Назад
Журнал

Що чекає на SMM менеджерів у 2024?

Зміни у світі маркетингу відбуваються постійно. І я вже давно замислювалась над думкою про SMM. Чи буде він ще довго актуальним? Що буде з SMM менеджерами наступного року з приходом ШІ. І от трохи моїх думок і таких собі "передбачень"

Маркетинг
Маркетинг
Що чекає на SMM менеджерів у 2024?
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
2/10/2023
Тривалість
7 хв

Яке майбутнє у соц мереж у 2024?

Платформи соціальних мереж постійно розвиваються, трансформуються та змінюються цілком ймовірно, що з'являтимуться нові платформи. Тож SMM - никам потрібно бути в курсі цих змін завжди! І відповідно них адаптувати свої стратегії. Адже, як відомо - стратегія це така штука, яка потребує час від часу змін. Не має однієї унікальної стратегії чи однієї правильної.

Також не потрібно забувати про якісний, автентичний контент, який резонує з аудиторією. Контент - це король. Був і залишиться у 2024. Тож я гадаю, від менеджерів соціальних мереж очікуватимуть, що вони створюватимуть контент, який відповідатиме цінностям бренду та залучатиме цільову аудиторію. А якщо і не самим, то давати чіткі ТЗ контент мейкерам, копірайтерам і не забуваємо про UGC кріеторів. Адаптація контенту до індивідуальних вподобань та надання персоналізованого досвіду (вангую) будуть ще більш важливими. І не виключено, що SMM менеджерам, можливо, доведеться використовувати інструменти та алгоритми на основі штучного інтелекту для ефективного сегментування та таргетування аудиторії. (а дехто я впевнена, вже цим займається)

Оскільки SMM- це не просто про пости, сторіс та створення плану, у 2024 залишиться актуальним вміння аналізувати дані і приймати рішення на основі цих даних. Адже розуміти що йде добре, який контент публікувати, на що аудиторія реагує найбільше - має вирішальне значення в управлінні соціальними мережами. SMMменеджери точно повинні вміти користуватися аналітичними інструментами для відстеження ефективності, розуміння поведінки аудиторії та коригування стратегій на основі отриманих даних.

Давайте не забувати також про нетворкінг. Створення та розвиток онлайн-спільнот може бути потужною стратегією. Це був один з SMM трендів у 2023 і я впевнена, що 2024 рік не стане винятком. Тож побудова онлайн спільнот, конект бренду з аудиторією - буде чи не найголовніше у роботі SMM - ників.

маркетинг 2024
І хочу також відповісти на поширене питання: чи замінять ChatGPT або подібні AI-системи SMM менеджерів у 2024 році?

Як би мені не було боляче це визнавати, але ШІ може бути цінним інструментом в управлінні соціальними мережами. АЛЕ він навряд чи зможе повністю замінити SMM - професіоналів. І професіоналів тут потрібно виділити. І ось декілька причин:

  • Соц мережі - це про креативність, сторітелінг і розуміння людських емоцій та тенденцій. А ШІ не зможе це зробити так добре, як це роблять люди. (сподіваюся і не зможе ніколи). Проте ШІ може допомогти в аналізі даних і навіть згенерувати певний контент
  • Побудова та підтримка відносин з онлайн-спільнотою вимагає емпатії та людської взаємодії. І тут ШІ точно не зможе впоратись
  • Розробка ефективних стратегій у соціальних мережах завжди вимагатиме глибокого розуміння бренду, цільової аудиторії та галузевих тенденцій. І хоч ШІ може надавати інформацію на основі певних даних, але формулювання глибинної стратегії - це людська інтуїція та досвід.
  • Адаптування до нового. Оскільки соц мережі дуже часто змінюють свої алгоритми, людині легше і швидше до цього адпатуватись, ніж ШІ.

ШІ може автоматизувати рутинні завдання, надавати аналітику даних, допомагати у створенні контенту та управлінні великими обсягами даних. Але людину - професіонала не замінить ніколи.

І щоб цього і не сталось, SMM у 2024 потрібно ще більше саморозвитку, ще більше навчатись новому і не боятись креативити. Адже це буде ключовим у вирішенні важливих питань.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі