Назад
Журнал

Маркетингова компанія зсередини

“Зараз створю Інстаграм, забацаю сайт і клієнти підуть. Не даремно стільки всі шукають тих маркетологів”. Чесно скажу, коли я починала тільки цей шлях власної справи, я думала, що інстаграм + фейсбук реклама зроблять своє діло. Як же я помилилась!

Агенції
Агенції
Маркетингова компанія зсередини
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
4/11/2023
Тривалість
12 хв

Сьогодні ділюсь з вами внутрішніми штуками і проблемами, щоб ви знали відразу, що вам очікувати і не будували повітряних замків, якщо захочете відкрити щось своє з маркетингу.

Адже своя справа (навіть якщо це не компанія) — це дуже і дуже не просто. Інколи мені навіть хочеться піти працювати на звичайну роботу, на когось. Але, згадуючи весь шлях, з чого я починала, чому я починала і всі можливості, які дає свій бізнес — звісно, я не стану цього робити.

Що потрібно, щоб мати клієнтів?

Починаю з найбільш наболілого і найважливішого питання. Але відповідь буде банальна та доволі проста: найперше потрібно мати знайомства та зв’язки. Повірте, сарафанка, “та маю знайому, а та знайома порадила” працює краще за всі таргетовані реклами і людям тоді навіть не важливо який у вас сайт, що ви там публікуєте в соц мережах тощо. Їм головне — знайома порадила, значить норм. А ви вже намагаєтесь дійсно зробити “норм” щоб потім вас радили ще і ще.

Але у 70% випадках знайомств стільки не має. Тож що робити?

клієнти

Ну тоді вже переходимо до таргетованої реклами та створення сайту. Але тут важливо щоб сайт був швидкий, привабливий та якось вирізняв вас на фоні інших, мав свої фішки. Після цього можете запускати собі гугл рекламу, оптимізовувати сайт і робити все, щоб спершу платним, а потім органічним шляхом знайти собі клієнтів

Але не думайте, що реклама — це чарівна пігулка. Навіть якщо ви і запускаєте рекламу — людям може не сподобатись ваш сайт, ваші послуги, можливо ваша компанія просто не вносить довіри і цей список можна продовжувати. Інколи люди навіть ваші кейси не читають, а просто просять скласти план-пропозицію і якщо підійде все — ви працюєте. Інколи людям ну дуже треба ті кейси, вони вчитуються і тут буде перевагою якісь відомі компанії або хоча б класно та чітко описані маловідомі бренди.

де знайти клієнтів

Чого можна очікувати, коли ви маєте свою справу:

  • факапи від спеціалістів, яких ви наймаєте. І тут звісно дуже важко буває вгадати. Можливо людина має круте резюме, класно зробила тестове, а на ділі за місяць роботи ви бачите як все це здулось наче повітряна кулька. І ні ефективної роботи, ні кваліфікованого спеціаліста. Тому порада на цей випадок: підписуйте договір, давайте випробувальний період (можливо з меншою ЗП), і навіть можна зробити систему штрафів — типу клієнт — це твоя відповідальність. Щось через тебе пішло не так — мінус до ЗП. Так ви і підстрахуєте себе, і людині мотивація робити нормально. Як би грубо це не виглядало
  • не вчасна оплата від клієнтів — незаплановані власні витрати своїх коштів на ЗП. Тут здається, що ви не в мінусі, адже і так клієнт оплатить. Але… а якщо у вас не має зайвих коштів на ЗП? Якщо ви заплатили ЗП, а клієнт ще довго не оплачує і ви просто на нулі? До цих моментів завжди потрібно бути готовим. І моя порада: попереджайте заздалегідь працівників, що от така ситуація, цього місяця буде ЗП трішки пізніше. Обов’язково перепросіть і запитайте чи так комфортно їм. Це життя і трапляється різне
  • на початках (а вони можуть затягнутись) ви будете і за прожект менеджера, і за бухгалтера, і за СЕО і інколи підмінятимете СММ чи таргетолога. Ви повинні бути готовим, що спершу ви будете у проєкт на 90%, навіть якщо за проєкт візьметься інший, кваліфікований спеціаліст. Порада: ви просто повинні прожити та перетерпіти цей період, адже все з часом. Не впадайте у депресії і старайтесь відпочивати при будь-якій можливості. Адже роботи у вас буде завжди повно
  • проєкт є — а спеціаліста не можливо знайти. Це просто біль. І інколи коли проєкт просто висить в повітрі через це — страждає і клієнт, і ви, адже це на вашій совісті. Тому порада на цей випадок: завжди підшукуйте собі спеціалістів, переглядайте резюме і якщо хтось сподобався — напишіть, що хотіли б з ними попрацювати як тільки буде проєкт. Ви і себе підстрахуєте, і людина буде вже мати вас на увазі
  • хаос з паперами, договорами та бюджетами. Тому завжди намагайтесь все чітко організувати. Мені в цьому допомагає Notion. (Навіть цей текст написаний в ньому 🙂)
І на завершення цієї частини — завжди намагайтесь максимум всього делегувати, навіть якщо це не дуже фінансово вигідно, щоб мати час масштабуватись і шукати інші проєкти та клієнтів.

Ви не зможете цього зробити, якщо будете на 80% залучені у проєкт.

Зареєструйтесь в Лінкедін (як компанія), на Upwork, на Clutch, Tech Behemots і не думайте, що Інстаграм — це єдина соц мережа, яка може принести клієнтів. Виходьте за рамки. Є ще Твітер (X), Пінтерест і якщо там правильно скласти стратегію клієнти можуть бути навіть в рази якісніші.

А взагалі подумайте тричі, чи вам воно зараз потрібно, та своя агенція :)

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі