Назад
Журнал

Самоідентифікація через блог

Давайте почнемо з того, що має під собою слово “самоідентифікація” — це визначення образу себе, своїх моральних орієнтирів та цінностей, які впливають на власну поведінку та рішення. Тобто ми ніби знаходимо себе та свої бажання, коли перебуваємо у стані пізнання. Але як це співвідноситься з блогом?

Своїм
Своїм
Самоідентифікація через блог
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
11/11/2023
Тривалість
12 хв

Я нещодавно задумалась, чи можлива самоідентифікація через блог і як саме вона відбувається? І мені прийшла на думку ця стаття. Подумавши трохи я зрозуміла, що це можливо.

Багато людей використовують блоги як платформу для вираження своїх думок, досвіду та особистої ідентичності. Рівень “саморозкриття” та теми, які висвітлюються в блозі, повністю залежать від самого блогера. Деякі люди, наприклад, можуть самовиражатись у висвітленні дуже особистого життя, з деталями, в той час як інші можуть вважати за краще тримати певні аспекти свого життя в таємниці. Але “торкатись” аудиторії чимось іншим.

Зрештою, блог може бути універсальним інструментом для самовираження та самоідентифікації, дозволяючи людям визначати та презентувати себе так, як вони вважають за потрібне.
самоідентифікація

Якими способами можна самовиражатись у блозі?

  • Особисті наративи. Блогери часто діляться особистими історіями та досвідом у своїх блогах. Хтось починає розповідати про трушне материнство, що не так все легко на початку. Хтось показує реальний стан того, коли наприклад розійшовся з близькою людиною. Через ці розповіді вони можуть передати відчуття того, ким вони є і що для них важливо. І це аудиторія відчуває, сприймає і вже відноситься до блогера як до хорошого знайомого. А коли його довго не має у сторіс — починає хвилюватись тим самим підвищуючи статистику самому блогеру, пишучи повідомлення чи коментарі. Самоідентифікація через власне життя.

Приклад:

Квіткова - в свій час вона показала, як це насправді прекрасно, але так не легко бути мамою. Розповідала, що таке післяродова депресія та як боролась з зайвими кілограмами після народження. Зараз ми можемо бачити прекрасну жінку, яка сяє, живе на повну, виховує дитину. І саме через трушність велика кількість аудиторії прийшла і залишилась з Дашею. Самоідентифікація через лайфстайл

  • Інтереси та хобі. Це ще один варіант того, як людина стає блогером і виражає свою індивідуальність через хобі. Це може бути блог про подорожі, їжу, книги або будь-які інші інтереси, але факт один — це контент, який відображає особистість і вподобання блогера. до прикладу основна професія людини - це юрист. Але вона дуже мало розповідає про це у блозі, адже її хобі це картини. Вона почала показувати процес, роботу, готові картини і люди полюбили саме це. Людину - блогера через хобі. І самовираження, і ще й додатковий заробіток.
  • Творче самовираження: Блоги також можуть слугувати простором для творчого самовираження, включаючи письмо, мистецтво, фотографію тощо. За допомогою творчих робіт люди можуть передавати свої унікальні погляди і демонструвати свої таланти, сприяючи формуванню почуття ідентичності.

Приклад:

Дар’я Лісіч - сучасна поетеса, яка пише неймовірні вірші. Зворушлива, ніжна, з приємним голосом та зовнішністю. Її самовираження через блог — це вірші, відео, де вона читає ці вірші. І її аудиторія її полюбила саме за це, за неймовірну творчість, а коли трохи послідувала — зрозуміла, яка вона людина. Так будується дуже лояльна, своя аудиторія

лісіч
  • Деякі люди використовують блоги як інструмент для саморефлексії та дослідження. Такі блогери можуть писати про свої думки, почуття та інсайти, щоб краще зрозуміти себе. Цей процес може сприяти особистісному зростанню та самопізнанню. І аудиторія, якій полюбився цей блог, може відчувати те саме і ніби заново досліджувати себе. От поділився блогер думками зранку щодо життя, а аудиторія це сприйняла всі по -  своєму і теж задумались. Кожен ідентифікується як може і як відчуває. Приклад такого блогу

Приклад:

Вікторія Репа - і хоч вона більш відома як засновниця Better me, але її блог — це суцільні думки, які змушують задуматись та діяти.

вікторія репа
  • Ярлики ідентичності. Деякі блогери зосереджуються на певних аспектах ідентичності, таких як гендер, сексуальність, раса чи психічне здоров'я. Вони можуть ділитися своїм досвідом щодо цих аспектів ідентичності. Такі блогери розповідають про все, що пов'язано з цими ідентичностями, обговорюють суспільні очікування або кидають виклик стереотипам.

Ефективна самоідентифікація через блог передбачає продуману та цілеспрямовану комунікацію для вираження вашої ідентичності у спосіб, що резонує з вашою аудиторією.

Декілька способів як це зробити:

  • Почніть з представлення себе на сторінці: поділіться основною інформацією та будь-якими деталями, які ви вважаєте за потрібне розкрити. Це можливість надати моментальний знімок того, ким ви є. (наприклад “я тестувальник ПЗ, живу в Лісабоні, але дуже люблю фотографію. Розповідатиму про деталі роботи тестувальником, та ділитимусь своєю творчістю).
  • Поділіться особистими історіями, які сформували вашу особистість. Це можуть бути важливі життєві події, виклики, які ви подолали, або моменти особистого зростання. Автентичний сторітелінг може допомогти читачам встановити з вами зв'язок на більш особистому рівні. Але обирайте лише те, що для вас найбільш прийнятне та доречне (наприклад: я стала тестувальником тому що мій брат працював на IT компанію, а я не любила всі ті технічні штуки. Але якось я звільнилась зі своєї роботи, а у брата була вільна вакансія на тестувальника… І так далі, тобто розповідь-заохочення читати вас далі)
  • Використовуйте свій блог для обговорення ваших цінностей, переконань і принципів. Це може включати вашу життєву філософію, позицію щодо певних питань або принципи, якими ви керуєтесь при прийнятті рішень. Формулювання цих аспектів може допомогти визначити вашу ідентичність.
  • Напишіть про свої пристрасті та інтереси. Адже це може сприяти вашій самоідентифікації та залученні нової аудиторії.
  • Деякі блогери використовують свою платформу як простір для дослідження ідентичності. Це може включати в себе обговорення аспектів вашої ідентичності, які ви ще не з'ясували, ставити під сумнів суспільні норми або досліджувати своє культурне походження.
  • Використовуйте свій блог як творчий простір. Діліться своїми творами мистецтва, поезією, фотографіями чи будь-якими іншими творчими починаннями, які відображають вашу особистість та унікальний погляд на світ.
  • Обговорюйте виклики, з якими ви зіткнулися, і як вони сприяли вашому особистісному зростанню. Це може включати як успіхи, так і невдачі, ілюструючи стійкість і здатність вчитися на власному досвіді. Люди особливо люблять читати про якісь невдачі та як ви їх побороли, адже це справжнє життя.

Пам'ятайте, що рівень особистої інформації, якою ви ділитеся, повністю залежить від вас. Тому самоідентифікуйтесь правильно, з користю та кайфом для вас в першу чергу.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі