Назад
Журнал

Сфера подкастів в Україні

Всім, хто займає позицію «на старт», коли чує про можливість виходу в блакитний океан - в ринок, який ще не зовсім зрозумілий і водночас відкритий до різних підходів, через відсутність системи упереджень з боку споживачів та правил, з точку зору гравців ринку - приготуватись прийняти важливе рішення. Мова піде про сферу подкастів в Україні.

Маркетинг
Маркетинг
Сфера подкастів в Україні
Ангеліна Кравченко

Ангеліна Кравченко

Дата
23/10/2023
Тривалість
10 хв

З невеликим дослідженням стосовно портрету подкастерів в Україні  можна ознайомитися зі звіту MEGOGO. Глибоких та масштабних досліджень на цю тему немає. Блакатиний океан, як ні як, але ви ж це любите?) Тож, справедливим буде нагадати, що в данній статті, мова піде про моє бачення ринку подкастів, яка для когось стане їжею для роздумів.

подкаст
Я виділила три основні моменти, які вважаю обовʼязковими до обдумування.

1. Суть. Для багатьох людей, які не дуже володіють вмінням проводити продаючі вебінари, подкасти стали спасінням і непоганою альтернативою. Так, я не помилилась в порівнянні подкастів з вебінарами. Раніше вебінари були надважливою точкою контакту з клієнтом, яку всі маркетологи наполягали до впровадження в бізнес. «Люди мають взаємодіяти з живими людьми, знайомитися з власником бізнесу, командою, чути про цінності компанії, філософію бізнесу та ставати агентами бренду!» - казали маркетологи в один голос. Віднині, ті ж самі цілі ви можете досягати саме будучи подкастером, але в менш стресових умовах, погодьтесь. Особливо, якщо для старту обрати тільки аудіо формат подкасту.

2. Формат. Згідно данних MEGOGO, більшість подкастерів наразі обирають теми культури та мистецтва. Але і серед досліджуванних подкастерів, можемо бачити сміливців, які обирають досить не зайняті ніші по типу науки чи фану. Тут ваша інтуіція вам у поміч.

Можна викрутити тему вашого бізнесу до найпопулярнішої теми «Історія та культура», як в тому анекдоті про студента та бліх. Памʼятаєте? Студент, готуючись до екзамену з біології, вивчив один білет, в якому було питання про бліх. На екзамені хлопець витягнув білет, головна тема якого - це риби. «Якби риба мала шерст, в неї були б блохи, а блохи…» Ну і далі вже комфортно продовжив на тему, яка йому потрібна. А можна і зупинитись на темі, цікавій чи корисній саме вам. Стати в ній Моісеєм і здобути таку ж славу.

3. Якість. З приводу якості, фідбек читала від іноземної аудиторії, де подкасти блакитним океаном ніхто не наважится назвати. Отже, два моменти, які я відмитила: якість звуку/відео та якість самого спікера, тобто його експертність. Не дивлячись на те, що розглядаємо ми українську аудиторію, а не іноземну, цими цінними підказками, я б не нехтувала.

подкаст

Отже, якість аудио чи відео. Звісно, тут одразу можуть опуститись крила, побачивши смети на мікрофони, студії, команду і таке інше, і задача «робити подкасти», так і не зʼявиться у вашому to do list. Я завжди за золоту середину. Тобто починати з тих умов, які є доступними і прийнятними для вас. Ключове слово тут ПОЧИНАТИ. Але мати чіткі маркери відстеження результатів і, головне, чіткі дедлайни, коли ми берему планку вище. Бо виїзжати завжди на диктофоні з телофону і розраховувати, на постійний ріст результатів - це шлях в злиття купи власного часу та сил. Я пропоную домовлятися з собою таким чином:

я починаю подкасти з таким Х комфортним мінімальним набором

я йду до результатів Y, тому в Q період часу, я додаю B якості своєму продукту

І це циклічний процес росту.

Переходимо до якості експерта. З цим все зрозуміло - слухачі подкастів тим і відрізняються, що вони є аудиторією освідченою та вибагливою. Формат сторітелінгу та лиття води в вуха тут не спрацьовує. Отже, з тим, де вам себе треба прокачувати, впевнена, ви визначитесь. Але що я хотіла додати, так це побажання до запрошення цікавих, достойний спікерів. З моїх спостережень, ноу-нейм, але цікаві гості зайдуть слухачам краще, ніж відомі, але не глибокі чи не експертні люди. За кордоном є цікві комьюніті з пошуку співбесідників до подкасту на задану тему. Але ніхто не заважає вам, серед свого комьюніті в соцмережах шукати цікавих співрозмовників.

Розумію, що головною мотивацією підприємців є фінансова складова питання. Тут теж маю, що додати. Згідно дослідження популярної рекламної агенції Midroll, в якому приймало участь 300 000 учасників, 63% опитуваних підтвердили, що купили те, що подкастери радили в своєму списку.

Переконала?)

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі