Назад
Журнал

Для нашої компанії SММ НЕ ПРАЦЮЄ

Як часто за свого досвіду я чула цю фразу. І не лише цю. "SMM є, а де продажі?", "А в конкурентів от скільки підписників, а в нас? Який бюджет?", "Той ваш SMM щось не працює взагалі". Давайте розберемось у всьому логічно та відверто

Маркетинг
Маркетинг
Для нашої компанії SММ НЕ ПРАЦЮЄ
Варя Рябчинська

Варя Рябчинська

Дата
1/11/2023
Тривалість
7 хв

Чи може таке бути, що SMM - не дієвий? Так!

І для цього може слідувати ряд причин, серед яких: ваша ніша може бути не на тій платформі. Що це означає? Коли ви тільки починаєте розвиток бренду у соц мережах - ви повинні чітко визначити вашу ЦА, але якщо ви цього не зробите - ви можете розвивати бренд у не правильному місці і SMM звісно не приноситиме результатів. Тобто уявіть, що ви розвиваєте Інстаграм, вкладаєте всі сили, а ваші люди сидять у Лінкедін. Не визначивши чітко ЦА та канали для розвитку - SMM працювати НЕ буде.

Інша причина: вам просто не потрібен розвиток у соціальних мережах, тому що ви продаєте та розвиваєтесь через інші канали. Наприклад сфера IT. Інстаграм тут точно не зарадить, Лінкедін ще можливо. IT компанії найбільше розвиваються через хороший сайт, SEO оптимізацію, гугл рекламу, а також пишуть про свої компанії на таких платформах як Clutch, де можуть бути потенційні клієнти.

І ще одна причина, чому SMM не працюватиме для вас: уявіть, що гортаючи стрічку ви бачите в рекламі заклад: крутий креатив, гарна зйомка, цікавий заклик, позиціювання - ви хочете туди піти прямо зараз. Далі ви переходите на сторінку та бачите гарний чіпляючий візуал, є цікаві пости чи рілз, які ви відкриваєте і залишаєтесь. На сторінці круто подана інформація, є заклики, передається атмосфера та переваги цього місця - як результат, ви ще більше захотіли піти туди, запамʼятали назву та адресу і через який час ви відвідаєте цей заклад. До чого це я? Адже очевидно, що тут SMM та маркетинг відпрацювали на 100% і питань бути не може. Але давайте поглянемо на це з іншого ракурсу. Ваш шлях як клієнта ще не закінчений і зараз ми прослідкуємо що відбувається далі… Прийшовши в цей заклад, ви можете зіткнутись з такими моментами, як низька якість продукції, неввічливість продавців чи офіціантів, атмосфера зовсім не відповідає тому, що ви бачили в Інстаграм. І це все в одну секунду може змінити або, навіть, відбити ваше ставлення та бажання купити щось - ви розвертаєтесь та йдете. Продажу немає. І SMM тут хоч і хороший, але теж не приносить користі.

смм

Насправді ще можна привести ще безліч прикладів, від погано налаштованого (або не працюючого) сайту та не ефективного відділу продажів до неякісного продукту та невчасної доставки.

Суть одна - кінцевий результат та успіх бізнесу залежить від багатьох важливих бізнес-процесів, які утворюють ланцюг, по якому клієнт має дійти до покупки.

І в цьому ланцюгу SMM - одна з перших ланок. І він у вас може бути дуже хороший, але через не бажання або не правильний аналіз інших ланок ланцюгу - ви можете думати що це все виключно через "не працюючий SMM". Це вже як стереотип, який лунає всюди, якщо у бізнесу щось йде не так.

Тож не варто очікувати від соціальних мереж неймовірного бусту вашого бренду та колосальних продажів, якщо інші процеси не налаштовані чи працюють некоректно. Навіть найкращий SMM не зробить диво, якщо інші аспекти бізнесу не функціонують належним чином. Потрібно гармонійно поєднувати всі етапи, починаючи від привернення уваги в соціальних мережах і закінчуючи якістю продукту та обслуговуванням клієнтів. Тільки тоді можна досягти успіху в сучасному бізнесі.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі