Назад
Журнал

Мода та маркетинг: як ефективно працювати з модною індустрією

Мені здається, що магазини з одягом - це те, що обов'язково є у всіх портфоліо SMM - ників :) Якось так склалось, що скільки б я не переглядала резюме та портфоліо - всі завжди додавали магазин з взуттям або одягом. Але між цим всім я також помічала таку річ як всі ці профілі майже нічим не відрізнялись один від одного.

Маркетинг
Маркетинг
Мода та маркетинг: як ефективно працювати з модною індустрією
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
20/12/2023
Тривалість
10 хв

Модна індустрія

Модна індустрія - це те, що є дуже конкурентним. Я думаю нові бренди одягу з’являються чи не щомісяця. Тому тут дуже важливо вміти круто себе подати і зробити так, щоб вас запам’ятали.

Успішна робота з індустрією моди, на мою думку, вимагає поєднання розуміння її унікальних аспектів та застосування ефективних маркетингових стратегій.

На що варто звертати увагу:

  • Спершу вам потрібно зрозуміти суть самої фешн індустрії, адже це не так легко і потребує особливих знань
  • Не забувати, що тут дуже стрімкий темп і важлива орієнтація на тренди. Мода постійно розвивається, нові тренди швидко з'являються і швидко зникають. Тому вам важливо бути адаптивними та випереджати криву, щоб передбачити бажання аудиторії.
  • Звісно важливу роль відіграє візуальна частина. Мода значною мірою покладається на візуальну комунікацію. Тому тут добре потрібно опанувати сторітелінг за допомогою статичних зображень, відео та кампаній, які резонують з бажаннями та смаками вашої цільової аудиторії.
мода 2024
  • Рекламні кампанії це звісно добре, але в модній індустрії дуже важливими є інфлюенсери. Як відомо, мода процвітає завдяки спільнотам та підтримці інфлюенсерів, блогерів та різних знаменитостей. Тому співпраця з відповідними блогерами, стилістами та лідерами думок, посилює охоплення та підвищує лояльність до бренду.
  • Сезонні цикли та події. Мода має чітко виражені сезони та великі події, такі як тижні моди. Тому ваші маркетингові кампанії повинні резонувати з цими циклами. А також не забувайте скористатись ажіотажами навколо ключових дат.

Якщо ж ми говоримо про сторону маркетингу - то в модній індустрії це невід’ємна частина. Та в принципі як і майже усюди.

Хороший маркетолог, якщо береться за розвиток та роботу з модним брендом повинен обов'язково:

  • Думати про багатоканальний маркетинг та інтегрувати онлайн та офлайн канали. Використовувати соціальні мережі, співпрацю з інфлюенсерами, цифрові кампанії та стратегічні партнерства з роздрібною торгівлею для цілісного охоплення.
  • Не забувати, що контент-маркетинг - як король у цій індустрії. Ваш контент повинен бути дійсно цікавим, захоплюючим, дещо незвичним і завжди повинен вміти втримати увагу вашої аудиторії. Не забувайте про бекстейджі, які особливо ціняться серед користувачів
  • Думати про персоналізацію та клієнтський досвід. А тому варто використовувати інструменти персоналізації та адаптувати свій підхід до індивідуальних уподобань клієнтів. До прикладу ви можете пропонувати кураторські рекомендації, ексклюзивні пропозиції та програми лояльності для зміцнення зв'язків з клієнтами.
  • Брати до уваги співпрацю та партнерство. Співпрацюйте з іншими брендами, ритейлерами та інфлюенсерами, щоб розширити своє охоплення та залучити нові аудиторії.
  • Включити в стратегію UGC відео. Зараз UGC на піку популярності, адже такі відео дуже підвищують лояльність, довіру та продажі бренду. Хороший приклад - zoho culture
Давайте трохи до прикладів
Gbar

Один з моїх фаворитів, які класно ведуть сторінку - Cher17

Знаєте, часто я чула такий вислів - продавай емоції та стиль життя, а не продукт. І саме це робить Cher17. Їхні фотозйомки, ідеї, відео контент - все це створює дуже класний “образ” самого бренду і виділяє його серед конкурентів. Взяти лише до прикладу їхні відео із тематики Секс і Місто. Вони розлетілись по всіх платформах, а звуки ще досі використовуються на різних відео. Також вони часто придумують цікаві ідеї для залучення. Одна з останніх - перейти на сайт, вписати мейл і через колесо фортуни вам буде особиста знижка. Цікаво? Так! І не нав’язливо і не змушує пам’ятати про бренд І залишитись з ним надовше.

Також хороший приклад - Romashka ua, Coosh, Famo, Hochu.brand - всі вони включили в свої профілі багато живого відео контенту. І що не менш важливо - профілі виглядають живо, але стильно. А це запорука успіху.

coosh
Адже ви, як бренд одягу, повинні репрезентувати якість, стиль, комфорт та красу. Тільки тоді ваш бренд буде справді успішним.

Які основні соц мережі варто залучити, якщо ви працюєте з модним брендом?

Звісно, всі відразу подумали про Інстаграм. І це не дивно, адже він дійсно є одним з основних шляхів, яким потрібно рухатись, щоб підіймати впізнаваність бренду.

Та не менш популярний для такої ніші є Тік Ток (але думаю і це для вас не секрет). Єдине, для Тік Ток вам потрібно продумати окрему стратегію і встигати слідувати трендам, які там змінюються і з’являються чи не щодня.

Мало хто про це думає, але Пінтерест може стати чудовою платформою, яка підтримає впізнаваність бренду, а також допоможе масштабуватись. Адже Пінтерест - це як гугл на мінімалках :) Тут люди також часто вписують вже конкретний запит і якщо вони хочуть обрати для себе лук чи цікавий одяг - вони так і впишуть і можуть знайти ваші піни і ваш сайт. Тому не нехтуйте цією платформою, якщо ви працюєте з модною сферою.

Розуміючи унікальну динаміку індустрії моди та застосовуючи ефективні маркетингові стратегії, ви зможете успішно орієнтуватися в цьому швидкоплинному світі та побудувати процвітаючий бренд. Пам'ятайте, що мова йде не просто про продаж товарів, а про створення історії, створення досвіду та встановлення зв'язку зі своєю аудиторією на більш глибокому рівні.

прада

Чому Prada, Gucci або Coco Chanel такі всесвітньо відомі і вже мають свій вплив на індустрію моди?

Ці бренди мають історію створення інноваційного та самобутнього дизайну, що вирізняє їх серед інших у галузі. Чи то мінімалістична та сучасна естетика Prada, сміливий та ексцентричний стиль Gucci, чи то позачасовий та класичний дизайн Коко Шанель - вони постійно розширюють межі моди. Тому тут важливо створити історію, а не просто прорекламувати товар. Наприклад Коко Шанель зробила революцію в жіночій моді на початку 20-го століття, представивши зручний і практичний одяг. Тому спадщина та історії, пов'язані з цими брендами, сприяють їхній привабливості та престижу.

Ці бренди відомі своєю прихильністю до якісного виготовлення та увагою до деталей. Використання високоякісних матеріалів і ретельне виготовлення їхніх виробів сприяють сприйняттю розкоші та ексклюзивності. І ви це можете брати на замітку, коли розробляєте стратегії. В своїх публікаціях ви повинні показувати якість, деталі, особливості бренду і вміти довести свою цінність

Тож поєднання інноваційного дизайну, сильної ідентичності бренду, якісної майстерності, ефективного маркетингу та зосередження на ексклюзивності сприяє тривалому успіху та впливу на модну індустрію. Пам’ятайте про це

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі