подарувати мамі

Apple (технологічна компанія)

Щороку до Дня матері компанія Apple нагадує клієнтам про необхідність замовити подарунки для своїх матерів, щоб вони відчували себе особливими. У 2022 році Apple зробила своє повідомлення більш інклюзивним, попросивши клієнтів подякувати всім, кого вони називають мамою. Цей заклик поширився через веб-сайт, електронну пошту та SMS-канали Apple.

айфон

Як створити привабливу маркетингову кампанію до дня матері

До цього дня варто ретельно підготуватись і створити надійну багатоканальну стратегію, яка зробить вашу комунікацію послідовною та такою, що запам'ятовується. Тож обов’язково переконайтеся, що ви інтегруєте комунікацію в усі онлайн і офлайн-канали.

Пушинг до покупки у 2024 це не дуже хороша ідея, проте ви можете ненав’язливо продемонструвати “ефект терміновості”, щоб мотивувати клієнтів робити покупки до цього важливого дня і підвищити конверсію. Адже багато хто забуває або шукає все в останню мить і щоб цьому запобігти — запустіть таймери зворотного відліку, запропонуйте обмежені знижки та бонуси тощо.

Створення подарункового гайду. Це може не лише заощадити незліченні години, витрачені вашими клієнтами на пошук інформації в Інтернеті, але й ефективно просувати ваші товари. Ці путівники можуть бути адаптовані для різних сегментів клієнтів, наприклад, "Подарунки для молодих мам", "Подарунки для бабусь" або "Екологічні подарунки для мами". Ці путівники можна опублікувати на вашому веб-сайті, у блозі чи соціальних мережах, а також розіслати електронною поштою.

день матерів в україні

Не забуваємо про емоційну сторону. Наповнивши свою маркетингову кампанію до Дня матері емоційним резонансом, ви можете створити потужний зв'язок з аудиторією. Наголосіть на зворушливих родинних зв'язках, любові та вдячності, які уособлює День матері. Це може бути відеоролик, що розповідає про різноманітний досвід матерів. Такий контент створює правильний асоціації та допомагає зробити це свято не таким “комерційним”.

Подумайте про благодійність. Приєднання вашого бренду до доброї справи не лише принесе користь суспільству, але й покращить вашу репутацію серед клієнтів. Тож подумайте про співпрацю з неприбутковою організацією, яка розширює права і можливості матерів або жінок загалом. Ви наприклад можете віддати частину своїх продажів обраній благодійній організації або створити продукт спеціально для цієї мети. Ця стратегія може припасти до душі клієнтам, які цінують бренди, що якось залучені до благодійності. Адже це хороший спосіб зробити позитивний вплив на суспільство.

Незалежно від того, яку кампанію до дня матері ви проводите і наскільки вона креативна — успішна вона буде тоді, коли це буде не про вас, а про ваших клієнтів.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі