Назад
Журнал

Хто такий T-shaped маркетолог?

Я частенько бачу вакансії саме з цією приставкою, тому сьогодні хочу розкрити цю професію детальніше.

Маркетинг
Маркетинг
Хто такий T-shaped маркетолог?
Катя Малявська

Катя Малявська

Дата
9/11/2023
Тривалість
7 хв

T-Shaped-маркетолог - це спеціаліст, який добре знається на одній або двох конкретних галузях, але має глибокі знання з безлічі напрямків.

Наприклад, ви добре розумієте контент-маркетинг, але в той самий час ви розумієте, як працює SEО або PPC. Тобто ви вже розумієте як поєднати всі ці канали, щоб в кінцевому результаті цей "мікс" каналів приніс користь бізнесу, який ви розвиваєте. Наприклад: прийшов до вас клієнт, розповів про бізнес і проблему, а ви в голові вже прокрутили всі можливі канали, які будуть задіяні, щоб покращити ситуацію.

Бути Т-подібним маркетологом - непросте завдання, воно вимагає постійної самореалізації та зусиль. Однак, працюючи над досягненням цієї мети, ви отримаєте важливі навички та знання, які виведуть вашу маркетингову гру на новий рівень.

Зараз багато компаній як ніколи зосереджені на пошуку Т-shaped маркетологів, які зможуть очолити процес розробки маркетингових стратегій. І це не дивно, адже всі хочуть щоб стратегію, план та інші маркетингові напрямки на себе взяла досвідчена людина.

Бути маркетологом Т-shaped форми означає не бути універсалом, але й не зациклюватися на одній спеціальності, не маючи знань за її межами

Здібності такого маркетолога складаються з трьох різних компонентів:

- Базові знання
- Фундамент маркетингу
- Експертиза каналів

Давайте перейдемо до прикладу:

T shaped
Перший рівень (жовтий)- це навички, які ви повинні розумітись спеціалістом інтуїтивно.

Інтерфейсний код поєднує в собі мови, які створюють інтерфейс інтернету для споживача/користувача. Вкрай важливо принаймні розуміти, як працюють такі речі, як HTML і CSS, JavaScript, jQuery, RESTful сервіси та їхні фреймворки.

Сервіс-дизайн. У той час, коли споживачі отримують безліч варіантів і вражень, сервіс-дизайн вчить, як створювати продукти, які дійсно потрібні і бажані людям.

Структурне моделювання
Оскільки маркетологи все частіше беруть участь у повній подорожі клієнта (а не лише залучають трафік до продукту), для них важливо вміти проектувати та структурувати клієнтські потоки. Найчастіше це стосується структуризації нових потоків під час реєстрації, нових функцій, реферальних програм або потоків при оформленні замовлення.

Брендинг - це одна з найпотужнішої зброї. Як маркетолог, ви повинні розуміти, як ваш експеримент вплине на культуру та бренд вашої компанії.

Управління зацікавленими сторонами
Коли ваша організація стає більшою, ви починаєте взаємодіяти з більшою кількістю людей, проводячи експерименти. Це починається з продуктових команд, потім з команд продажів, потім з команд по роботі з клієнтами, а коли ви досягаєте корпоративного розміру, ваші експерименти перетинаються з усіма: брендинг, маркетинг, агенції, ризики, управління, юриспруденція, і це лише деякі з них. Навички взаємодії зі стейкхолдерами (зазвичай це soft skills) дозволяють вам орієнтуватися в складному світі, щоб ваші експерименти пройшли через двері, а боси залишилися задоволеними.

Другий рівень (червоний) - це навички, які потребують глибокого розуміння, а також певного практичного досвіду.

Веб-аналітика. Ви не можете керувати тим, що не можете виміряти. Тому вам, безумовно, потрібно глибоке розуміння того, як відстежувати клієнтів вашого цифрового продукту чи послуги.

Оптимізація коефіцієнта конверсії. Часто помилково називають просто AB-тестуванням, CRO - це мистецтво конвертації більшої кількості відвідувачів вздовж воронки продажів. Це поєднання психології, статистики та фронтенд-змін.

Воронковий маркетинг.
Оскільки кількість доступних інструментів зростає в геометричній прогресії, знання того, як використовувати автоматизацію за допомогою коду або таких інструментів, як Zapier та IFTTT, а також знання того, як пов'язати кілька додатків разом, використовуючи їхні API, може допомогти одній людині працювати як 10.

Третій рівень (сірий) зліва - це канали залучення клієнтів.

Тож ви повинні мати глибоке, практичне, критичне та сучасне розуміння цих каналів. І зазвичай ви є експертом в одному або двох з них. І справа - цей розділ показує навички, необхідні для активації, утримання та перетворення потенційних клієнтів з простих відвідувачів на лояльних клієнтів. Зазвичай це місце, де зустрічаються UX і маркетинг.

Т-shaped маркетолог більш ефективний у своїй справі, за інших маркетологів, оскільки він може одночасно залучити трафік і гарантувати, що ваш контент побачить правильна аудиторія. Незалежно від того, якою є ваша спеціальність, є багато переваг у розвитку такого роду знань.

Як стати T-shaped маркетологом?

Розвиваємо свою спеціалізацію
Незважаючи на те, що більшість маркетологів, як правило, є універсалами, майже всі вони мають певну спеціалізацію. Це може бути контент, соціальні мережі, дизайн, SEO або будь-який інший набір навичок, з яких складається ефективна маркетингова команда. Щоб почати свій шлях до того, щоб стати маркетологом у формі літери "Т", вам потрібно поглибити свої спеціалізовані знання, розвиваючи глибоке і всебічне розуміння обраної вами професії.

Розвиток міждисциплінарних знань
Після того, як ви визначилися зі своєю спеціальністю, далі вам варто поглибити свої знання в широкому спектрі маркетингових галузей. Ви повинні бути впевненими у сферах, які не є вашою спеціалізацією, оскільки маркетологи повинні розуміти кілька дисциплін, щоб краще співпрацювати і працювати в команді. Наприклад ви добре знаєте гугл рекламу, але також розвиваєте навички в SEO.

"Шліфування" слабких місць
Навіть у найдосвідченіших маркетологів є своя "ахіллесова п'ята". Можливо, вам важко дається SEO або ви не знаєте як працюють соц мережі. Але на шляху до T-shaped маркетолога ви повинні всі ці прогалини виправити і заповнити знаннями.

Чому такі маркетологи є дуже затребувані та популярні?

Т-подібні маркетологи чудово вміють створювати цілісні стратегії. Адже придумати чудовий SEO-план або роботу в соціальних мережах - це чудово, але взаємозв'язок цих стратегій на самому початку клієнтської подорожі дасть більш успішні результати. B2B-маркетологи зі спеціалізаціями приносять багато цінності та знань у свою нішу, але якщо ви працюєте в силосі, ви не зможете запропонувати найкращий досвід потенційним клієнтам.

Т-подібні маркетологи використовують свій досвід, а потім ширші знання маркетингу, щоб розробити виграшну стратегію в усіх напрямках. А також вони мають досвід тісної співпраці з іншими командами за межами маркетингу, що може додатково допомогти у формуванні їхніх цілей та стратегій.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі