Назад
Журнал

Ейджизм та сексизм у професії

Особисто я не стикалась з ейджизмом у своїй діяльності. Мені 32 роки, я у діджитал сфері 5 років. Мені пишуть на Linkedin рекрутери та пропонують вакансії (напевне їх не цікавить мій вік, а тільки мої навички), я коректно відмовляю, але один раз у мене промайнула думка: "А що, якщо я сама надішлю своє резюме і вони мене відхилять через вік чи стать?"

Маркетинг
Маркетинг
Ейджизм та сексизм у професії
 Ірина Кудрянь

Ірина Кудрянь

Дата
12/10/2023
Тривалість
10 хв

Що таке ейджизм?

В теперішньому стрімко розвиваючому світі, ще залишились старі наративи та якісь "дикі" поняття про спеціаліста та його компетенцію (опираючись на вік/стать). Знайомо? Були такі випадки?

У 21 столітті у світі, де так багато всього цікавого, дійсно ще є такі "динозаври", які так думають та дають подібні вказівки своїм рекрутерам та HR-ам на пошук спеціалістів. Але саме недобре в цьому, це те, що такі динозаври живуть саме на пострадянському просторі, де ми з вами наразі взаємодіємо. Те, що ми частина цивілізованої Європи, це нікого не хвилює. Те, що в Європі за такі висловлювання стосовно віку/раси/статі й т.д. можуть судити, у нас на це знизують плечима та кажуть "ну що тут такого", "дорогу молодим" і ті.

ейджизм

Саме поняття «ейджизм» було озвучено в 1969 році директором Національного інституту старіння, США (англ. National Institute on Aging) геронтологом Робертом Батлером, дослідивши дискримінацію одних вікових груп іншими. За даними ООН, кожна друга людина у світі дотримується ейджистських поглядів. В Україні, порядок накладання штрафів на рекламодавців за порушення правил рекламування послуг із працевлаштування (штраф у 65 тисяч гривень). Тобто, якщо HR у пошуку "дівчини 22-24 роки без дітей" або "не подавайте резюме тим, кому за 25/34/50" – байдуже який вік, підставте потрібний, за таке будуть накладатись штрафи.

За даними Держстату, жінки в середньому отримують на 27,5% менше, ніж чоловіки. Найбільший розрив у зарплаті – у сфері фінансової та страхової діяльності. За статистикою, лише 3% декретних відпусток в Україні оформлено на чоловіків. Експерти називають дві головні причини, чому чоловіки не поспішають в декрет. Перша – законодавча база написана під жінок, що йдуть у декрет, друга – суспільні стереотипи, за якими доглядати за дитиною має саме жінка. Але дійсно чи це діє? Стає питання, що можна і не ставити ці дані у вакансію, але стикнутись з цим питанням на співбесіді. Або ваш відгук на вакансію не буде розглянутий. Шокуюче дослідження Work.ua  можна почитати тут

Окреме питання про сексизм. Самі маркетологи грішать тим, що випускають рекламні ролики, які шокують або обурюють людей, які це бачать. Зараз існує багато організацій, які контролюють питання реклами (до речі, сексизм зараз не стосується лише жінок; останнім часом чоловіки також стають "об'єктами" в рекламі).

Поговоримо про нашу нішу – діджітал/PR/комунікації. Моя подруга, якій 40+, коли розпочала пошуки роботи (копірайтера/дизайнера креативів), стикнулася з таким безглуздим ейджизмом, що в неї відпала бажання працювати в цій галузі (попри наявний солідний досвід). Також існують питання, пов'язані з дітьми та шлюбом (ця тема є досить популярною серед жінок). Особисто я навчалася на платформі Coursera.org, і лектори курсу від Google не розділяли учасників за статтю, віком, расою та іншими умовними характеристиками.

сексизм

Я вважаю, що якщо у вас є відповідні навички та знання, та ви розумієте, як працювати з кейсами, то ніщо не повинно заважати вам будувати свою кар'єру або перепрофілюватися і стати цінним спеціалістом. Професія не має статі або віку. Існують певні стереотипи, які нам відштовхують у голові.

Наша основна мета — боротися проти "побутового сексизму", ейджизму та інших стереотипів, які принижують людську гідність.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі