Назад
Журнал

Стартап поради: з чого почати і куди рухатись

Всі з чогось починали і головне на початку зробити правильний старт та добре продумати подальші кроки. Та часто у власників стартапів є велике натхнення та цілеспрямованість, але не вистачає знань чи досвіду у тому, як правильно розвивати свій продукт.

Маркетинг
Маркетинг
Стартап поради: з чого почати і куди рухатись
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
19/12/2023
Тривалість
7 хв

Стартап поради

Тож у цій статті хочеться поговорити про шляхи, якими можуть рухатись стартапи, навіть якщо не має великого бюджету на початку.

Найбільша помилка - це те, що часто стартапери думають “запущу рекламу і буде мені щастя”. Але це зовсім не так.

По - перше - ваш продукт повинен бути дійсно якісний та актуальний.

Зараз є дуже багато новостворених брендів, і більшість з них закривається через те, що не має попиту. І тут справа або в неактуальності самого продукту або в не правильній його подачі. Та все ж, якщо ви зробили якісний продукт, у якому самі на 100% впевнені - далі справа за стороною маркетингу.

Тому по -друге - важливо правильно створити стратегію і подумати про вашу точку В.

Тільки коли ви чітко визначите свої цілі - ви будете бачити ваші можливості, а отже будете рухатись правильно в заданому напрямку до вашої точки.

По - третє - не відкладайте з власним сайтом.

Це може бути як просто лендінг так і повноцінний веб сайт. І на щастя, зараз різні платформи дозволяють створити сайт самому, який буде індексуватись добре в Гугл, без знань коду.  Цей варіант також добре підійде, якщо у вас ще не має великого бюджету на початку, але сайт хочеться.

На цих платформах ви легко зможете зробити привабливий сайт, а інтерфейси настільки зручні та зрозумілі, що не потрібно додаткових вмінь чи знань

Unicorn

стартап

Weblium

реклама

Framer

стартап поради

Ycode

поради для маркетологів

Маркетинг для стартапів має свої особливості, про які описую нижче.

Діджитал маркетинг

  • Обов`язково добре обдумайте вашу контент-стратегію. Ви повинні створити дійсно цінний та інформативний контент (пости в блогах, статті, інфографіку, відео), який приваблює вашу цільову аудиторію та демонструє вашу експертизу. І далі ви з легкістю (чи ні :) можете просувати свій контент у соціальних мережах, за допомогою email-маркетингу та на своєму веб-сайті.

Щоб ваша стратегія була успішна - ви можете залучити маркетолога або зробити ці кроки самостійно: проаналізувати конкурентів (ринок), зробити аналіз SWOT (сильні, слабкі сторони, можливості та загрози), прописати чіткі цілі, описати план дій, продумати бюджет, визначити які соц платформи залучити для розвитку вашого продукту органічно.

Якщо вам потрібний зручний менеджмент, записати всі ваші цілі та ідеї - ви можете спробувати Notion, Keap, Softr або ClickUp

маркетинг
  • Додаємо трохи маркетингу у соціальних мережах. Тут ваша задача активно спілкуватись з аудиторією (яку ви звісно попередньо повинні добре визначити), ділитись цікавим контентом і запускати таргетовану рекламу. Зазвичай всі думаю про Інстаграм найперше, але нові продукти можна також розвивати на Product Hunt або у Лінкедін. Там зареєстровано дуже багато людей, які зацікавлені у пошуку нових продуктів, партнерів та клієнтів.

Для зручності аналізу та роботи з соц мережами, ви також можете використовувати Brand24 або TrendHero

  • Для будь- якого стартапу (та й не тільки) важливим є сайт. А тому якщо у вас він є - відразу починайте SEO оптимізації. Оптимізуйте свій веб-сайт і контент за релевантними ключовими словами, щоб покращити видимість в органічному пошуку та залучити трафік на сайт.
  • Не відкидайте таку можливість як Гугл реклама. Звісно, тут все залежить від вашого бюджету. І якщо SEO - це результати через рів року мінімум - то Гугл реклама працює трохи швидше. Якщо правильно налаштувати її, підібрати ключові слова та добре виставити бюджет - реклама буде успішною, що допоможе вам підвищити впізнаваність бренду та знайти потенційних клієнтів.
  • І останнє, але не менш важливе - Email-маркетинг. Створіть список адрес електронної пошти та регулярно надсилайте інформаційні та рекламні листи, щоб тримати аудиторію в курсі подій та інформувати її.
стартап поради

Офлайн маркетинг

В залежності від ваших фінансових можливостей, ви можете міксувати два цих види, або ж почати з чогось одного

  • Відвідуйте галузеві заходи, конференції та зустрічі, щоб налагодити зв'язки з потенційними клієнтами, партнерами та інвесторами.
  • Забезпечте позитивне та зрозуміле висвітлення вашого стартапу в пресі, щоб підвищити впізнаваність бренду та довіру до нього.
  • Якщо у вас є фізична локація, використовуйте місцеві маркетингові тактики, такі як листівки, плакати та громадські заходи, щоб охопити свою цільову аудиторію.
Якщо підсумувати,  хочеться сказати, що не існує універсального підходу до маркетингу.

Найуспішніші маркетингові стратегії для стартапів пристосовані до їхньої конкретної цільової аудиторії, цілей та ресурсів. Враховуючи вищезгадані фактори та експериментуючи з різними тактиками, ви можете розробити маркетинговий план, який допоможе вашому стартапу розвиватися та досягти успіху.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі