Назад
Журнал

Від мрії про власну школу до спікера в Дії

Ми багато вам розповідаємо про маркетинг, але точно знаємо, що серед вас є ті, котрі мають власну справу або хочуть відкрити щось своє. Тож сьогодні у нас інтерв’ю з тією, хто вже більше 12 років у бізнесі і яка точно знає, як робити не потрібно

Інтерв'ю
Інтерв'ю
Від мрії про власну школу до спікера в Дії
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
16/2/2024
Тривалість
10 хв

Ольга Панченкодосвідчена бізнес вумен та сертифікована викладачка CELTA. Ольга має власну школу іноземних мов та була запрошеною спікеркою на проєкт від Дія. Сьогодні вона поділиться закусіллям роботи із власною справою, зокрема приватною школою, а також розкаже про свої челенджі у бізнесі і дасть поради тим, хто хоче почати власний бізнес, але не до кінця розуміє з чого почати і чи воно взагалі потрібно. 

Олю, розкажіть, чому ви взагалі вирішили почати власну справу? Багато хто так бажає стати незалежним, але водночас не до кінця розуміє всіх ризиків та цілей

Не можу сказати, що я щось вирішувала. Якось так сталось, що я слідувала інтуїції і робила все по відчуттях, щоб мені було краще. Перед тим я працювала в державній школі, але там трохи мені не подобався формат роботи. Тож вже через пів року я поєднувала роботу у школі та держ службі. Я працювала консультантом з питань міжнародного співробітництва, але теж розуміла, що цей формат мені не до вподоби так само як і фінансова винагорода. До того моменту я дуже багато подорожувала і це дуже змотивувало мене мати фінансову незалежність, а також не бути залежною від часу (оскільки робота на держслужбі це явка з 9 по 5 щодня). Тож я вирішую звльнитись, слухаю свою інтуїцію, і незважаючи на те, що тоді репетитори ще не були настільки популярні, маючи декілька своїх учнів я вирішую звільнятись з державної роботи, що теж було ризиково і починаю власну справу.

Я дуже люблю свою роботу, але на початку створення школи я зовсім не розбиралась у бізнес моделях, фінансовій грамотності (що наразі звісно було б помилкою починати бізнес), і, що найважливіше, я не розуміла ризиків взагалі. На той момент я була ще юна і мабуть через відсутність конкуренції у моєму місті мені можна сказати пощастило з масштабуванням.

Чи важко було 10 років тому починати власну справу? Які були найбільші челенджі і чи ризикнули б ви це зробити сьогодні?

Починаючи власну справу, я не могла подумати, наскільки це буде важко. Не маючи ні фінансової моделі, ні цілі, я вкладала душу і час в роботу, вкладала всі фінанси які я заробляла. І це тривало доволі довгий період. Тож так, розвивати щось своє і тоді було важко. Челенджів було дуже багато, особливо тоді, коли я виконувала і свою роботу і роботу адміністратора, і методиста, і прибиральниці. (і це при тому, що SMM ще тоді взагалі не був поширений, а так би мабуть і за SMM працювала деякий час :)

Але коли я почала наймати працівників, період челенджів не закінчився. Робота з людьми завжди має свої нюанси, і хоч я вважаю, що як керівник я дуже покладиста і моїм працівникам було (і є) зі мною комфортно працювати, постійно потрібно дбати про репутацію школи, навчати, швидко знаходити заміни, тим, хто звільнився тощо. Та чи ризикнула я б сьогодні? Так! Маючи велике бажання і вірю в свій продукт — ризикуйте. Коли як не зараз?

Школа англійської — доволі конкурентна ніша. Як вам вдалось завоювати любов в клієнтів?

Завоювати любов клієнта дійсно не просто. Але буду відверта, нам це вдалось! За більше як 10 років роботи з дітьми, ми вміємо знаходити підхід, завжди покращуємо якість викладання, використовуючи різні методики, які підійдуть саме під конкретну групу дітей. Не забуваємо також різні заохочення, системи лояльності тощо.

Та хочу відмітити, що зовойовувати прихильність (в дітей особливо) це не лише тоді, коли ти навчаєш англійської дитину, а й помічаєш інші моменти, наприклад поганий настрій або іншу проблемку, з якою вона не може справитись. Якщо ж говорити про батьків, тут важлива комунікація, ввічлива, своєчасна, змога йти на компроміс та прохання. І хоч завоювати любов — складно, та мені вдалось. Тому що я люблю дітей, люблю свою справу і все завжди робила з душею, з натхненням і з максимальною віддачею.

Які важливі дії ви з командою виконуєте, щоб дітям та дорослим сьогодні хотілось вивчати англійську? Зокрема робити це у вашій школі?

З командою ми робимо фантастичні дії і кожного року ми щось придумуємо нове, мотивуємо. Якщо взяти категорію дітей — це мотивація конкурсами, власна фінансова внутрішня валюта, яку вони заробляють після яактивної та продуктивної роботи і потім можуть придбати щось тематичне за цю валюту у нашій школі, влаштовуємо екскурсії, для підлітків влаштовуємо розмовні клуби з носіями мови, а для діток також влаштовуємо вечірки тематичні. Якщо ж говорити про дорослих, то тут все, що від нас залежить — це якісна подача матеріалу та формат занять. А якщо все подано доступно, дорослі зрозуміли тему — це ж і мотивує їх продовжувати навчання з нами далі.

Чи проводите ви власні курси, особисто?

Так, я проводжу групові курси для дорослих. І така невеличка передісторія: коли школа набрала гарних обертів, вчителів стало більше, я в партнерстві відкрила студію розвитку дитини і ще додалось близько 15 працівників, тож від викладання я відійшла. Але після початку війни, я як і більшість поїхала за кордон (на 10 днів:), та знала, що повернусь і дуже скоро. І саме за кордоном я зрозуміла, що освітній бізнес може, як і всі решта, на деякий час знизити свою актуальність, тож я вирішую, що хочу повернутись в Україну та почати викладати самостійно, аби підтримати команду, адже декілька викладачів виїхали за кордон. Більше того, я записалась на курс CELTA і отримала сертифікат, який дозволяє викладати дорослим (навіть за кордоном).

А після CELTA я вже розробила свій курс, який націлений на прокачку мови, щоб не боятись спілкуватись англійською з іноземцями. (якщо ж хтось хоче здати на певний рівень знань мови — тоді потрібно більше занять). Тож хоч я витрачаю багато часу на підготовку взамін я отримую неабияку енергію рухатись далі і робити те, що мені подобається.

Чули, що ви були спікером в дії (бізнес | Луцьк). Розкажіть про це коротко: як це сталось і чим саме ви ділились?

Так, я була запрошена спікером у проєкт “Відважна” від Дії разом з мою колегою. Тему для виступу ми обирали самі, та особисто я розповідала про командоутворення. В мене шалений досвід роботи з людьми і я також захоплююсь гештальт коучингом і на виступі я розробила формат тренінгу, де ділилась фішками роботи з командою, мотиваційною системою, а також роботою з картками (коротко — це мотивація та навчання у команді).

Окрім цього я розробила спеціальні питання для всіх учасників, щоб їх трішки “прокачати” і з’ясувати де в них колесо балансу, де прогалини, в якій сфері щось йде краще, а де потрібно наздогнати упущене. Було корисно для слухачів і це був новий, цікавий досвід для мене.

Чи дієвий для вашої ніші оффлайн маркетинг сьогодні? Як саме ви просуваєте свій бренд?

Можливо це буде моя суб’єктивна думка, але для моєї ніші у моєму місті оффлайн маркетинг не працює. Я особисто замовляла банери, друкувала різні рекламки, буклети, але сьогодні для мене найдієвіший оффлайн маркетинг — це спілкування з батьками, що призводить до так званої “сарафанки”. Тож ми більше займаємось онлайн маркетингом і це дає свої плоди.

Які поради ви б дали тим, хто бажає відкрити власну справу сьогодні?

Мої поради будуть дуже короткі:

  • не боятись ризикувати
  • по максимуму брати поради від людей, які мають досвід у бізнесі (зокрема у власній справі)
  • вкладати у власну справу, але не забувати і думати про себе. Тут хочу підкреслити про вклад у навчання та подорожі. І те і інше приносить новий, незабутній досвід, який ви можете потім успішно інтегрувати у власну справу.
  • якщо є можливість — обов’язково відвідуйте цікаві тематичні заходи, де можна познайомитись з новими людьми. Адже знайомства теж дуже важливі, коли ви маєте свій бізнес. Вони дають змогу знайти не лише клієнтів, а й партнерів, з якими ви можете побудувати щось успішне

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі