Назад
Журнал

Як Haley Kalil та Hunger Games зруйнували Met Gala 2024

Let them eat cake: як ці слова повпливали на Met Gala 2024 і чому люди порівнюють це з голодними іграми

Культура
Культура
Як Haley Kalil та Hunger Games зруйнували Met Gala 2024
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
10/5/2024
Тривалість
10 хв

Що таке Met Gala?

Гала-вечір Метрополітен-музею- це щорічний гала-вечір для збору коштів на користь Інституту костюмів Метрополітен-музею в Нью-Йорку. Він знаменує собою урочисте відкриття щорічної виставки Інституту костюмів. Щороку гала-вечір має певну тему, яку учасники повинні втілити у своєму вбранні. Захід відвідують знаменитості, дизайнери та інші видатні діячі з різних галузей, що робить його однією з найпрестижніших і найгучніших модних подій у світі.

Мет Гала захід був заснований публіцисткою Елеонорою Ламберт у 1948 році. Ламберт була видатною фігурою в індустрії моди і усвідомлювала необхідність проведення заходу, який би збирав кошти для новоствореного Інституту костюмів в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку.

Спочатку це була опівнічна вечеря, метою якої було заохочення пожертвувань від вищого світу Нью-Йорка на підтримку виставок і придбань Інституту костюмів. З часом вона перетворилася на великий щорічний захід зі збору коштів, привертаючи увагу не лише своєю благодійною метою, але й екстравагантним вбранням та знаменитостями, які її відвідували.

Умови Met Gala

Умови заходу можуть дещо відрізнятися з року в рік, проте існують деякі загальні умови:

  • Щороку Met Gala має певну тему для своєї виставки, і очікується, що відвідувачі одягатимуться відповідно до цієї теми.
  • Гала-вечір Met Gala - це ексклюзивна подія, і учасники повинні бути запрошені на неї. Список гостей складається організаторами і зазвичай включає знаменитостей, інсайдерів модної індустрії та інших впливових осіб.
  • Квитки на гала-вечір Met Gala досить дорогі, і очікується, що відвідувачі зроблять значну благодійну пожертву на підтримку Інституту костюмів в Метрополітен-музеї.
  • Червона доріжка на гала-вечорі Met Gala є дуже очікуваним аспектом заходу, і учасники повинні дотримуватись певного етикету і протоколу під час проходження по ній. Це включає в себе позування для фотографій та інтерв'ю, а також спілкування з шанувальниками і пресою.

Вартість Met Gala 2024

Хоча список гостей Met Gala ніколи не розголошується до початку заходу, він став бажаним запрошенням для знаменитостей, модних будинків і впливових осіб, які повинні отримати особисте схвалення Вінтур. Вартість за квиток вартує 75 000 доларів, а також за бажанням ви можете "забронювати" столик вартістю 300 000 доларів. Відвідуваність гала-вечора обмежена приблизно 450 гостями.

Основні правила Met Gala 2024

Цього року темою заходу стали «Сплячі красуні: Відродження моди", або 50 історично значущим творам, деякі з яких надто крихкі, щоб їх можна було коли-небудь знову надіти.

Разом з головним редактором видання, Анною Вінтур, будуть чотири співголови заходу: Bad Bunny, Кріс Хемсворт, Дженніфер Лопес і Зендая. Кожен гість, запрошений на захід, ретельно відібраний Анною Вінтур.

Кожного разу, коли проводиться Met Gala, існують певні правила, яких гості повинні дотримуватися, якщо вони хочуть залишитися в хороших книгах Вінтур.

Ніяких селфі

у 2015 році на заході було заборонено користуватися соціальними мережами, щоб не допустити, щоб знаменитості проводили більшу частину вечора у своїх телефонах. Заборону на Met Gala в минулому порушували численні гості, а б'юті-магнат і зірка реаліті-шоу Кайлі Дженнер зробила велике селфі у ванній кімнаті на заході в 2017 році.

Дітям до 18 років вхід заборонено
У 2018 році стало відомо, що на гала-вечорі Met Gala ввели нове вікове обмеження. Це означало, що високопоставленим особам, які не досягли 18-річного віку, більше не дозволялося відвідувати захід.

Ніякого цибулевого запаху

Після червоної доріжки Met Gala на гостей заходу чекає коктейльна година та офіційна вечеря. За інформацією The New York Post, деякі страви навмисно не включають до меню на прохання самої Вінтур. На заході не подають ні цибулю, ні часник, щоб уникнути нападів неприємного запаху з рота, а брускетти не пропонують гостям у разі розлиття їжі на екстравагантних ансамблях.

Суворе розташування місць для сидіння

Вінтур дуже прискіпливо ставиться до того, де сидять її гості на Met Gala у вечір заходу.

«Багато уваги приділяється тому, хто сидить поруч з ким, чи сиділи вони разом минулого року, чи сиділи вони поруч на інших заходах, стільки всього вкладається в це, що це шокує», - сказала Вард Дюрретт.

Let them eat cake/Hunger games

Met Gala 2024 породив безліч вірусних моментів, але скандальний TikTok інфлюенсерки Хейлі Бейлі не був у фокусі уваги шанувальників.

6 травня Бейлі (справжнє ім'я Хейлі Каліл) опублікувала відео, на якому вона у квітковому головному уборі та з ляльковим макіяжем з'являється на престижному модному заході, синхронізуючи губи з відомим рядком з фільму Крістен Данст «Марія-Антуанетта» 2006 року: «Нехай їдять торт».

Кліп зібрав понад 20 мільйонів переглядів лише за два дні... і, схоже, глядачі не надто ним задоволені.

Користувачі не надто схвально сприйняли вибір аудіозапису Каліл і накинулися на неї в коментарях, називаючи відео «антиутопічним» і порівнюючи сцену з чимось із «Голодних ігор».

До слова, люди додають звуки з Голодних ігор тому, що там була так само "еліта", яка ще й схоже одягалась та звичайні люди.

«Дивлюся на це з “Округу 12”, - написав один користувач. «Гала-вечір Метрополітен і так досить антиутопічний, але додавати ще й цей звук?», - зазначив інший. «Це виглядає якось зловісно, враховуючи час!» - сказав інший.

Фразу «нехай їдять торт» нібито вимовила принцеса 18 століття після того, як їй повідомили, що її піддані не мають хліба, що свідчить про те, наскільки мало її хвилювали - або вона не розуміла - їхні труднощі.

Цей вислів широко приписують Антуанетті, яка правила як остання королева Франції до своєї страти під час Французької революції 1792 року. Але насправді вислів можна віднайти у «Сповіді» Жан-Жака Руссо у 1765 році, за 24 роки до Французької революції, коли Антуанетті було дев'ять років і вона ніколи не була у Франції. Цитата була приписана їй лише через десятиліття після її смерті, і історики не вірять, що вона це сказала

Врешті-решт я згадав останній засіб великої княгині, яка, коли їй сказали, що у селян немає хліба, відповіла: «Тоді нехай їдять брикети»: «Тоді нехай їдять бріоші».

- Жан-Жак Руссо, Сповідь

Вибачення блогерки

Користувачі мережі зрозуміли, що TikTok богерки поділяє подібні настрої до передбачуваного ставлення Антуанетти до своїх голодуючих підданих, враховуючи нинішній економічний клімат у Сполучених Штатах зі стрімким зростанням цін на газ та зростанням інфляції.

Незважаючи на критику її відео, Каліл була приголомшена, коли побачила, що після її виступу в Метрополітен у додатку з'явилося 10 мільйонів підписників - те, що буквально довело авторку до сліз.

І буквально декілька годин тому, Хейлі виставила відео - пояснення, де розповіла, що вона не була запрошена на Мет Гала як решта зірок (незважаючи на те, що у неї 10 мільйонів підписників). Хейлі пояснила, що вона була там лише як ведуча (а блогерка сама часто відвідує подібні заходи, де має можливість споглядати за знаменитостями трохи більше ніж звичайні люди, тобто має певні привілеї). А у відповідь на те, що підписники запитували про вартість сукні, вона відповіла, що сукню вона не купувала і не витратила на неї ні центу. Все це завдяки її другу, який створив для неї образ абсолютно безкоштовно.

Блогерка також відмітила, що її блог має розважальний характер і люди, які на неї підписані, прийшли саме через її веселі відео. Вона погоджується з тим, що сьогодні ми живемо у жахливий час, де є голод та війни, і говорить, що вона просто не до кінця знала історію цієї фрази (а якби знала, звісно б не зробила б такого відео).

Хейлі також додала у відео нарізки з Тік Ток із цим самим звуком, де пише що з цим звуком було опубліковано більше 100 000 відео і ніхто до цього не робив ніякого хейту чи кенселингу. Та ми припускаємо, що все це сталось через те, що на відео не було такого роду знаменитостей плюс до всього, це відео зі звуком припало на величезний захід і це точно не могло не залишитись не поміченим.

Не знання закону не звільняє від відповідальності? Чи пробачать підписники Хейлі і чи скоро забудуть про цей інцидент.. Питаня лише часу

Кенселінг відомих особистостей

Що ж повело за собою відео Хейлі Каліл. У Тік Ток (і не лише) почали писати, щоб відписуватись від зірок та блокувати їхні акаунти: 

«Настав час заблокувати всіх знаменитостей, інфлюенсерів і багатих світських людей, які не використовують свої ресурси для допомоги тим, хто її гостро потребує», - заявив користувач у відео, яке станом на 9 травня переглянули понад 1,1 мільйона разів. «Ми дали їм їхні платформи, настав час забрати їх назад, забрати наші погляди, наші лайки, наші гроші, заблокувавши їх у всіх соціальних мережах і цифрових платформах».

TikToker продовжував стверджувати, що люди повинні почати з Хейлі Бейлі за її «нерозумне рішення відвідати гала-концерт Met Gala вартістю 75 000 доларів і продекламувати “Нехай вони їдять торт”».

Схоже, що відбувається «акція», спрямована на те, щоб «зосередитися на одній знаменитості» і «спробувати змусити якомога більше людей заблокувати цю знаменитість на кожній платформі», згідно з TikTok, розміщеним @Sophilosophia777, який зібрав понад 930 000 переглядів станом на 9 травня.

У коментарях люди ділилися своїм пріоритетним списком знаменитостей, які будуть наступними на черзі: «Селена Гомес, Кайлі Дженнер, Кендалл Дженнер, Хлої Кардаш'ян, Кріс Дженнер?».

«Гаразд, почнемо з Тейлор Свіфт», - відповів користувач

Інші в коментарях пояснювали, як їхня «мрія буквально збувається» і як кожен повинен «заблокувати еліту».

«Це така проста відповідь. МИ КОНТРОЛЮЄМО ЇХ ВАЖЛИВІСТЬ", - написала одна людина. «Мені набридло з ними взаємодіяти і слідувати за ними», - сказав інший.

Чи скоро забудеться така ситуація і як це вплинуло на Мет Гала - покаже час

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі