Назад
Журнал

Що таке ефективна PR кампанія і з чого вона складається?

Зв'язки з громадськістю (PR) є дуже важливим інструментом для тих, хто прагне сформувати свій публічний імідж, налагодити відносини з цільовою аудиторією і, зрештою, досягти успіху в бізнесі.

FAQ: люди запитують
FAQ: люди запитують
Що таке ефективна PR кампанія і з чого вона складається?
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
27/5/2024
Тривалість
10 хв

Що таке PR кампанія?

PR-кампанія - це стратегічні зусилля з донесення певного повідомлення до цільової аудиторії, спрямовані на досягнення бажаних результатів.

Іншими словами — це скоординована серія дій, спрямованих на передачу певного повідомлення або досягнення певної мети. Це може бути покращення іміджу компанії, запуск нового продукту, врегулювання кризових ситуацій або адвокація певної справи. Успішні PR-кампанії поєднують стратегічне планування, креативність і ретельне виконання.

PR кампанія

Ключові елементи ефективної PR-кампанії

  • Основою будь-якої PR-кампанії як і будь-де в стратегічному плануванні є чіткий набір цілей. Вони повинні бути конкретними, вимірюваними, досяжними, релевантними та обмеженими в часі (SMART). Цілі можуть включати підвищення впізнаваності бренду, зміну громадської думки, стимулювання залучення або подолання кризових ситуацій.
  • Визначення та розуміння цільової аудиторії є ключовим і якби просто це не звучало — інколи про це забувають. Ви повинні сегментувати аудиторію на основі демографічних, психографічних, поведінкових характеристик та звичок споживання медіа. Глибоке розуміння аудиторії гарантує, що повідомлення знайде відгук і викличе бажану реакцію.
  • Важливо створити переконливий, послідовний офер (повідомлення), який відповідає цілям кампанії та резонує з цільовою аудиторією. Він має бути чітким, лаконічним і адаптованим до різних медіа-платформ. (часто використовують заклики, створюють слогани, використовують мінімалістичність тощо)
PR компанія
  • Комплексний PR-план окреслює стратегії і тактики, які будуть використані, терміни, відповідальність і бюджет. Цей план діє як дорожня карта, забезпечуючи узгодженість дій усіх членів команди та дотримання графіку кампанії.
  • Побудова та підтримка відносин з журналістами, блогерами та впливовими особами. Висвітлення кампанії у ЗМІ посилює її охоплення. Хороші відносини зі ЗМІ передбачають регулярну комунікацію, надання цінного контенту та оперативне реагування на запити ЗМІ.
  • Контент лежить в основі будь-якої PR-кампанії. Сюди входять прес-релізи, статті, пости в блогах, оновлення в соціальних мережах, відео та інфографіка. Цікавий контент, який розповідає історію, з більшою ймовірністю приверне увагу аудиторії та буде поширений.

Коли варто залучати PR кампанії до свого бренду?

PR — це важливо, але не завжди потрібно. Коли ж бренду варто залучати PR кампанії аби це не було зайвою витратою та принесло результат.

Запуск продукту

Під час презентації нового продукту або послуги PR-кампанії можуть створити ажіотаж, привернути увагу ЗМІ та викликати зацікавленість споживачів. Ефективні PR-стратегії гарантують, що запуск досягне цільової аудиторії та набере необхідної динаміки.

ant media

Ребрендинг або репозиціонування бренду

Ребрендинг або репозиціонування вимагає чіткої та послідовної комунікаційної стратегії, щоб пояснити зміни стейкхолдерам та клієнтам. PR-кампанії допомагають керувати наративом і забезпечують позитивне сприйняття нового іміджу бренду.

Кризовий менеджмент

Під час кризових ситуацій, таких як відкликання товару, скандал або негативна реклама, PR-кампанії необхідні для управління ситуацією, збереження довіри громадськості та пом'якшення шкоди для репутації бренду. Кризові комунікації передбачають швидке, прозоре та емпатичне реагування.

ant media статті

Побудова ідейного лідерства

PR-кампанії використовуються для утвердження лідерів брендів як галузевих експертів та лідерів думок. Це передбачає забезпечення можливостей для виступів, публікацію статей та інтерв'ю в ЗМІ для створення авторитету та впливу.

Наприклад генеральний директор компанії, що займається питаннями сталого розвитку, може взяти участь у PR-кампанії, щоб виступати на екологічних конференціях, публікувати статті на тему сталого розвитку та давати інтерв'ю для обговорення галузевих тенденцій.

Вихід на нові ринки

Вихід на нові географічні або демографічні ринки вимагає проведення PR-кампаній для представлення бренду, підвищення обізнаності про нього на місцевому рівні та адаптації послання бренду до нової аудиторії.

Анонс подій

Анонси таких подій, як запуск нового продукту, відкриття магазину, виставки або ювілеї бренду, виграє від PR-кампаній, які залучають відвідувачів, висвітлюють їх у ЗМІ та створюють незабутні враження.

Приклад якісної PR кампанії — Grammarly

Grammarly, українська компанія, що надає онлайн-допомогу в написанні текстів, запустила кампанію «Напиши майбутнє з Grammarly, щоб розширити базу користувачів і посилити свої позиції як провідного помічника в написанні текстів на основі штучного інтелекту. У цій кампанії були використані інноваційні стратегії цифрового маркетингу, партнерства з впливовими людьми та цікаві сторітелінги, щоб залучити глобальну аудиторію.

приклад PR кампанії

Цілі кампанії

  • підвищити впізнаваність брену
  • підвищити репутацію Grammarly як інструменту для покращення письма для різних демографічних груп.
  • заохотити нових користувачів підписатися на безкоштовні та преміум-сервіси Grammarly.
  • позиціонувати Grammarly як важливий інструмент для особистого та професійного зростання.
  • продемонструвати можливості штучного інтелекту
  • розказати про передові технології штучного інтелекту, завдяки яким Grammarly надає допомогу в написанні текстів.

Цільова аудиторія

  • Студенти, прагнуть покращити свої навички академічного письма.
  • Професіонали та фрілансери, які хочуть покращити свої письмові комунікації.
  • Блогери, журналісти та впливові особи в соціальних мережах, яким потрібен відшліфований, безпомилковий контент.
  • Усі, хто зацікавлений у вдосконаленні своїх письмових навичок з особистих чи професійних

Переконливе послання

Основний меседж кампанії був таким: «Напиши майбутнє з Grammarly». Цей слоган підкреслював трансформаційну силу чіткого та ефективного письма у формуванні майбутнього як в особистому, так і в професійному плані.

the ant media статті

Стратегічне планування

  • Використання реклами в соціальних мережах, відеороликів на YouTube та маркетингу в пошукових системах для охоплення широкої аудиторії.
  • Співпраця з інфлюенсерами та UGC, які мають велику кількість підписників у відповідних нішах.
  • Сворення блогів, вебінарі та навчальних посібників, щоб продемонструвати, як Grammarly можна використовувати в різних контекстах написання текстів.
  • Висвітлення історій успіху користувачів для зміцнення довіри та авторитету.

Основні види контенту

  • Створення цікавих відеороликів для таких платформ, як YouTube та Instagram, які демонструють реальні життєві ситуації, в яких Grammarly покращує письмо - від заяв на роботу до наукових робіт.
  • Публікація освітнього контенту у блозі Grammarly та співпраця з іншими сайтами з хоршим трафіком щоб ділитися статтями про поради з написання текстів
  • Розробка постів та сторіс, що висвітлюють можливості Grammarly, відгуки користувачів та поради з написання текстів.
  • Запуск інтерактивного онлайн-інструменту, за допомогою якого користувачі можуть перевірити свої навички письма та дізнатися, як Grammarly може допомогти покращити їхні тексти.

В одній із помітних відеореклам професіонали з різних галузей розповідали про те, як Grammarly допоміг їм досягти своїх цілей - від пошуку роботи до успішної презентації ідей клієнтам. Це відео ефективно ілюструє універсальність та вплив інструменту.

Зв'язки зі ЗМІ

  • Прес-релізи. Випустили прес-релізи для технологічних та освітніх ЗМІ, щоб повідомити про нові функції та важливі події.
  • Інтерв'ю зі ЗМІ. Організовували інтерв'ю із засновниками та ключовими керівниками Grammarly, щоб обговорити технологію, яка лежить в основі Grammarly, та її бачення майбутнього. (подкасти сюди також входять)
  • Публікація статей та інсайтів для галузевих видань про важливість ефективної комунікації та роль штучного інтелекту в написанні текстів.

Робота у соц мережах

  • проведення Giveaways у соціальних мережах, щоб залучити користувачів і заохотити їх ділитися своїм досвідом роботи з Grammarly.
  • Сесії запитань і відповідей у прямому ефірі, де експерти Grammarly відповідали на запитання про покращення письма та демонстрували, як користуватися інструментом.
  • UGC — заохочення користувачів ділитися своїми історіями успіху з Grammarly, використовуючи хештег #WriteTheFuture, і тим самим створюючи спільноту прихильників.

Яких результатів досягнув бренд?

  • значне збільшення кількості користувачів Grammarly, причому помітно зросла кількість як безкоштовних, так і преміум-підписок.
  • Grammarly отримав більшу впізнаваність і визнання як лідер у сфері штучного інтелекту для допомоги в написанні текстів.
  • позитивне висвітлення в ЗМІ, підкреслюючи інноваційні технології Grammarly та переваги для користувачів.
  • інтерактивні елементи кампанії сприяли створенню потужної спільноти користувачів, які активно просували Grammarly через сарафанне радіо та соціальні мережі.
ant media новини
PR — це не дешево.

Проте ніхто не говорить вам відразу робити так, як роблять великі бренди. Визначивши ваші цілі ви можете почати з чогось одного, а далі рухатись в напрямку, який буде для вас найкращий, послідовно аналізуючи попередню роботу.

Ефективна PR-кампанія вимагає ретельного планування, креативності та стратегічного підходу. Визначивши чіткі цілі, зрозумівши цільову аудиторію, створивши переконливе повідомлення та використовуючи різні медіа-канали, ви можете успішно впливати на громадську думку та досягати своїх цілей.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі