Назад
Журнал

Успішна контент стратегія: яка вона?

Контент, контент… усім він потрібен і завжди. Не зважаючи у якій сфері ви працюєте. Якщо ви розвиваєте бізнес онлайн ви точно стикались з тим, що вам потрібно було написати контент стратегію.

Маркетинг
Маркетинг
Успішна контент стратегія: яка вона?
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
6/2/2024
Тривалість
10 хв

Контент-стратегія є ключовим аспектом будь-якого успішного цифрового маркетингу чи комунікаційного плану. Вона передбачає планування, створення, розповсюдження та роботу з контентом для досягнення конкретних бізнес-цілей. Незалежно від того, чи прагнете ви збільшити відвідуваність сайту, підвищити впізнаваність бренду, генерувати потенційних клієнтів або взаємодіяти з аудиторією, чітко визначена контент-стратегія може суттєво вплинути на результат.

Давайте розглянемо, які типи контенту повинна в себе включати якісна контент стратегія

Контент лідера думок

Такий контент надає особливу точку зору, засновану на вашому досвіді у вашій галузі. Коли матеріали добре написані, люди будуть ділитися ними в соціальних мережах і зберігати їх для подальшого використання, підвищуючи вашу репутацію як спеціаліста. Навіть ваші конкуренти можуть ними поділитися.

контент контент стратегія

Але вам обов’язково потрібно буде проявити інноваційність, щоб показати щось нове чи під іншим кутом аудиторії. Такий тип контенту підвищує довіру інших до вас як до експерта, а також до бізнесу, з яким ви працюєте.

Інформаційний контент

Даний контент теж потрібен, адже він спрямований на підвищення впізнаваності вашого бренду. Такі статті стосуються тем, які добре показують чим займається ваш бізнес.

Цей тип контенту не буде безпосередньо стимулювати продажі. Однак ці статті є цінними ресурсами, на які інші блоги посилаються і діляться ними зі своїми читачами.  Теми для цього контенту можна визначити за допомогою дослідження ключових слів на основі даних. Тому такі статті часто оптимізовані для пошукових систем, що допомагає їм займати найвищі позиції в Google. Таким чином, коли ваша цільова аудиторія шукатиме в Інтернеті інформацію про свої потреби вона імовірно потрапить на ваш сайт.

Продаючий контент

Він дає відповіді на поширені запитання, які виникають під час спілкування з потенційними та існуючими клієнтами. Це дає можливість вашій команді працювати з  “теплими” лідами, відповідаючи на додаткові запитання, а існуючим клієнтам - зрозуміти, що вони продовжать бути вашим клієнтом і надалі.

Основна мета продаючого контенту- допомогти тим, хто зацікавлений у ваших послугах, вирішити, чи є ви правильним рішенням для їхніх потреб.

Як створити успішну контент стратегію, базуючись на дані типи контенту?

Обираємо формат

Насправді вибір формату дуже важливий, адже в залежності від формату — ваша стратегія та цілі, навіть стиль написання будуть різнитись. Серед популярних форматів контенту - дописи в соц мережах, статті в блогах, а також різні тематичні дослідження. Ці формати дозволяють дослідити тему і можуть допомогти зарекомендувати ваш бізнес як експерта. Вони також цінні для SEO та залучення органічного трафіку на ваш сайт.

Не забуваємо також про такі формати як відео, вебінари та подкасти.

як створити контент стратегію

Для них потрібно окремо побудувати план та вони пропонують більш інтерактивний досвід для вашої аудиторії. Такі формати допомагають побудувати особистий зв'язок з аудиторією, підвищуючи ймовірність її взаємодії з вашим брендом. Вони особливо ефективні для демонстрації продукту, обміну відгуками клієнтів або надання освітнього контенту.

Проводимо дослідження ключових слів

Проведення ретельного дослідження ключових слів є чи не найважливішим елементом побудови сильної контент-стратегії. Цей процес передбачає визначення релевантних ключових слів і фраз, які ваша цільова аудиторія використовує під час пошуку інформації або рішень в Інтернеті. Оптимізувавши свій контент за обраними ключами, ви можете значно покращити видимість у пошукових системах і залучити органічний трафік на свій сайт. (а як відомо, звідси і вищий домен рейтинг, і продажі і дешевше залучення одного клієнта)

контент для бізнесу

Визначаємо вашу цільову аудиторію

Визначення цільової аудиторії - це фундаментальний крок перед створенням контенту. Знаючи, на кого спрямований ваш контент і що резонує з ними, легше створювати ефективні повідомлення, які привертають увагу вашого клієнта. Крім того, оцініть своїх конкурентів і зрозумійте, як вони наразі охоплюють свою цільову аудиторію. Ніхто не говорить про копіювання, але якщо ви бачите хорошу активність на сторінках і знаєте, що ваші послуги дуже схожі — варто взяти “образ” покупця до уваги.

Створюємо стратегію внутрішніх комунікацій

Як не дивно, та вона може бути запорукою успіху, але без детального плану її реалізації у вас може статися збій у процесах. Важливо, щоб ваша контент-команда знала, з ким фінально узгоджувати створену стратегію або ж сам контент — з керівником відділу комунікацій, відділом маркетингу чи вищим керівництвом. Це особливо корисно, якщо ваша команда по контенту працює як "сервісна" функція для інших підрозділів організації

послуги копірайтера

Постійний аналіз

Ви ніколи з першого разу не вгадаєте чи потрапили ви у свою цільову чи якісний контент зробили і чи буде взаємодія з контентом така, як би вам хотілось. Тож постійно робіть невеликі ставки, повторюйте, збирайте дані, прислухайтеся до відгуків, а потім масштабуйте свої успіхи. Створення ефективного контенту вимагає терпіння і наполегливості, тому важливо просуватися поступово, крок за кроком, і розбивати свої ідеальні результати на реальні етапи та цілі.

Приклади якісних контент стратегій

Duolingo Tik Tok

Освітній додаток, розроблений для навчання користувачів різних мов. Переглянувши свою стратегію в TikTok, компанія перейшла від більш орієнтованих на продукт постів до створення контенту, який обрамляє талісман бренду Duo, велику зелену сову, як інфлюенсера. Бренд повністю прийняв меми, взаємодіючи з користувацьким контентом у невимушеній манері через коментарі та відео-відповіді. І це стало неабияким успіхом для бренду.

Duolingo контент

Warby Parker

Warby Parker - це роздрібна мережа, що спеціалізується на продажі окулярів. Компанія змогла вирішити проблеми споживачів, які потребують окулярів, що призвело до збільшення кількості конверсій та повернення інвестицій, коли споживачі досягли стадії готовності до покупки.

бренд окулярів

Spotify Wrapped

Spotify Wrapped - один з найвідоміших прикладів контент-маркетингу. За допомогою цієї функції вони змогли залучити близько 80 мільйонів слухачів. Суть поглягає в тому, що вкінці року Спотіфай показує слухачам їхні дані в акуратно "загорнуті" у святкові дні. Всім цікаво поглянути на своїх найпопулярніших виконавців, кількість прослуханих хвилин та інші цікаві факти, що стосуються саме їх.

Spotify

Створення контент-стратегії важливо для того, щоб ваші маркетингові зусилля були свіжими та інноваційними. Індустрія постійно змінюється і вимагає регулярного оновлення стратегії. Продовжуйте розвивати свою контент-стратегію, дізнаючись більше про своїх клієнтів, взаємодійте з ними і будуйте міст між вашим брендом і людьми, для яких існує ваш бізнес.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі