Назад
Журнал

Допомога у бізнесі: до кого звернутись і як діяти

Коли ви починаєте бізнес — дуже важливо розуміти куди рухатись, мати стратегію. Але окрім цього ви повинні знати до кого і коли варто звернутись за допомогою

Своїм
Своїм
Допомога у бізнесі: до кого звернутись і як діяти
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
27/4/2024
Тривалість
10 хв

Коли бізнес потребує допомогти?

Не вистачає можливості якісно охопити всі сфери бізнесу

Уявіть, що ви вже близько пів року активно розвиваєте свою справу і все ніби йде добре. Проте ви почали розуміти, що вам не вистачає рук. У такому випадку ви готові до масштабування і повинні найняти додатково працівників, які візьмуть на себе частину роботи. Але щоб знати, яких саме працівників найняти, вам варто визначити для чого вам потрібні ці працівники і порахувати фінансові витрати. Здається, що це доволі просто, але часто люди беруть на роботу не зовсім “правильних” працівників, які не покривають ті сфери роботи, що варто було б.

Тому перед вибором працівника:

  • складіть “карту” ваших основних бізнес-процесів, щоб визначити сфери, які потребують додаткової робочої сили або спеціалізованого досвіду.
  • подумайте про прогалини в навичках або брак внутрішньої експертизи
  • окресліть конкретні завдання, обов'язки та проекти, за які відповідатиме кожен новий працівник.
  • визначте основні hard та soft скіли та відповідний досвід, необхідні для кожної ролі.
  • встановіть чіткі та вимірювані показники ефективності для оцінки успіху кожного нового працівника
  • подумайте про можливий розподіл робочого навантаження між наявними працівниками, щоб вивільнити потенціал, потенційно відтермінувавши потребу в наймі
  • якщо вам самим важко знайти потрібного співробітника — почніть співпрацю з рекрутинговими агентствами, що спеціалізуються на вашій галузі або бажаних наборах навичок. Вони можуть знайти кваліфікованих кандидатів і спростити процес найму.
бізнес 2024

Потрібні стратегії з маркетингу та продажів

Залучення нових клієнтів і збільшення продажів — це основне для будь - якого бізнесу.  Тож щоб цього досягнути — вам варто мати маркетинговий план та стратегії. І ви як підприємець, маючи дуже багато обов’язків на собі — не завжди можете якісно продумати ваш маркетинговий план. Тому на допомогу приходять спеціалісти з маркетингу.

Дехто обирає для себе агенцію, а дехто наймає ін хаус фахівця. Оскільки сьогодні конкуренція дуже велика і щоб якось звузити вам пошуки — перед вибором варто подумати про те:

  • чи потрібен вам спеціаліст локально чи можливо підійде онлайн
  • ви хочете закрити лише роботу над соц мережами та рекламою там чи вам потрібне SEO, PR контекстна реклама тощо
  • ваші фінансові можливості (сьогодні на ринку сфера маркетингу стартує $500+) і від цього буде також залежати ваш вибір
  • наскільки вам буде комфортно наймати команду ззовні і чи варто думати про найм працівника ін хаус (від цього залежатимуть і обов’язки, які зможе чи зможуть охопити спеціалісти і звісно фінансові витрати)
  • що найперше вам потрібно розвинути: соц мережі, сайт, SEO, просто запустити рекламу
  • якщо це агенція — чи обираєте ви для себе велику та вже відому чи пробуєте роботу з малими агенціями (якість від цього не завжди погіршується)
бізнес ідеї

Потрібна фінансова допомога

У випадку, коли ви розумієте, що вам не вистачає фінансів на розвиток — ви можете звернутись за допомогою до інвесторів або спробувати податись на грант (зокрема від Дії). Як обрати інвестора — ми вже описали практичні поради для вас. А як отримати грант — Дія надає вам детальну інструкцію

Юридична сторона

Мати бізнес дорівнює вести його чесно (хіба якщо у вас не має інших планів на нього :) Зазвичай з розширенням бізнесу стає важче займатись бюрократією: договорами, інвойсами, рахунками тощо. Це все займає багато часу і потребує галузевих знань. Тож ви навіть не маючи ще цих “проблем” можете шукати для себе надійного юриста та бухгалтера, які попіклуються про вашу легальну та прозору сторону бізнесу.

Коли варто задумуватись про продаж бізнесу?

Насправді це важке питання, проте це реальність і інколи власники бізнесу таки доходять до цього. Продаж бізнесу залежить від складного поєднання особистих і фінансових факторів. А особливо:

  • коли у вас вигорання або втрата інтересу. Якщо ви відчуваєте, що вигоріли або втратили пристрасть до бізнесу — продаж може бути способом перейти до нових починань, які принесуть вам більше користі та радості.
  • думки про переїзд. Якщо у ваших планах більше подорожувати або присвятити час іншим заняттям — продаж вашого бізнесу може звільнити ваш час і ресурси для цих змін.
бізнес план
  • у пік продуктивності. Якби дивно це не звучало, та якщо ваш бізнес перебуває на піку своєї діяльності, має сильну ринкову позицію та прибутковість, і ви вже маєте фонові думки про продаж — це може бути вигідним моментом для продажу та отримання хорошої винагороди, яку ви можете вкласти у іншу, не менш прибуткову справу
  • коли ви бачите невтішні галузеві перспективи, особливо коли вашій галузі загрожує потенційний спад. У цьому випадку продаж до того, як ці проблеми виникнуть, може бути мудрим кроком.
  • у вас досягнуто потенціал зростання. Можливо, ваш бізнес досягнув точки зрілості, коли подальше зростання є обмеженим. Продаж може вивільнити капітал для реалізації нових проектів.
  • якщо у вас немає чіткого плану наступництва для вашого бізнесу, продаж може бути способом забезпечити майбутнє.
Звернення за допомогою для бізнесу - це не ознака слабкості, а скоріше ознака проактивності та бажання досягти успіху.

Визначивши свої потреби та вивчивши наявні ресурси, ви зможете знайти правильну підтримку, яка допоможе вашому бізнесу процвітати на будь-якому етапі його розвитку.

може зацікавити

Як розвивати особисту сторінку Лінкедін: топ 10 практичних порад

Лінкедін — моя улюблена платформа для пошуку класних професійних знайомств і нових клієнтів.

Що таке маркетинг: традиційні та сучасні підходи

Маркетинг. Одне слово може викликати радість, байдужість і навіть роздратування. Це настільки щось мінливе і швидкоплинне, що тут постійно потрібно бути в курсі всього

Як Haley Kalil та Hunger Games зруйнували Met Gala 2024

Let them eat cake: як ці слова повпливали на Met Gala 2024 і чому люди порівнюють це з голодними іграми