Назад
Журнал

Холодна розсилка: дієво чи марна трата часу

Холодна розсилка - це метод звернення до нових клієнтів, які раніше не були зацікавлені у ваших продуктах чи послугах. Тобто взагалі не знали про існування вашого бренду. Її часто використовують як тактику продажів і маркетингу для залучення потенційних клієнтів, встановлення першого контакту з потенційними клієнтами або налагодження партнерських стосунків.

Маркетинг
Маркетинг
Холодна розсилка: дієво чи марна трата часу
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
16/10/2023
Тривалість
10 хв

Холодна розсилка

Перед початком такої розсилки варто подумати про ключові моменти, адже вона має свої як плюси так і мінуси.

Давайте спершу до плюсів:
  • Економічна ефективність. Холодна розсилка відносно недорога порівняно з традиційною рекламою або методами вихідних продажів. Тож якщо у вас обмежений бюджет - це хороший спосіб пошуку клієнтів. Або ж навіть якщо у вас є бюджет на маркетинг - ви всеодно можете заощадити кошти і перевірити наскільки холодна розсилка буде для вас ефективною.
  • Масштабованість. Ви можете швидко та ефективно охопити велику кількість потенційних клієнтів.
  • Хороше цільове охоплення. За допомогою холодної розсилки ви можете націлитись на конкретних людей або компанії, які відповідають вашому ідеальному опису ЦА
  • Відкриті дані. Ви можете відстежувати успіх своїх холодних розсилок за такими показниками, як коефіцієнт відкриттів, коефіцієнт відповідей і коефіцієнт конверсії, що дозволяє оптимізувати їх на основі даних

Як бачимо, хорошого є не мало.

холодна розсилка
Але під час створення цих холодних кампаній, варто пам’ятати і про мінуси:
  • Низький відсоток відповідей. Часто одержувачі можуть вважати їх небажаними і не зацікавленими. Або ж ваші листи просо потраплять в спам
  • Юридичні та етичні проблеми. Холодні розсилки повинні відповідати правилам електронного маркетингу, таким як CAN-SPAM у США та GDPR в Європейському Союзі. Невиконання цих вимог може призвести до юридичних наслідків.
  • Репутація вашого бренду. Майте на увазі, що надмірне використння холодних розсилок може зашкодити репутації вашого бренду, якщо вони будуть сприйматися як спам. А також часто такі листи бувають дуже настирливі, що значно зменшує довіру до бренду.
  • Часозатратність. Сворення персоналізованих, ефективних холодних листів може зайняти багато часу, а результати не завжди можуть бути миттєвими. Тому тут варто запастись терпінням і не сходити з дистанції надто рано

Як же бути? Запускати такі “холодні кампанії” чи не варто? Давайте поміркуємо

Холодні розсилки дійсно можуть бути ефективним способом збору потенційних клієнтів, якщо їх робити правильно. Але не забуваємо, що їхня ефективність може варіюватися від вашої ніші, цільової аудиторії, якості ваших email-кампаній, а також вашої здатності персоналізувати розсилку та здійснювати подальші дії.
мейл маркетинг

Дії, щоб правильно та ефективно налаштувати холодні розсилки

  • Налаштуйте свої повідомлення відповідно до потреб та інтересів одержувача. Тобто чим персоналізованішим буде ваш лист - тим більше шансів на успіх у вас з’являється
  • Чітко повідомляйте, яку цінність ви пропонуєте і чому одержувач має бути зацікавлений.
  • Обов’язково надайте одержувачам простий спосіб відмовитися від отримання майбутніх листів. Адже так ви не будете нав’язливими і не будете розпорошуватись на розсилку листів не цільовим клієнтам.
  • Експериментуйте з різними темами листів, контентом і часом відправлення, щоб оптимізувати свої кампанії.
  • Наберіться терпіння і не засмучуйтесь, якщо вам не відповіли. Своєчасне та ввічливе повторне звернення може підвищити ваші шанси на отримання відповіді. Але пам’ятате, що надмірна нав’язливість може бути дуже дратівливою.
  • Подумайте про інтеграцію холодних розсилок зі стратегією розвитку лідів, яка може включати надання цінного контенту, вебінари або інші форми взаємодії, щоб побудувати довіру та авторитет у ваших лідів.
  • Використовуйте такі показники, як коефіцієнт відкривань, коефіцієнт відповідей і коефіцієнт конверсії, щоб відстежувати ефективність ваших холодних email-кампаній і вносити вдосконалення на основі даних.

І не забувайте, що деякі компанії та приватні особи можуть бути більш сприйнятливими до холодних листів, ніж інші. Тому часто корисно поєднувати холодну розсилку з іншими стратегіями лідогенерації, такими як контент-маркетинг, маркетинг у соціальних мережах і нетворкінг, щоб створити більш комплексний підхід до збору потенційних клієнтів.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі