Назад
Журнал

Як побудувати унікальний голос бренду?

Гадаю, ключове питання після того, як ви вже визначили індивідуальність вашого бренду — як створити “той самий” голос вашого бренду?

Своїм
Своїм
Як побудувати унікальний голос бренду?
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
6/11/2023
Тривалість
7 хв

Навіщо взагалі стільки “заморочок” щоб його придумати?

Тон голосу допомагає вашій цільовій аудиторії встановлювати зв'язок з вами та будувати довіру. Якщо ви добре створите свій голос, це вирізнить вас на фоні ваших конкурентів. Коли ви щось читаєте, хіба не чудово, відчувати, що це розмова безпосередньо з вами?

Тож давайте до суті, декілька фішок того, як можна створити свій неповторний голос бренду, своє звучання

Відійдіть від занудної та заїждженої мови

Коли ми пригадуємо усі шкільні правила, слова, граматичні заборони — так стає значно важче побудувати той ідеальний голос бренду. Люди чудово та невимушено спілкуються зі своїми клієнтами по телефону або при особистій зустрічі, не думаючи про граматику, але коли справа доходить до написання текстів, вони автоматично стають “не цікавими та скучними”

Наведу приклад: якось я хотіла піти на стендап і шукала чи не буде найближчих у Львові. Мені потрапив у очі заклад, де часто організовують стендап вечори. Коли я зайшла на їхній профіль в Інстаграм - спершу здивувалась, але потім зрозуміла, що це їхня фішка, їхнє звучання і спілкування з аудиторією. І коли я почала писати цей текст і думала де знайти класний приклад - я вже чітко знала, що з легкістю знайду цей профіль. Адже саме через свою фішку в спілкуванні вони мені і запам'ятались.

оплески львів

Звісно, все залежить від того, до якого стилю відноситесь і як ставитесь. Якщо це формальний - то добре. Іноді є місце для формальної мови, але часто, особливо з особистими брендами, неформальний "балакучий" шлях працює набагато краще. І коли ви сідаєте писати, просто нагадайте собі, що ви розмовляєте з іншою людиною. Подумайте, як би ви розмовляли зі своїми клієнтами або потенційними клієнтами. Цього має бути достатньо, щоб уникнути формальної, нудної мови, яка так відштовхує вашого читача.

Використання гумору

Гумор - це чудовий спосіб виразити свою індивідуальність і побудувати довіру з аудиторією. Існує багато різних типів гумору, які ви можете використовувати, від саркастичного до самопринижуючого та навіть дуже безглуздого. Те, що підійде саме вам, залежатиме від індивідуальності вашого бренду. Але важливо пам'ятати, що, використовуючи гумор, він має бути чимось, що приходить до вас природно. Чи використовуєте ви цей гумор зі своїми клієнтами або покупцями? І чи цінують вони його?

Чудовий приклад Old Spice. На їхньому сайті та у соц мережах вони демонструють кумедний тон голосу. Компанія використвує перебільшені фрази на кшталт "більше крутості, більше запаху", вони додають гумору, вигадуючи химерні слова. Їхній невимушений підхід, що проявляється у фразах на кшталт "Купуй по-чоловічому і заощаджуй" вправно поєднує мужність із жартом.

рекламна інтеграція

Регіональний діалект

Регіональний діалект працює надзвичайно добре, якщо у вас є місцева аудиторія, яка використовує ті ж слова і фрази, що і ви. Близькість, щось знайоме людині допомагає побудувати довіру. Ось чому використання регіонального діалекту в текстах добре працює для локальної аудиторії. Людина вже знайома з ним, відчуває близькість і довіра зростає. Плюс до того, регіональний діалект мало хто використовує у своєму тоні голосу, тож у вас є всі шанси стати кращими.

Використовуйте власні фрази та словечка

Створення власного унікального набору фраз і слів завжди буде виграшним і буде виділяти вас на фоні інших. Ці фрази залишаться на слуху у ваших читачів, і вони одразу ж згадають про вас, коли почують їх. Звісно, цей процес може бути не такий швидкий, а ще потрібно щоб люди зрозуміли та звикли до цих слів. Але пізніше воно дасть дуже крутий результат.

Слоган, який легко запам'ятати

Чудовий приклад - Nike. Гадаю цю фразу не перплутаєш ні з чим. Вона проста і чудово репрезентує бренд: просто зроби це. Досягай, будь сильним та стійким. А Nike тобі в цьому доможе

слоган

Або всім відомий слоган який ви можете прокрутити в голові :)

макональдс
Не будьте тим, ким ви не є

Не щирість дуже відчувається. Якщо ви хочете, щоб ваш бренд або вас сприймали як серйозний - це добре. Не потрібно прикидатись, що ви веселі, легковажні і здатні на безумні речі, якщо це зовсім не так. Ваша аудторія буде з вами. Ви її знайдете. Тож краще відразу визначитись з тим, хто ви і постійно нести це через свій бренд.

Уявіть, якби той же самий Найк, який має потужний та стійкий голос бренду, запускали рекламні кампанії з гумором, мемами тощо. Люди, їхня аудиторія, просто перестала б їх сприймати. Тож завжди будьте собою.

Ключ до успіху - використовувати те, з чим ваша аудиторія може співвіднести себе.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі