Назад
Журнал

UGC, бренд амбасадор чи блогер: кого обрати і в чому різниця

Ми живемо у реальності, коли без вкладень, якісних відео та колаборацій бренду стати відомим дуже важко. Тож сьогодні розберемось хто найкраще підійде вашому бізнесу та чому

UGC, бренд амбасадор чи блогер: кого обрати і в чому різниця
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
30/4/2024
Тривалість
10 хв

Різниця між UGC кріейтором, блогером та бренд амбасадором

Декому видається це надто зрозумілим та простим, проте є відсоток людей, які все ще не розуміють до кінця різниця між цими 3 поняттями і їм важко дається вибір для колаборації зі своїм бізнесом.

Хто такий UGC кріейтор

UGC кріейтор — це  звичайні користувачі соціальних мереж, які органічно створюють контент про бренди, які їм подобаються. Фішка: не нав’язливо, живо, без ідеально відредагованого світла та без додавання анімацій. Коли людина бачить у стрічці такі відео — це має виглядати природньо, ніби UGC ділиться враженнями про продукт зі своїми друзями. Такі відео зараз на піку популярності, проте українські UGC має свої негативні сторони.

як обрати блогера

Позитивні сторони UGC контенту:

  • творці користувацького контенту часто мають більш справжній і зрозумілий “голос” та стиль відео, ніж спеціально створені схвальні відгуки блогерів. Їхній контент сприймається як рекомендація друга, що сприяє зміцненню довіри та авторитету серед аудиторії.
  • багато UGC кріейторів мають невелику, але дуже активну аудиторію, що призводить до сильного відчуття спільноти та вищих показників конверсії. Це може бути особливо цінним для нішевих брендів. Простіше кажучи UGC кріейтору не потрібно мати тисячі фоловерів (бо тоді  це вже не UGC а повноцінний блогер). У вас може бути і 200 підписників, але від цього якість контенту та потреба у зйомці не зміниться.
  • різні UGC — багато відгуків. Кожен UGC кріейтор може привнести щось своє у відео і навіть якщо ви надіслали один і той самий товар багатьом кріейторам — ви не отримаєте схожих відео. У кожного з них буде своя історія та фідбек.
  • вважається, що такі відео економічно вигідні, але тут у нас є низка заперечень. І ми плавно переходимо до негативних сторін

Негативні сторони UGC контенту:

  • фінансова нестабільність. Коли UGC тільки заходив на український ринок — вартість за відео була 300-500 грн. Сьогодні ж кріейтори ставляться суму від 1000 грн (в середньому). Що вже не вважається фінансово вигідно, адже зазвичай одним відео не обходиться і потрібно хоча б 3-5. А це не не для всіх вигідно.
  • впізнаваність UGC. Є кріейтори, які в ТІк Ток чи Інстаграм мають більше 10-20 тис підписників. Але тим самим вони вже стають відомі, їхнє обличчя пам’ятають, тож органічно та “нативно” це вже не буде виглядати.
  • якість контенту. Зазвичай всі UGC кріетори знімають з доволі гарною якістю, проте інколи голос або сама картинка не задовільна. В такому разі вам або потрібно доплачувати за переробку відео (це залежить від умов). Або відразу домовитись про певні умови та оплату.

Приклади якісних UGC відео

Єва

Nivea

Kyiv nuts

Memo games

(до слова, американці та європейці це вже хороший приклад правильних UGC відео, тому що вони це роблять дуже нативно, без зайвих обробок і виглядає воно максимально природньо)

ugc це
UGC — це не бренд амбасадор. Це абсолютно різні професії, зі своїми нюансами та умовами роботи

Хто такий бренд амбасадор

Амбасадори бренду - це люди, які представляють цінності бренду, сам бренд та підпискють контракт на тривалий період. Це можуть бути знаменитості, спортсмени або особистості з соціальних мереж, які резонують з вашою цільовою аудиторією.

Переваги бренд амбасадорів:

  • амбасадори бренду можуть значно підвищити впізнаваність бренду, особливо якщо вони мають велику та зацікавлену аудиторію. А ще краще — якщо це відома особистість, а не просто блогер
  • побудова довгострокових відносин з бренд-амбасадором сприяє підвищенню лояльності та довіри до бренду серед споживачів.
  • партнерство з авторитетною особою підвищує імідж вашого бренду та додає йому додатковий рівень довіри. Знаменитості, які мають хорошу репутацію і мають власних прихильників, можуть дуже позитивно впливати на впізнаваність та імідж вашого бренду
хто такий бренд амбасадор

Перед тим, як обрати бренд амбасадора, дуже важливо проаналізувати декілька речей:

  • Вартість залучення знаменитостей.  Це може вам вартувати значно дорожче як одноразова реклама в блогера або UGC кріейтор. Проте — може бути значно дієвіше
  • Особистість та цінності амбасадора повинні тісно пов'язуватися з ідентичністю вашого бренду, щоб уникнути розриву зв'язку з аудиторією. Адже спеціально проплачена реклама без “щирості” з боку амбасадора буде відчуватись через екрани
  • Ви можете мати менше контролю над меседжами амбасадора. Тобто загальні ТЗ та умови будуть прописані, проте подальша подача вже не буде контролюватись.

Приклади успішного бренд амбасадорства

Міністерство десертів

Cher17

Близенько

Хто такий блогер

Блогери — це звичайні користувачі, проте з великою аудиторією, котрі здебільшого заробляють на життя тим, що транслюють свій лайфстайл та беруть на рекламу товари чи послуги. Чи більше підписників у блогера — тим дорожче буде реклама. Але не всі мега блогери мають якісну аудиторію та хорошу репутацію. Тож перед вибором блогера варто звернути увагу на декілька речей

Та давайте спершу до позитивних сторін, адже вони безумовно є:

  • зазвичай блогери мають чітко визначену аудиторію, яка зацікавлена в їхній особистості або в певній ніші, що дозволяє здійснювати таргетований, цільовий маркетинг. (рекламу). Вас же ніхто не змушує підписуватись на тих, хто вам не до душі?)
  • блогери можуть створювати якісний контент (рекламу), який навчає та інформує читачів, сприяючи зміцненню довіри та утвердженню їх як лідерів думок у своїй галузі. А зараз блогери окрім звичайних розмовних сторіс роблять ще й дуже креативний та цікавий контент, який спершу навіть не “видає”, що це реклама.
  • якщо ви замовляєте в блогера рекламу із посиланням на ваш сайт — то така реклама є може покращити рейтинг вашого сайту в пошукових системах та органічний трафік. Люди так чи інакше запам’ятають ваш бренд, якщо там буде швидкий сайт, якісні товари, актуальні послуги. Навіть якщо не відразу після реклами звернуться до вас
  • реклама з промо кодами вважається дуже дієвою. Блогери часто залишають спеціальні промо коди на знижку, тож так є більша вірогідність того, що до вас звернеться аудиторія блогера і більше того ви це можете легко відслідкувати
блогери україна

І куди ж без ложки дьогтю?)

Перед замовленням реклами обов’язково:

  • проаналізуйте відвідуваність сторінки блогера та його активність у соціальних мережах, щоб оцінити охоплення та зацікавленість аудиторії. (ви можете скористатись TrendHero для цього). Адже нажаль є безліч акаунтів, зі здавалося б, гарною кількістю людей або навіть активністю — та це можуть бути боти або не цільові люди.
  • оцініть стиль блогера, його подачу, точність контенту та візуальні елементи, щоб переконатися, що вони відповідають іміджу вашого бренду. А також не забудьте узгодити, щоб ваша реклама не вийшла в той самий день, що у вашого конкурента або схожої ніші. А це нажаль, трапляється часто, і призводить до поганої репутації блогера.
  • сплануйте те, як блогер органічно може інтегрувати ваш бренд або продукт у свій контент, щоб він виглядав природно та інформативно для читачів. Для цього пропишіть ідеї або ТЗ і передайте блогеру. Адже трапляються ситуації, коли люди надіються на подачу самого блогера, а реклама виходить не якісно, не правильно названо ім’я бренду та інші важливі деталі, які можуть впливати на рішення людей зайти до вас та щось купити

Приклади хороших рекламних інтеграцій (в пості, оскільки сторі зникають)

Instytutum ua і SashaBo

Наша Ряба і Анастасія Воскобойник

Кого обрати для свого бренду?

Ідеальний варіант залежить від ваших конкретних маркетингових цілей, цільової аудиторії та бюджету. І відповідь буде доволі проста (що сподіваємось, полегшить вам вибір наступного разу)

  • Для впізнаваності бренду та широкого охопленняподумайте про блогера з великою кількістю підписників. (хоча мікро блогери зараз теж на піку популярності, тому можуть також стати у нагоді і принести хороший результат). Та якщо у вас більші фінансові можливості — бренд амбасадор вам в допомогу.
  • Для автентичності та нішевого маркетингу співпрацюйте з UGC кріейторами, які вміють природньо подати товар на відео, гарно розкажуть та нададуть власний відгук про товар.
  • Для покращення SEO, продаж, а також впізнаваності — співпрацюйте з блогерами, які мають пряме відношення до вашої ніші.
І пам’ятайте, що коли ви наймаєте блогера для реклами — не очікуйте миттєвого результату.

Тут нажаль не завжди можна виміряти результативність (щось схоже з банерною рекламою, яка також працює, проте як саме і коли — не відомо).

Спершу завжди ви працюєте на бренд (робите впізнаваність, залучаєте блогерів, UGC та інших) — а потім бренд працює на вас. Так завжди було і буде, поки інфлуенсер маркетинг залишається актуальним

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі