Назад
Журнал

Що таке affiliate marketing. Все, що ви не знали

Партнерський маркетинг - це чудовий спосіб отримати додатковий дохід. Ви можете стати афілійованим маркетологом і рекомендувати інші бренди, або ж запустити партнерську програму для просування власного бренду. Від партнерського маркетингу виграють як бренди, так і автори.

Маркетинг
Маркетинг
Що таке affiliate marketing. Все, що ви не знали
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
2/10/2023
Тривалість
10 хв

Що таке афіліейт маркетинг?

Афіліейт маркетинг це коли бренди отримують надійних рефералів клієнтів) від релевантних авторів (партнерів) і доступ до нової аудиторії. У свою чергу, афіліати та автори отримують комісію з продажів або інших маркетингових дій, що відбуваються за партнерським посиланням.

Зазвичай афіліати отримують винагороду за продаж. Але деякі партнерські маркетингові програми можуть винагороджувати вас за потенційних клієнтів, безкоштовних користувачів, переходи на сайт або завантаження додатків.

Партнерська мережа - це веб-сайт, який з'єднує творців або інфлюенсерів з партнерськими програмами різних брендів.

Партнерські програми дозволяють особам просувати та продавати товари або послуги компанії в обмін на комісію з кожного продажу. Партнер отримує комісію щоразу, коли хтось здійснює покупку за унікальним партнерським посиланням, пов'язаним з його рекомендацією. (наприклад, ви користуєтесь VN (програмою для редагування відео) і вони мають свою парнерську програму. Тобто ви, використовуючи спеціальне посилання, радите своїй аудиторії цю програму і якщо вони зареєстровуються і оплачують підписку - ви отримуєте відсоток від VN за цих людей)).

афіліейт

Іншими словами:

- Партнер (тобто ви) показує рекламу або посилання на своєму веб-сайті, блозі або в соціальній мережі

- Аудиторія переходить за унікальним партнерським посиланням

- Аудиторія здійснює покупку/підписку

- Партнерська мережа фіксує транзакцію

- Покупка підтверджується сайтом/програмою

- Партнер (ви) отримує грошову винагороду

Існує декілька видів партнерського маркетингу. Ось найпопулярніші:

Не дотичний партнерський маркетинг

Це коли ви не маєте авторитету в ніші продукту, який ви рекламуєте, тобто між вами і клієнтом немає зв'язку. (наприклад ви маєте сайт про маркетинг, але рекламуєте чайники). Це часто передбачає проведення рекламних кампаній з оплатою за клік (PPC) з партнерським посиланням і надією, що люди натиснуть на нього, куплять продукт і ви отримаєте відсоток. Незалежний партнерський маркетинг хороший тим, що вам не потрібно робити ніякої роботи. Афілійований маркетинг покладається на репутацію та довіру з боку цільової аудиторії в Інтернеті. Деякі афілійовані маркетологи не мають часу або бажання будувати такі відносини, тому цей тип маркетингу є для них найкращим варіантом.

Релевантний партнерський маркетинг

Це практика просування продуктів і послуг, якими ви не користуєтеся, але які пов'язані з вашою нішею. Партнерський маркетолог у цьому випадку має аудиторію через блог, YouTube, TikTok або інший канал. Релевантний партнерський маркетолог також має вплив, що робить його надійним джерелом для рекомендації продуктів, навіть якщо він ніколи не користувався ними раніше. Хоча такий партнерський маркетинг і може приносити більше доходу, але він пов'язаний з ризиком просування того, що ви ніколи раніше не пробували. Це може бути неякісний продукт або послуга, про які ви навіть не здогадуєтесь. Достатньо лише однієї поганої рекомендації, щоб втратити довіру вашої аудиторії. Якщо у вас немає довіри та прозорості, вам буде важко побудувати стійкий бізнес на партнерському маркетингу.

Залучений партнерський маркетинг

Такий маркетинг - це рекомендація тільки тих продуктів і послуг, якими сам маркетолог користувався і в які щиро вірить. Він ґрунтується на довірі та автентичності, що є найкращим для вашої аудиторії та бізнесу. У цьому типі маркетингу афілійований маркетолог використовує свій вплив для просування продуктів і послуг, які дійсно можуть знадобитися підписникам, замість того, щоб платити за кліки на банерну рекламу. Щоб завоювати довіру аудиторії, потрібно більше часу, але це необхідно для побудови стійкого бізнесу.

афіліейт маркетинг
Як і в багатьох, у такого типу бізнесу є свої переваги та недоліки. Почнемо з переваг

- Простота у виконанні. Ваша частина роботи полягає в тому, щоб просто керувати діджитал маркетинговими аспектами створення та продажу продукту. Вам не потрібно турбуватися про більш складні завдання, такі як розробка, підтримка або виконання пропозиції/продукту.

- Низький ризик. Приєднання до партнерської програми не потребує жодних витрат. Після того, як ви виконали роботу зі створення аудиторії, ви можете почати заробляти гроші за допомогою готового партнерського продукту або послуги без додаткових інвестицій. Партнерський маркетинг також може генерувати відносно пасивний дохід за рахунок відсотку - ідеальний сценарій заробітку.

- Можливість масштабування. Успішний партнерський маркетинг пропонує потенціал для значного масштабування ваших доходів без залучення додаткової допомоги. Ви можете представляти нові продукти для своєї поточної аудиторії та створювати кампанії для додаткових продуктів, в той час як ваша поточна робота продовжує генерувати партнерський дохід у фоновому режимі.

Але давайте і поговоримо про мінуси

- Багато терпіння. Партнерський маркетинг - це не схема швидкого доходу. Він вимагає часу і терпіння, щоб розширити аудиторію і здобути вплив.

- Тестування різних каналів. Вам потрібно протестувати різні канали, щоб зрозуміти, які з них найкраще підходять для вашої аудиторії. Також ви можете витратити час на ведення блогу, публікацію безкоштовного контенту в соціальних мережах, проведення інших активностей, що генерують потенційних клієнтів у ваших маркетингових каналах.

- У партнерському маркетингу немає боса, який видає вам щотижневу зарплату. Партнерські маркетингові програми працюють на відсотковій основі, незалежно від того, чи платять вам за лідів, кліки чи продажі.

- Компанії використовують тимчасові файли cookie браузера, щоб відстежувати дії людей на вашому контенті. Коли хтось виконує бажану дію, ви отримуєте виплату.

- Відсутність контролю над програмою. Афіліати повинні підкорятися правилам, встановленим компанією для своєї партнерської програми. Ви повинні дотримуватися рекомендацій щодо того, що ви говорите і як ви представляєте її продукт або послугу.

П'ять найпоширеніших способів отримання винагороди:

  1. Оплата за продаж, коли ви отримуєте відсоток за кожен здійснений продаж. Це поширена модель виплат для пропозицій електронної комерції.
  2. Оплата за дію, коли ви отримуєте комісію за конкретну дію. Багато партнерських програм використовують цю модель виплат, оскільки вона широка і може застосовуватися до різних пропозицій: підписка на розсилку новин, клік, запит на контакт, заповнення форми тощо.
  3. Оплата за встановлення, коли вам платять за кожне встановлення, згенероване трафіком вашого сайту. Метою вашого контенту буде просування мобільних додатків і програмного забезпечення, щоб люди завантажували або встановлювали їх.
  4. Оплата за лід, коли вам платять щоразу, коли хтось на щось підписується. Це популярний метод виплат, оскільки компанії використовують його для лотерей, лідогенерації та інших типів пропозицій. Пропозиції з оплатою за лід є поширеними для початківців, оскільки генерувати лідів легше, ніж продавати продукти аудиторії.
  5. Оплата за клік - рідкісна система виплат, коли ви отримуєте комісію за кожен клік на ваше партнерське посилання. Партнерська програма з оплатою за клік може використовуватися великими торговцями з метою підвищення впізнаваності бренду.
Поради для успішного партнерського маркетингу

Побудуйте довіру
Напишіть особистий відгук, висловлюйте відверту думку, засновану на вашому досвіді та знаннях про продукт. Чим більше ви відкриті, тим більш достовірним буде ваш відгук

Візьміть інтерв'ю у тих, хто користується продуктом або послугою, або навіть у людини, яка його виробляє чи продає. Це може надати вашому огляду більшої глибини, створюючи розповідь для читача.

Створіть навчальний посібник про продукт

Якщо ви покажете як користуватись цим продуктом чи послугою - це буде хорошим способом залучити трафік. Люди часто шукають в Google "як", наприклад, "як прикрасити дім". Якщо ви запропонуєте інструкцію, яка вирішує проблему користувача і чітко демонструє цінність продукту, ваші реферали матимуть більше сенсу в контексті, і ви надасте клієнту сильніший стимул придбати продукт, який ви рекомендуєте.

Створіть список електронної пошти
Список контактів - це список зібраних вами контактів, які хотіли б отримувати від вас інформацію. Важливо створити список контактів, оскільки це один з найкращих способів зв'язатися з людьми за межами соціальних мереж. Коли йдеться про покупки, здійснені в результаті отримання маркетингового повідомлення, електронна пошта має найвищий коефіцієнт конверсії (66%) порівняно з соціальними мережами та іншими маркетинговими каналами.

Подумайте про свій кут зору
Залежно від вашої пропозиції, з'ясуйте, скільки енергії ви повинні інвестувати в навчальний контент, який часто є природним підґрунтям для того, щоб хтось спробував продукт на власному досвіді. Наприклад, ви можете записати відео про те, як ви використовуєте фізичний продукт і отримуєте від нього максимум користі, або продемонструвати переваги цифрового продукту, наприклад, програмного забезпечення. Популярністю користуються пости про розпакування, тож якщо ви отримуєте продукт поштою, зніміть, як ви його відкриваєте.

Спробуйте запропонувати бонус
Іноді маркетологи просувають свої партнерські програми, пропонуючи бонуси кожному, хто придбає пропозицію. Наприклад, ви можете подарувати безкоштовну електронну книгу, яку ви написали, кожному підписнику, який зробить покупку.

Дотримуйтесь законності та чесності
Не забудьте повідомити підписників, що ваш пост містить партнерські посилання. Пояснення причини вашої приналежності також може допомогти вам налагодити зв'язок з аудиторією.

Ви завжди можете спробувати, але це робота "гра в довгу" яка теж вимагає часу, вашої уваги та сил. Тож добре зважте всі за та проти і можете розпочати хоча б сьогодні

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі