Назад
Журнал

Топ українських подкастів про маркетинг та бізнес

Подкасти зростають з шаленими темпами і вони все ще набирають обертів в Україні. Тож якщо ви маєте на меті записувати власні подкасти — саме час почати цей процес, тому що стати популярним у цьому у вас є всі шанси

Добірки
Добірки
Топ українських подкастів про маркетинг та бізнес
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
8/5/2024
Тривалість
7 хв

Сфера подкастів в Україні

Українська сфера подкастингу переживає справжній “бум”. Хоч до Америки чи Європи нам є куди рости, проте це, безумовно, розвинений і швидкозростаючий ринок, який може запропонувати слухачам і творцям багато цікавого.

Що сьогодні відбувається з подкастами в Україні?

  • Мільйони українців слухають подкасти для розваги, інформації та освіти. Точні цифри назвати важко, але за оцінками, значна частина населення наразі дуже активно надає перевагу подкастам.
  • Українські подкасти задовольняють широкий спектр інтересів: від новин і політики до комедії, історії, бізнесу та самовдосконалення. Тож тут точно кожен знайде щось для себе
  • Традиційно багато подкастів були російськомовними. Однак зараз спостерігається сплеск україномовного контенту, що відображає зростаючу культурну ідентичність та вподобання аудиторії, що не може не радувати

Хочемо трішки провангувати: на нашу думку майбутнє українського подкастингу є і воно доволі “світле”.  Зі зростаючою аудиторією, підвищеною зацікавленістю та активною спільнотою подкастерів очікується ще більше різноманітного контенту, інноваційних форматів та більша увага до можливостей монетизації.  Подкасти, безсумнівно, продовжуватимуть відігравати важливу роль в інформуванні, розвазі та об’єднанні українців.

Подкасти в Україні в цирах

(за даними дослідження Megogo Audio)

  • За даними дослідження, гендерний розподіл виявився майже рівним: подкастерів-чоловіків на 6% більше, ніж жінок. 46,4% опитаних перебувають у віковій категорії 28–34 роки, 57% з них проживають у столиці.
  • Галузі, у яких працюють: ЗМІ (24,6%), культура (18,8%), IT (13%), комунікації (13,8%).
  • Найбільш продуктивним роком для початку роботи над подкастами виявився 2022-й, адже 28,1% опитаних вказали, що почали записувати подкасти саме тоді, і це найбільший відсоток за весь період запису подкастів.
  • На серпень 2023 року 68,8% опитаних вже випустили від одного до чотирьох подкастів, а 38,4% вказують, що планують за 2023-й випустити пʼять і більше подкастів, тобто спостерігається тенденція розвитку напряму.
  • 88,1% зауважили, що і зараз працюють над подкастами, з них 48,9% мають сталу команду для роботи над подкастом. Для 15,6% запис подкастів є основним видом діяльності на сьогодні.
  • 45,7% опитаних творців контенту вже запровадили монетизацію для подкастів, а 36,2% тільки планують це зробити. Для монетизації 60% використовують підтримку спільноти (Patreon, Buy Me a Coffee, спонсорство на YouTube, власна система підтримки тощо), 43,2% – ґрантові можливості, а 43,2% шукають спонсорів для подкасту серед комерційних брендів.

Найпопулярніші тематичні категорії серед подкастерів в Україні:

- Культура і мистецтво (література, кіно, театральне і музичне мистецтво, архітектура тощо) – 38,4%.

- Історія й суспільство (документальні, історичні подкасти, розслідування, громадянське суспільство, права і свободи) – 28,3%.

- Новини (аналітика, огляди, дайджести, розмови з експертами) – 23,9%.

- Освіта – 22,5%.

На думку креаторів/творців/авторів аудіоконтенту, в Україні бракує: слухачів подкастів/аудіоконтенту – 24,7%, реклами та рекламодавців – 21,6%, різноманіття аудіоконтенту – 14,4%.

Топ подкастів про маркетинг та бізнес в Україні

Якщо ви хочете послухати якісні подкасти, які виходять систематично — тоді ось вам наша добірка:

(додаємо посилання на Ютуб, проте більшість також має Spotify або Apple Podcasts)

Beauty Dose

Ведуча цього подкасту Анастасія Рибчинська. Разом із цікавими особистостями та спеціалістами у сфері здоров’я і краси обговорює важливі та цікаві теми, які турбують більшість жінок України. Подкаст буде цікавий тим, хто хоче більше дізнатись про стосунки, конкуренцію, виклики, які постають перед жінками - підприємницями і ще багато всього корисного!

подкасти

Бесіда про Бренди

Цей подкаст затягує (ми попередили). Якщо ви цікавитесь історією брендів, цікавими фактами, а ще хочете почути розвиток українських брендів з перших вуст від засновників — вам точно варто підписатись і послухати ці серії подкастів. Автор та ведучий подкасту — Артем Беседа (креативний директор Rocketmen Agency) зустрічається з маркетологами, підприємцями та іншими досвідченими особистостями в марекетингу та бізнесу, щоб поговорити про складне, розібратись в сучасних проблемах і дізнатись думку зі сторони про ту чи іншу тематику.

подкасти про маркетинг

Подкаст 100 000

Якщо коротко — це подкаст-діпдайв про українські технологічні компанії. Особливості цього подкасту в тому, що тут Олег Сіренко та Валерія Кетриш глибоко досліджують українські бренди (такі як Rozetka чи Monobank) і розділяють подкасти про кожен бренд на декілька частин. Тут ви можете дізнатись буквально все про бренд: від історії створення, успіхів до провалів та викликів. Якщо ви любите досліджувати бренди і хочете розуміти, як вони стали успішними — тоді радимо до прослуховування

подкасти про бізнес

Інсайт -SMM, маркетинг, дизайн

Подкаст, ведуча якого Алла Малишко, розповідає нам про маркетинг, SMM та тренди у блогінгу. За словами Алли: “головна мета подкасту — навчитись вести блог без вигорання, донести свої цінності та сенси через різні форми контенту..”. Алла також багато розповідає про переваги мультиканальності і як можна бути на декількох платформах одночасно і не вигоряти.

як розвивати подкаст

Паливо

Це колаборація Палай медіа та Traffic Squad. Мета подкасту — відкривати, підтримувати та популяризувати українських інфлюенсерів, компанії та стартапи. А ще у подкасті багато говорять про affiliate-маркетинг та монетизацію онлайн-проєктів разом із запрошеними гостями.

подкаст українською

Маркетингова скриня

Автори подкастів — Дарья Коломис та Олена Луніна. Тут вони діляться інсайтами про монетизацію соц мереж, розвиток блогу і основна мета — допомогти бізнесам та експертам в різних сферах відкрити свій потенціал в соц мережах, побороти страх публічності та отримувати дохід від цього.

подкасти

Woman make Money

Подкаст про підприємниць на чолі з авторкою Олександрою Бородіною. В цьому подкасті Саша спілкується з підприємницями, які запускають важливі проєкти, розвивають себе та бізнеси і діляться тим, як поєднувати роботу та особисте життя в інколи дуже шаленому ритмі. Після прослуховування у вас можуть виникнути нові ідеї, думки, а також натхнення на створення чогось нового.

українські подкасти

Дій! Подкаст про бізнес

Подкаст, у якому українські підприємці діляться досвідом запуску власної справи. Якщо ви на етапі, коли маєте ідею та бажання відкрити щось своє — тоді цей подкаст стане вам у нагоді. Адже тут ви почуєте багато лайфхаків та порад щодо того, як ефективно відкрити та розвивати власний бізнес

подкасти ant media

У чому виклик

Подкаст від стратегів Banda Аgency. За словами авторів: “тут ми будемо балакати для того, щоб ви мали можливість підслухати, як ми створюємо бренди, як знайти своє власне бренд-відкриття та як бачити стратеговиклики…”. Кожен подкаст по - особливому цікавий та корисний, а ще під час прослуховування у вас може виникнути відчуття, що ви знаходитесь десь поряд з подкастерами.

подкасти слухати

Кляті маркетологи

Український подкаст від маркетологів для маркетологів. Подкаст про маркетинг від Projector Institute. Якщо ви причетні до маркетингу — після прослуховування ви можете перейняти досвід успішних компаній: навчитися на чужих граблях, почути поради та отримати актуальні знання.

популяризація подкастів

може зацікавити

Як розвивати особисту сторінку Лінкедін: топ 10 практичних порад

Лінкедін — моя улюблена платформа для пошуку класних професійних знайомств і нових клієнтів.

Що таке маркетинг: традиційні та сучасні підходи

Маркетинг. Одне слово може викликати радість, байдужість і навіть роздратування. Це настільки щось мінливе і швидкоплинне, що тут постійно потрібно бути в курсі всього

Як Haley Kalil та Hunger Games зруйнували Met Gala 2024

Let them eat cake: як ці слова повпливали на Met Gala 2024 і чому люди порівнюють це з голодними іграми