Назад
Журнал

Що таке Demand Gen?

Старі стратегії вже не працюють. Кожного дня з’являються нові бренди, але не всі можуть витримати конкуренцію і просто покидають гру. То як бути? Як у 2024 році втримати успішність бренду

Маркетинг
Маркетинг
Що таке Demand Gen?
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
23/2/2024
Тривалість
7 хв

Пояснення поняття Demand gen

Відповідь проста: потрібно відійти від маркетингу 2000 років і впровадити нові тактики. У цьому вам чудово може допомогти demand generation підхід.

Генерація попиту (або demand gen) - це надання людям цінного контенту, не очікуючи нічого натомість. Ви відкрито ділитеся знаннями та досвідом, щоб люди добре ставилися до вашого бренду. Це довгострокова, широкомасштабна діяльність, яка стоїть наверху вашої ворнки.

Якщо ви задались питанням, чому воно таке важливе, тоді хочу вам навести чіткі аргументи того, що допомагає робити demand gen:

  • Оскільки ця тактика стоїть наверху вашої воронки, вона є необхідно для побудови обізнаності та цінності вашого продукту
  • Якщо ви активно попрацювали над формуванням попиту - це вам допоможе залучити лідів до вашої бази даних
  • Такий підхід також добре працює, коли вам необхідно попрацювати з холодними лідами або реактивувати тих, хто щось чув про ваш продукт, але так і не зробив покупку
  • Demand gen допомагає у перехресних продажах та апсейлах, а також утримує ваших поточних клієнтів і створює лояльну аудиторію

Контент, який притаманний demand gen підходу

Для досягнення ваших основних цілей через цей підхід, вам необхідно добре подумати про ваш контент. Він повинен бути інформаційний, не нав'язливий, точно не агресивний і такий, що зможе побудувати довіру до вашого бренду. А для цього прямі продажі чи настирна реклама не спрацює. Тож вам необхідно подумати про:

  • Пости в блозі, у яких ви будете описувати практичні поради та корисні висновки щодо користування вашим продуктом або послугою, історію створення, новини та ексклюзивну інформацію (Приклад)
  • Не забуваємо про тематичні дослідження, які допоможуть багатьом осягнути ту чи іншу тему і зробити висновки про нішу. Таким чином ви зарекомендуєте себе як бренд - експерт, який провів величезну роботу і безкоштовно надав людям корисну інформацію (Приклад)
  • Контент у соціальних мережах, який включає історії бренду, відгуки та інформаційні пости (Приклад)
  • Вебінари, на яких досліджуються теми та проводяться відкриті дискусії (Приклад)
  • Подкасти з різними гостями, які будуть ділитись своїм досвідом та практичними порадами (Приклад)
  • Безкоштовні набори інструментів, шаблони та списки, які допомагають людям краще працювати та пізнавати вашу нішу (Приклад)
  • Користувацький контент (UGC) (Приклад)

Щоб досягти цього, стратегії формування попиту зазвичай включають поєднання тактик вхідного та вихідного маркетингу. Тактики вхідного маркетингу передбачають створення цінного контенту, такого як пости в блогах, електронні книги, вебінари та відео, для залучення та навчання потенційних клієнтів. Вихідні тактики включають таргетовану рекламу, маркетингові кампанії електронною поштою, просування в соціальних мережах та заходи, щоб охопити та залучити ширшу аудиторію.

Стратегії формування попиту часто передбачають поєднання інструментів автоматизації маркетингу, систем управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM) та аналітики для відстеження та вимірювання ефективності кампаній, визначення сфер для вдосконалення та оптимізації маркетингових зусиль.

Приклади demand gen підходу відомих брендів

  • HubSpot: Ця компанія відома своїм безкоштовним інструментом CRM та активним вмістом, таким як електронні книги, вебінари та блоги. HubSpot залучає потенційних клієнтів, навчаючи їх основам вхідного маркетингу та демонструючи цінність своєї платформи. Доречі я дуже люблю їхні курси, адже вони максимально змістовні та зрозумілі. А ще вкінці можна отримати сертифікат
hub spot
  • Slack: Slack створив ажіотаж навколо свого комунікаційного інструменту для команд ще до його запуску, використовуючи вірусний маркетинг та кампанії в соціальних мережах.
slack
  • Spotify: Spotify пропонує безкоштовний рівень із рекламою (який є теж якісним), щоб залучити користувачів і перевести їх на платний, без реклами, преміум-план.
спотіфай
  • Sephora: Цей косметичний бренд використовує інтерактивні заходи в магазинах, соціальні мережі та контент-маркетинг, щоб залучити клієнтів та створити лояльність до бренду.
зефора
  • UNICEF: бренд використовує емоційні кампанії та історії людей, щоб підвищити обізнаність про свою роботу та залучити донорів.
україна

Різниця між demand gen та lead gen

Генерація попиту та генерація лідів - це стратегії інбаунд-маркетингу, які працюють у тандемі для залучення, зростання та конвертації вашої аудиторії. Такі методи визнають, що холодне охоплення може зашкодити репутації бренду - а цього ніхто не хоче. Якщо ви об'єднаєте цілі генерації попиту з генерацією лідів, ви наповните і перетворите свою воронку, і вона продовжуватиме працювати для ефективної загальної стратегії зростання.

Генерація лідів - це насамперед підвищення залученості та зацікавленості клієнтів у ваших пропозиціях шляхом розвитку потенційних клієнтів, налагодження зв'язків і взаємодії з ними. Це збільшує шанси на конверсію. Зазвичай компанії використовують закритий контент для збору інформації про потенційного клієнта та додавання його до воронки продажів для подальших контактів.

У Demand gen фокус створити та стимулювання попит на продукт або послугу до того, як люди почнуть активно його шукати. А lead gen -це ідентифікація та залучення потенційних клієнтів, які вже активно шукають продукт або послугу.

Основні методі у demand gen: 

  • Контент-маркетинг (блоги, статті, електронні книги, вебінари).
  • SEO (пошукова оптимізація).
  • PPC (платне розміщення реклами).
  • Соціальні мережі.
  • PR (зв'язки з громадськістю).

Основні методи у lead gen:

  • Landing pages (цільові сторінки).
  • Форми для заповнення.
  • Email-маркетинг.
  • Телемаркетинг.
  • Маркетинг в соціальних мережах.

Було б неправильно стверджувати, що одна з них важливіша за іншу. Насправді, для успішної та ефективної стратегії зростання бізнесу вкрай важливо мати ефективні стратегії генерації попиту та лідогенерації, які працюють разом.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі