Назад
Журнал

Навіщо потрібні ключові LSI-слова та як грамотно використовувати їх у тексті

Як Google розуміє, що перед ним більше, ніж SEO-копірайтинг у чистому вигляді, а текст, що відповідає на конкретні запити користувача і приносить йому користь?

Своїм
Своїм
Навіщо потрібні ключові LSI-слова та як грамотно використовувати їх у тексті
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
10/4/2024
Тривалість
10 хв

Для цього існує багато алгоритмів, і один з них — латентно-семантична індексація (Latent Semantic Indexing, або LSI): це коли в тексті є синонімічні слова та фрази, що доповнюють тему та створюють певний однозначний контекст.

Що таке LSI?

Уявімо, що ви оптимізуєте сторінку компанії, яка надає послуги автосервісу. Тоді в тексті мають бути такі супутні слова та фрази, як «автомобіль», «ремонт», «обслуговування», «діагностика» та «адреса». А якщо компанія продає смартфони та аксесуари до них, то до переліку LSI-слів увійдуть «характеристики», «екран», «діагональ», «зарядний пристрій», «плівка», «відгуки».

LSI-фрази допомагають пошуковим роботам зрозуміти контекст, коли йдеться про омоніми. Наприклад, яку сторінку додати у видачу на запит «сірий замок фотографії» — зі старовинною будівлею (зАмок) чи з механічним пристроєм для замикання дверей (замОк)? Потрібно визначити контекст, і саме LSI в цьому допоможе. В першому випадку контекст створюватимуть слова на кшталт «фортеця», «укріплення», «архітектура», «пам’ятки», а в другому — «дверний», «ключ», «безпека» тощо.

що таке LSI слова

І нарешті пошукова система може однозначно ідентифікувати зміст не тільки за ключовими словами, а й за їхнім «оточенням». Звісно, Google надасть перевагу статті з ключовими запитами «купити телевізор», якщо в ній будуть такі фрази, як «діагональ», «характеристики», «передача кольорів» тощо. І, навпаки, стаття, написана для сервісу таксі, що також містить фрази «купити телевізор», викличе підозру і гірше ранжуватиметься.

Отже, можна надати таке визначення LSI: це метод, який пошукові системи використовують для ідентифікації змісту (контексту) текстового контенту. Метод базується на аналізі семантичних зв’язків між словами та словосполученням і допомагає зрозуміти, про що насправді йдеться в тексті, навіть якщо в ньому відсутні ключові фрази.

Яку роль відведено LSI у SEO-просуванні?

Останні кілька років SEO-спеціалісти наполегливо рекомендують не ігнорувати LSI під час внутрішньої оптимізації сайту й використовувати цей інструмент разом з іншими, щоб досягти максимального ефекту.

Чому LSI — це важливо? Текст без використання LSI-фраз формально підходить для пошукового просування, але не завжди може повністю задовольнити потребу читача та надати розгорнуту відповідь на його запитання.

LSI допомагає досягти таких цілей:

  • підвищити релевантність сторінки та отримати вищі позиції у результатах видачі (зокрема за низькочастотними запитами);
  • поліпшити розуміння пошуковими системами змісту окремих сторінок і сайту в цілому;
  • розширити семантичне ядро додатковими фразами, які також можна використовувати для залучення додаткового трафіку;
  • запобігти переоптимізації («переспаму») тексту ключовими запитами завдяки використанню більш природних  конструкцій;
  • знизити ризики потрапляння під фільтри пошуковиків;
  • поліпшити поведінкові фактори на сайті та збільшити довіру до нього.
копірайтинг це

Як використовувати LSI у текстах, щоб сподобатися Google?

Насамперед необхідно сформувати перелік LSI-фраз так, щоб пошукові роботи з їхньою допомогою максимально легко могли визначити зміст і контекст статті. А для цього не завжди достатньо мати великий емпіричний досвід — найкраще додатково використовувати спеціалізовані інструменти, а також підказки самого Google.

Не менш важливо правильно додавати LSI-фрази у текст. Ось кілька рекомендацій, як це зробити:

  • Орієнтуйтеся на статті конкурентів, які вже перебувають у топі пошукової видачі. Аналізуйте, як і в якому контексті в них використовуються LSI-фрази.
  • Розподіляйте ключі рівномірно і вставляйте їх органічно — тільки там, де вони дійсно потрібні за змістом.
  • У будь-якому випадку розповідь має бути логічною і зрозумілою вашій авдиторії.
  • Використовуйте фрази, що створюють певний контекст, не тільки в тексті, а й у метатегах, заголовках усіх рівнів, alt-атрибутах зображень.
  • Дотримуйтесь різноманітності й додавайте як синонімічні, так і релевантні фрази.
  • Не зловживайте LSI, якщо у вас невелика стаття. Краще збільшити обсяг тексту і розкрити питання повністю.  
  • Не бійтеся «розбавляти» LSI-фрази іншими словами та відмінювати — їхня цінність від цього не знижується.
  • Делегуйте написання тексту досвідченому копірайтеру, який зможе глибоко зануритися в тему та розкрити питання на експертному рівні.
замовити PR статтю

Щоб охопити якомога більше ключових слів, розподіліть їх на кілька категорій. Наприклад, для просування за цільовим запитом «купити сукню» можна використовувати синоніми (одяг, предмет гардероба, плаття), різновиди (коктейльна, повсякденна, святкова), сезонність (утеплена, літня), матеріали (льон, шовк, бавовна), стиль (кежуал, молодіжна) тощо.

І не ігноруйте інші інструменти внутрішньої SEO–оптимізації. Обов’язково прописуйте метатеги, структуруйте матеріал, створюйте додаткову цінність тексту за допомогою таблиць та оригінальних зображень, проставляйте посилання на авторитетні ресурси та цитуйте експертів — Google це любить.

Головне завдання полягає у тому, щоб створити інформативний, корисний і цікавий читачу матеріал і повністю розкрити тему. Такий підхід оцінять не тільки пошукові системи, а й реальні люди, для яких ви насамперед створюєте статтю.

Висновок

LSI — не модний тренд, який швидко мине, і не чергова SEO-вимога.

Фахівці контент-студії WordFactory радять розглядати LSI як важливу інвестицію у розвиток вашого сайту і, відповідно, бізнесу. І результати (звісно, у комплексі з іншими інструментами) дійсно будуть — передусім у вигляді збільшення трафіку та кількості конверсій.

Наталія Кирик, засновниця контент-студії WordFactory

студія копірайтингу

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі