Назад
Журнал

Як опанувати нову професію швидко

Відповідь дам прямо в першому реченні. Ніяк. Опанувати новий напрямок можливо, але швидко це не трапиться.

Маркетинг
Маркетинг
Як опанувати нову професію швидко
 Ірина Кудрянь

Ірина Кудрянь

Дата
2/11/2023
Тривалість
10 хв

Не ведіться на такі заголовки: "Навчимо, як налаштовувати GTM за 1 день.", "Навчимо робити таргетовану рекламу за 3 дні", "Курси SMM, як робити продаючі рілси?" Знайомо? "Те, що ми покроково досліджуємо, сліпнимо в GA4 в пошуках/аналізах потрібних метрик, оптимізуючи рекламу, створюючи нові воронки продажу та Road Map клієнта - це все можна пройти за 1-3 дні "інтенсиву" і після того - ти працюючий діджітал спеціаліст."

Ще потрібно вивчити декілька розумних слів, типу "Roas", "CTR", і все - можна виходити на ринок. 

Пам'ятаю, коли шукала собі помічницю, приходили дівчата з CV, де все було гарно оформлено, була вказана освіта та курси, що вони проходили. Наче все ок. І досвід роботи є: працювала там і там, налаштовувала таргетовані рекламу, робила email розсилки і тд. Але спілкуючись, виявлялось, що як таргетолог вона не відслідковувала і не аналізувала трафік, роблячи таргет, в неї не було чіткої цілі, та як мінімум портрет клієнта. Вона не знає, як працює GTM та не знала, що треба FB pixel як мінімум, про Гугл Аналітику я вже і не запитувала. Мені стало цікаво, де та чому їх вчили та як вони, не знаючи бази, вирішили стати таргетологами. Це була не одна дівчина, на жаль… 

Я вирішила передивитись такі "курси" і звичайно мене накрила лавина таргетованої реклами онлайн освіти. Я потрапила у водоворот "інфо-циганства", де мене б навчили, як за декілька днів опанувати ту чи іншу професію "короткий інтенсив, за помірні кошти, після чого ти зможеш працювати на фріланс-біржах США та отримувати від 3K$/місяць.

Десь глибоко в душі я розумію, що ті, хто записується на такі курси, взагалі не розуміють, на чому вони будуть проходити. Головне гасло: "Працюй 2-3 години на добу та отримуй від 2-3K$ на місяць". Багато хто ведеться. Халяву люди люблять. Це дійсно переростає в проблему, коли тобі потрібно найняти кваліфікованого спеціаліста, а ти на ринку бачиш багато вакансій, а як до діла то починаються "приколи". Я нікого звичайно не звинувачую, обіцяють на цих "курсах-інтенсивах" дійсно золоті гори. По факту це просто "вода". Скажу тільки одне - поцікавтесь, перед тим як щось проплачувати, скільки випускників працевлаштувалась, після закінчення даних курсів та відгуки. Скільки б боти не накручували хвалебні відгуки, десь то проскочить правдивий.

Підсумовуючи: навчатись ніколи не пізно. Перекваліфікуватись - ніколи не пізно.

Але потрібно чітко розуміти, що маркетинг та взагалі будь-яка професія не опановується за короткий час. І якби все було так "легко", у нас би була друга Швейцарія.

Мій досвід (перша моя освіта фінансова), отримання навичок та бази - це Coursera (платно), Skillshop (безкоштовно), developers.google.com (безкоштовно, але на англійській мові), у Meta зібрано багато корисної інформації, akademiia.serpstat.com. Є багато цікавих та авторитетних компаній, які дають і платні, і безкоштовні курси/доступи до навчання.

серпстат

Якщо ви бажаєте спробувати себе в новій професії/перепрофілюватись, ось коротка інструкція, що потрібно знати та куди звертатись (я пишу про маркетинг): 

  1. Тільки до кваліфікованих компаній/спеціалістів (у всіх медіа-акул є свої платформи для навчання, оберіть, чим саме ви бажаєте займатись та що вивчати). 
  2. Не потрібно зразу щось купляти. У всіх онлайн-курсів є демо період. Активуйте, спробуйте, взагалі ваше воно чи ні. 
Не потрібно гнатись за усіма напрямками. Сфера діджитал обширна. Спробуйте, для початку, бути вузькоспрямованим спеціалістом та досягти максимумів у своєму напрямку. 

Дану статтю я вирішила написати для новачків, які тільки дивляться в сторону маркетингу. Всі, хто працює, вдосконалюються кожен день. Кожен день виходить оновлення/щось цікаве почитати/оновлюються програми/алгоритми і багато чого іншого. Завжди потрібно тримати "руку на пульсі".

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі