Назад
Журнал

Lovemark бренд: як створити бізнес, який полюбить аудиторія

Гадаю, ви всі вже чули дане словосполучення і це не дивно, адже справжній lovemark бренд потрібно вміти побудувати, а щоб це зробити варто знати декілька речей

Маркетинг
Маркетинг
Lovemark бренд: як створити бізнес, який полюбить аудиторія
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
29/1/2024
Тривалість
10 хв

Що таке Lovemark бренд?

Нагадаю: lovemark brand — це термін, який бува вигаданий Кевіном Робертсом, колишнім генеральним директором рекламного агентства Saatchi & Saatchi. Ідея Lovemark, за його словами, ідея полягає в тому, щоб вивести бренд за рамки простого продукту чи послуги та встановити глибокий емоційний зв'язок з аудиторією.

Компанія Saatchi & Saatchi, провівши аналіз 4 000 брендів у 50 країнах і проаналізувавши понад 100 галузей, виявила, що аудиторія є доволі вимогливою, тож статус Lovemark отримали менш ніж 10% опитаних брендів.

lovemark

Lovemark бренди не просто створюють типову лояльність. Це щось набагато більше. Це тоді, коли люди, які люблять товари одного бренду, часто купують їх саме там, без переходу у інші бренди.

Як же побудувати такий сильний емоційний зв’язок ?

1. Створити стратегію на основі усвідомленого маркетингу

Ви, як бренд lovemark, повинні не лише транслювати свої цінності, а й показувати своє відношення до важливих речей: екологічність, благодійність тощо. Тож важливо створити бренд, який буде нести свою позицію в маси і цим самим доводити, що він вартий того, аби бути почутим, побаченим та улюбленим

2. Подумайте про додаткові деталі

Тут мається на увазі деталі, які зачіпають органи чуття: це можуть бути привабливі візуальні образи, приємні звуки, особливі текстури або навіть чарівні аромати, що асоціюються з брендом. Погодьтесь, зайшовши у готель, салон краси чи бутік з одягом, де відчувається особливий аромат, у нас відразу виникнуть приємні емоції та настрій до цього місця. А оскільки запахи мають здатність переносити нас у спогади — цей хід буде вдалим для вашого бренду і люди будуть асоціювати цей запах з вами.

3. Власна історія

Запам’ятайте, люди не просто купують продукт, вони інвестують у бренд та його історію. І щоб це зрозуміти, варто лише повернутись до історії та цінностях таких брендів як Apple, Gucci, Disney тощо.

lovemark бренд

4. Екологічність у продажах замість прямого пушингу

Ви ніколи не здобудете довіру, лояльність або любов якщо будете постійно давити на болі і робити так як всі. Lovemark вище цього. Це довша робота, це терпіння, але якщо рухатись у заданій стратегії — ви зрозумієте, що цінності, турботу до клієнта, історію, люди поважають більше ніж просто пряму продажу з натиском на болючі місця.

Розвиток lovemark бренду потребує глибокого розуміння та встановлення зв'язку зі своєю аудиторією на особистому та емоційному рівні. Мається на увазі:

  • знати свою цільову аудиторію, її цінності, бажання та прагнення. І створювати офери так, щоб вони резонували з їхніми емоціями. (а не прямими болями)
  • транcлювати історію, яка відображає суть вашого бренду та емоційно резонує з вашою аудиторією.
  • підтримувати послідовність вашого брендингу в усіх точках контакту. Це стосується візуальних елементів, повідомлень, оферів та загального сприйняття бренду.
  • прислухатися до відгуків, реагувати на їхні потреби та залучати їх до розвитку бренду.
  • впроваджувати інновації. Це може включати вдосконалення продукту, нові маркетингові стратегії або імплементація останніх тенденцій.

Чому Apple, Coca-cola або Harley-Davidson змогли створити бренди Lovemark?

Apple добре відомий своїм витонченим дизайном, інноваційними продуктами та сильним почуттям ідентичності.

брендинг

Мати айфон — почуватись ніби “серед своїх”. Тож бренд має свою лояльну фан-базу, яка, одного разу придбавши щось від Apple, не захоче більше переходити на інші бренди.

Coca-Cola створила бренд, який викликає почуття щастя, радості та єдності. Її маркетинг часто фокусується на емоційних зв'язках, а не на самому продукті. Усі рекламні кампанії транслюють сім’ю, друзів, позитив, спільно проведений час. Ну і звісно смак не можна не брати до уваги :)

Harley-Davidson — бренд мотоциклів, який створив спільноту, де кожен, хто купує їхній товар, може відчути свободу, бунтарство та унікальний стиль життя. Знову — реклама не товару, а більше емоцій.

Створення lovemark потребує неабиякого часу та систематичних зусиль. Але якщо ви наберетесь терпіння і слідуватимете стратегії — результат не змусить себе чекати

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі