Назад
Журнал

Реклама медичного центру: поради та заборони

Як людина, яка вела різні проекти, можу підтвердити, що бути маркетологом у сфері медицини – це ще той виклик, який несе за собою зовсім іншу відповідальність, ніж в інших галузях.

Маркетинг
Маркетинг
Реклама медичного центру: поради та заборони
Софія Дембіцька

Софія Дембіцька

Дата
19/4/2024
Тривалість
7 хв

Виділила декілька особливостей, з якими я зіткнулася за 2 роки роботи у цій сфері:

Законодавство і правила: медична сфера піддається суворому регулюванню.

Перш, ніж планувати будь-яку рекламу медичного центру, дізнайтеся, що про це говорить законодавство та правила інтернет-платформ.

Законодавство про рекламу

Уважно прочитайте Закон України «Про рекламу», а особливо статтю 21.

Так ви дізнаєтеся те, чого не знала я, коли починала працювати з клінікою.

медичний маркетинг

Наприклад, у медичній рекламі заборонено використовувати зображення лікарів чи інших професійних медичних працівників, а текст-попередження «Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я» має займати не менше 15 % площі (тривалості) реклами. А ще потрібно вказувати номер медичної ліцензії на зовнішній рекламі. Ці знання, як мінімум, збережуть ваш час при роботі з дизайнером та підрядниками. 

Також не можна писати, що лікувальний ефект від застосування лікарського засобу є гарантованим. І не подумайте навіть показувати «до» – «після», наприклад, у рекламі послуг косметолога, бо це = заклик до зміни людського тіла, що заборонено.

Реклама медичних послуг чи товарів на інтернет-платформах теж має відповідати всім вимогам законодавства країни.

Але, крім цього, кожна з площадок може мати додаткові, внутрішні правила, з якими варто ознайомитися.

У вас мають бути профільні знання.

Важко ефективно рекламувати медичну послугу, не знаючи, які проблеми і “болі” пацієнтів вона вирішує. Медичні діагнози, процедури, обладнання, методи лікування – все це треба вивчити або знати, де знайти.

Це допоможе вам у написанні текстів для соціальних мереж, сайту та інших інтернет-площадок; для комунікації з пацієнтами в усіх рекламних кампаніях та окремо для комунікації з лікарями – щоб могти подати складну медичну інформацію простими словами.

Етика та конфіденційність.

У медицині більше, ніж в інших галузях, важливими є збереження конфіденційності даних та етичних принципів у комунікації. Пацієнт, який випадково потрапить у кадр, коли ви будете робити фото для stories – шлях до скандалу і поганої репутації. Поширення інформації про публічних осіб (в стилі «ой, а ви знаєте, що така-то вагітна, а такий-то приходив до нас в клініку з гемороєм до проктолога) = табу.

медичний маркетинг це

Відповідальність за здоров’я.

Коли ви пишете рекламний текст про джинси, максимум, що може піти не так – вони не підійдуть покупцю за розміром, кольором чи якістю.

Коли ви рекламуєте заміну колінного суглоба чи нейрохірургічну операцію – ризики значно вищі. Тому перш, ніж публікувати будь-яку інформацію, в усіх без виключення випадках, рекомендую давати її на вичитку лікарям. І тільки після їхнього погодження поширювати на будь-яких ресурсах.

Специфіка клієнтів-пацієнтів.

Люди, які звертаються по медичну допомогу, часто можуть перебувати у вразливому стані і мають високі очікування до якості послуг. Тому відсоток отримання негативного відгуку чи невідповідної реакції – значно вищий, ніж в інших сферах. Достатньо погуглити декілька будь-яких медичних закладів, і ви зрозумієте, що їхній рейтинг досить часто = три зірочки максимум.

Маркетолог має бути готовий до таких ситуаціях, і разом з клінікою ретельно опрацьовувати кожен зворотній зв’язок. 

розвиток медичного центру

Можливо, зараз вам здалося, що бути смм-ником чи маркетологом медичного проекту – складно і краще за це не братися. Зі свого досвіду скажу, що це дійсно може бути викликом. Але коли в процесі ви зрозумієте, що своєю роботою допомагаєте людям турбуватися про здоров’я і покращувати його – то це може стати для вас навпаки дуже надихаючим досвідом.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі