Назад
Журнал

Усвідомлений маркетинг: чому важливо задуматись про це сьогодні

Що таке усвідомлений маркетинг, чому тренд на екологічний підхід до продажів все більше поширюється у Європі і як до цього причетна Україна? На всі ці питання відповідає Варвара Рябчинська, SMM менеджер Moody Agency, яка вже більше 2 років активно працює з українськими та закордонними проєктами і вбачає корпоративно-соціальну відповідальність як важливий елемент, який доповнює успіх бренду.

Інтерв'ю
Інтерв'ю
Усвідомлений маркетинг: чому важливо задуматись про це сьогодні
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
4/12/2023
Тривалість
10 хв

Варю, що спонукало тебе почати кар’єру смм? Наскільки я знаю, ти маєш освіту в іншому напрямку

У смм я потрапила випадково. Я тоді ще навчалась в школі, і мені на очі потрапив курс про смм. Вчитись я пішла зовсім у іншому напрямку, але паралельно придбала курс і проходила навчання. Ніяких надій великих я на нього тоді не покладала і знала, що якщо нічого не вийде - я просто буду працювати за спеціальністю. Але у мене все вийшло і вже більше 2 років я активно працюю над проєктами, мене мотивує результат і я дуже рада бачити позитивні відгуки клієнтів.

Що найважче тобі давалось за ці роки в маркетингу?

Не зацікавленість клієнтів. І я не говорю про тих, з якими я так і не почала працювати після оферу, а про особисті, експертні блоги і власники цих блогів не хотіли бути взагалі залученими у роботу і очікували хороших результатів. А так не буває. Тому що смм - налаштовує роботу, працює над ідеями, стратегією, але особистий блог - це про особистість і потрібно працювати так, щоб аудиторія взагалі не розуміла, що над сторінкою працює смм. Я чесно кажучи вже хотіла навіть кинути маркетинг, тому що думала, що це нормально і так працюють всі, а мені це не було до вподоби.

Ще одним челенджом є закордонний ринок. Він дуже відрізняється від українського, як у спілкуванні з клієнтами, так і у веденні соц мереж. Але це навіть мотивує до дій і мені дуже цікаво заглиблюватись в цю сферу і розвиватись у цьому напрямку.

смм

Чи є ніші, з якими тобі найбільше подобається працювати?

Чогось одного, особливого чи улюбленого не має. Мені подобається працювати з різними нішами, ставити цілі, проходити ці челенджі, які включають в себе різні підходи до розвитку бізнесу. Але якщо все ж щось і можна виділити, то це експертні блоги. У мене з них все почалось не так добре :) Але вони мабуть номер один, з якими мені дуже подобається працювати, особливо якщо це блоги психологів, і особливо до вподоби продавати через експертність.

В тебе в інстаграмі пише що ти за усвідомлений маркетинг, як ти це репрезентуєш?

Усвідомлений маркетинг - це тренд на свідоме споживання, який стає популярний у всьому світі. І даю гаранітії, буде далі рости і розширювати свою популярність. Такий маркетинг - це не контент заради контенту, не тоді, коли бренди використовують агресивний маркетинг, давлять на болі клієнтів і так продають свої товари чи послуги. Тобто через те, що зростає конкуренція в цифровому маркетингу, з’являється багато нових брендів, а також маркетинг дуже змінюється і зазнає різних змін (що дуже добре прослідковується). Гіви та фейкові накрутки вже не принесуть якісних клієнтів чи прибутки, можливо на дуже короткий термін.

Але якщо ми говоримо про довгостроковість - це не спрацює. Якщо узагальнити - усвідомлений маркетинг - це коли бренди покладаються не на короткострокові стратегії продажів, а на свою репутацію та задоволення справжніх потреб клієнтів. Ці бренди ставлять своїх клієнтів у пріоритет над миттєвим прибутком, створюючи зв'язок, який резонує з аудиторією. Тобто замість того, щоб бігти за прибутками, бренд ставить в центр уваги і зосереджується на екологічності та етиці і це демонструє в своїх соц мережах, а також доносить це до клієнта, щоб той робив свій вибір усвідомлено, а не на знижках чи маніпуляціях.

маркетолог

На твою думку, чи різняться екологічні продажі в Україні та наприклад США?

Різняться сто відсотків. Якщо порівняти наприклад США та Україну - то в США дуже популярний агресивний маркетинг. Не можу сказати про всі бренди, але якщо узагальнити - то США - це про постійні знижки, пушинг до покупки. А як ми знаємо, Америка це завжди про споживання, знижки різні, купони тощо. Навіть зі свого досвіду скажу, що бренди дуже часто роблять акції, пропозиції, дуже тиснуть на болі. Якщо брати Європу, там зовсім навпаки. Там дуже популярний slow life, екологічність, мінімалізм в рекламі та навіть в знижках. І на мою думку Україна зараз стає схожа в своїх маркетингових прагненнях більше до Європи. Це відчувається і я помічаю у різних брендах. Все більше українських бізнесів намагається долучитись до усвідомленого маркетингу і донести цінність свого продукту, щоб змотивувати до покупки, а не робити тисячі акцій чи пропозицій.

Чому екологічні продажі важливіші, ніж прямий пушинг до покупки?

Я гадаю через те, що багато користувачів вже не “ведуться” на таке. Людям трішки набридли ці стандартні патерни, яких вчили мене особисто на курсах декілька років тому. Я бачу, що це не є правильно на даний момент і відходить у минуле, на щастя. Люди бачать, що це пряма продажа, маркетологи просто “б`ють” тобі в лице знижками і це не так добре працює. Також важлививим моментом є те, що такий пушинг - це, як я вже говорила, короткострокова штука. Люди можуть у вас купити раз, на знижках, але не стають постійними, лояльними клієнтами, адже ви не донесли свою цінність, не було конекту.

Плюс до того, давно доведено, що легше і дешевше втримати існуючого клієнта, ніж залучити нового. Тому завжди потрібно вміти достукатись в саме сердечко і тоді ви станете успішним брендом з якісною, лояльною аудиторією.

Існує таке поняття як корпоративно соціальна відповідальність, чи знаєш ти такі бренди, можеш навести приклади?

*КСВ - це діяльність компанії, яка націлена на вирішення якихось соціальних та екологічних проблем, тобто це користь, яку приносить компанія. Це дуже важливо транслювати через маркетинг та соц мережі. І я зараз наведу вам приклади КСВ у відомих українських та світових брендів. Найперше - це такі бренди як ПУМБ, Київстар, Нова Пошта, Єва. Вони помітно і активно демонструють свою соціальну відповідальність, наприклад донатять на армію або організовують грошові збори. І вони не лише під час війни почали це робити, а й показували свою КСВ і раніше.

Також хочу навести приклад КСВ на невеликому бренді Bra Bra Bra. Вони вже декілька років транслюють свою соціальну відповідальність у рекламних кампаніях та участі у різних заходах. І як приклад: вони раз на місяць організовують переробку білизни. Тобто кожен клієнт може отримати білизну на переробку і за це отримати якусь знижку на покупку. Вони це дуже класно демонтрують в маркетингу, показуючи свої цінності, вибудовуючи міцні стосунки з клієнтом і плюс підвищують свої продажі, заохочуючи людей придбати нову білизну.

brabrabra

Ще один приклад Cher 17. Вони також давно транслюють свою КСВ, підтримуючи марш жінок, випускаючи спеціальну колекцію до цього, багато донатили. І не можна не відмітити їхню останню кампанію з Kazka, де вони випустили одяг розміру Plus size, транслюючи, що кожна жінка прекрасна, заслуговує і може виглядати красиво.

cher17

Що порадиш тим, хто тільки починає свій шлях в бізнесі, молодий бренд. Які основні пункти варто брати до уваги на початку?

Найперше і найголовніше - варто зрозуміти, що соц мережі - це не чарівна пігулка. Якщо інші процеси у вас не налагоджені коректно, наприклад погано працюють сейлс менеджери, довго обробляються запити, повільний вебсайт, на якому багато важливої інформації тощо - то соц мережі не зможуть виправити вам ситуацію та підняти продажі в декілька разів.

І друге - це відразу транслювати у соц мережах свої цінності та старайтесь вибудовувати комунікацію з клієнтом. Це все буде працювати на довгострокову перспективу і точно принесе вам хороші результати.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі