Назад
Журнал

Лояльна аудиторія в 2024 - хто це?

У 2024 році, в умовах інформаційного перенасичення та незліченної кількості брендів, що змагаються за увагу, формування лояльної аудиторії є більш важливим, ніж будь-коли. Але давайте не забувати, що споживачі стали більш вибагливими, очікування вищими, а конкуренція жорсткішою.

Маркетинг
Маркетинг
Лояльна аудиторія в 2024 - хто це?
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
22/2/2024
Тривалість
10 хв

Як зібрати лояльну аудиторію?

Давайте розпочнемо з розуміння еволюції лояльної аудиторії

Сучасна лояльна аудиторія шукає бренди, які відповідають їхнім особистим цінностям і переконанням. Тому автентичність, прозорість та соціальна відповідальність є ключовими. Більше того, сьогодні люди виходять за рамки простих “транзакцій”. Більшість платить за цінність, за історію, за те, що їх прямо не змушували до покупки, а відкрито дати зрозуміти, що вони отримають, якщо звернуться саме до того бренду. А оскільки зараз  аудиторія має доступ до інформації та можливості вибору, вона очікує максимально персоналізованої взаємодії та права голосу у прийнятті рішень щодо бренду.

Ви не змусите аудиторію стати лояльною відразу та якщо ви візьмете до уваги наступні пункти — цього досягнути буде значно легше:

  • Зрозумійте демографічні дані, цінності, інтереси та поведінку в інтернеті вашу ідеальну ЦА
  • Визначте, де ваші ідеальні клієнти проводять час онлайн. Адже можливо Пінтерест стане вашим найкращим рішенням у саме там знаходиться 80% ваших клієнтів
  • Не нехтуйте інфлюенсерами. Є багато класних лідерів думок, які резонують з вашою цільовою аудиторією.
лояльний клієнт
  • Контент — це король. Не забуваємо. Тому не поспішайте при створенні вашого контент плану, добре подумайте для кого ви його пишете і що своїми відео та текстами хочете донести.  Інтереси аудиторії ставте на перше місце. Ваш контент має бути не лише трендовим, але й особистим. Адаптуйте його до інтересів вашої аудиторії, звертайтеся до їхніх больових точок і пропонуйте рішення, унікальні для вашого бренду.
  • Якщо є така можливість — проводьте онлайн або офлайн заходи. Саме тут створюється лояльне комюніті, які будуть купувати у вас і радити іншим
Персоналізація наше все. Тому створюйте офери, повідомлення та рекомендації, які відповідають індивідуальним уподобанням. Дайте їм відчути, що їх бачать, чують і розуміють.

А разом з тим впровадьте програму лояльності, яка виходить за рамки базової системи балів. Пропонуйте значущі винагороди, які залежать від рівня залученості, що сприятимуть відчуттю прогресу та вдячності.

Чи працюють методи залучення лояльної аудиторії, які були актуальні декілька років тому?

На жаль (чи на щастя) ні. Якщо ви у 2024 маєте на меті зібрати аудиторію, яка повернеться до вас ще не раз — використовуйте demand gen підхід

Простими словами — це таке собі формування цінності і попиту на початку, яке потім слугує лідогенерації.

demand gen

Це маркетингова стратегія і комплекс заходів, спрямованих на підвищення обізнаності, формування інтересу і, зрештою, стимулювання попиту на продукт або послугу. Цей підхід є набагато ширшим, оскільки націлений на ширшу аудиторію і розвиває потенційних клієнтів через маркетингову воронку. Він включає в себе різні тактики і канали для залучення потенційних клієнтів з кінцевою метою перетворення їх на потенційних клієнтів.

Формування попиту зосереджується на створенні та підтримці відносин з аудиторією, яка може мати потребу або зацікавленість у пропонованому продукті чи послузі. Основна мета - створити попит на продукт або послугу навіть серед тих, хто, можливо, не шукає їх активно.

Вхідний та вихідний маркетинг

Щоб досягти цього, стратегії формування попиту зазвичай включають поєднання тактик вхідного та вихідного маркетингу. Тактики вхідного маркетингу передбачають створення цінного контенту, такого як пости в блогах, електронні книги, вебінари та відео, для залучення та навчання потенційних клієнтів.

Це потужна стратегія для створення та розвитку лояльної аудиторії в сучасному цифровому середовищі. На відміну від традиційних методів вихідного маркетингу, які переривають і часто дратують потенційних клієнтів, вхідний маркетинг фокусується на їх органічному залученні за допомогою цінного контенту та досвіду.

Створюючи інформаційний, освітній та розважальний контент, який відповідає потребам та інтересам вашої цільової аудиторії, ви зарекомендуєте себе як надійний ресурс та лідер думок. Це формує довіру та авторитет, закладаючи основу для лояльності.

Вхідний маркетинг робить акцент на прозорості та справжній комунікації. Ділитися інсайтами, залаштунковими моментами та автентичними історіями про бренд - це олюднює ваш бренд і сприяє встановленню глибших зв'язків з аудиторією. Вхідний маркетинг дозволяє збирати цінну інформацію про вашу аудиторію за допомогою аналітики веб-сайтів, лідоформ та інших інструментів. Це дає змогу персоналізувати комунікацію, пропонуючи релевантний контент, рекомендації та пропозиції на основі їхніх індивідуальних вподобань та потреб. Такий персоналізований підхід сприяє формуванню почуття цінності та вдячності.

Вихідні тактики включають таргетовану рекламу, маркетингові кампанії електронною поштою, просування в соціальних мережах та заходи, щоб охопити та залучити ширшу аудиторію. Але коли ви використовуєте такі методи, пам'ятайте про прямі пушинки до покупки, які можуть часто зіграти вам не на руку і добре подумайте про те, як саме ви будете рекламувати свій бренд

Побудова лояльності - це довгостроковий план, а не одноразове зусилля.

Якщо ви розумієте, що ви готові зачекати для успіху у майбутньому — починайте прямо зараз. Розуміючи свою аудиторію, пропонуючи цінності, зміцнюючи зв'язки та постійно перевершуючи очікування, ви зможете виростити лояльних клієнтів, які стануть рушієм вашого успіху.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі