Назад
Журнал

Як відкрити бізнес без сторонньої допомоги

Заголовок звучить як клікбейт, проте якщо чогось дуже хочеться — можливо все.

Своїм
Своїм
Як відкрити бізнес без сторонньої допомоги
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
19/3/2024
Тривалість
10 хв

Давайте спочатку розберемось з основним питанням: чому вам хочеться власну справу і чи добре ви все обдумали.

Якщо відповідь: “так, що там далі?” Тоді ця стаття буде для вас корисною.

Успішного успіху нема. Від слова зовсім. Якщо ви бачите красиво одягнену людину, в дорогій машині, на відпочинку чи в діорі — це означає, що або вона пахала, щоб цього досягнути або має значну фінансову підтримку зі сторони. Іншого сьогодні просто не дано.

Можливо і є частка того, що “просто пощастило”. Але навіть якщо доля і була до вас добра і подарувала щось, це не означає, що щоб це втримати — ви просто можете відпочивати в теплих краях, а воно “саме якось буде”

бінес 2024

Як варто почати власну справу?

  • Найперше зрозумійте, які ваші сильні сторони і що ви реально можете робити без сторонньої допомоги. Що у вас добре виходить? Чим ви захоплені? Чи можете самостійно швидко опанувати необхідну для бізнесу навичку?
  • Далі варто зрозуміти, чи буде попит на обраний вами товар чи послугу. Для цього добре вивчіть свій цільовий ринок і конкурентів. А ще, трішки відчуйте себе вангою і на основі даних передбачте, чи буде ваш бізнес актуальний через 2-3-5 років.
  • Не забуваємо про бізнес-модель: як ви будете заробляти гроші? Більше про це можете дізнатись у нашій статті про бізнес модель та бізнес план
  • Після цього чітко визначте свої бізнес-цілі, цільову аудиторію та унікальну ціннісну пропозицію. А тоді створіть фінансовий план з прогнозованими витратами, потоками доходів і точкою беззбитковості. Подумайте про бутстрапінг (використання власних коштів) або пошук альтернативних джерел фінансування, таких як краудфандинг.
  • І звісно, куди ж без маркетингової стратегії. Розробіть план виходу на цільовий ринок і просування вашого бізнесу. Використовуйте безкоштовні або недорогі маркетингові канали, такі як соціальні мережі або контент-маркетинг.

І щоб не було багато теоретичного, давайте перейдемо до прикладу. До мого власного прикладу відкриття бізнесу.

Колись я вирішила, що достатньо кваліфікована, щоб почати власну справу і відкрила власну маркетингову агенцію. (посміялась вголос). Відверто, коли у вас не має багатих родичів і значного пасивного доходу (наприклад від інвестицій) — відкрити бізнес це мега затратно і важко.

Ми втрачали клієнтів, знаходили нових, відмовлялись самі і зустрічали тих, з якими комфортно працюємо вже 2 роки. Але я не боюсь зізнатись, що не все завжди йде добре. Не завжди ваша уявна стрілочка успіху буде йти вгору. Вона падатиме, багато разів. Проте якщо ви любите свою справу, вдосконалюєте її і вдосконалюєтесь самі - це буде виправдано.

маркетингова агенція

Тож щоб ви відразу бачили всю картину — я створила для вас покроковий гайд, де прописала що варто і скільки варто викласти на початку створення вашого бізнесу. Це допоможе вам побачити реальність і приблизну картину витрат.

Так от, за більше як 2 роки я ще мільйон не заробила на агенції. Але витратила повно сил, часу, коштів і звісно, жертвувала більш прибутковими проєктами (куди мене запрошували як спеціаліста).

Чи шкодую я? Ні. Я люблю свою роботу, маркетинг, а ще радію всьому отриманому досвіду, яким я можу ділитись з вами.

Поради під час відкриття власного бізнесу

  • відразу визначіть як саме ви будете працювати, вашу структуру: це буде одноосібна власність, партнерство, ФОП чи корпорація? Кожна з них має юридичні та податкові наслідки.
  • спробуйте податись на гранти (популярний зараз від Дія). Це значно скоротить ваші витрати на початку і зробить старт не таким болючим.
  • якщо у вас є знайомі маркетологи (якщо ви не один з них), бухгалтери, дизайнери — це чудово! І не бійтесь попросити в них допомоги (звісно за символічну плату). Адже наймати повноцінного співробітника — це вдвічі чи втричі дорожче.
  • відразу складіть собі шаблони брифу, стратегії, договорів або навіть приклад відправки повідомлення і інших документів, які потрібно буде надсилати вашим клієнтам. Це збереже вам потім багато часу
  • запасіться терпінням. Воно вам потрібно буде і при пошуку спеціалістів і при роботі з клієнтами. А взагалі власна справа вимагає серйозної стресостійкості. Якщо у вас її недостатньо —власний бізнес навчить 🙂
  • не вкладайте відразу всі кошти у все, що можна. Це наприклад SEO, офлайн реклама, PR, реклама в соц мережах. Краще проаналізуйте вашу нішу і визначіть, що найперше вам буде приносити хоч якийсь результат. А тоді вже по трошки масштабуйтесь і рекламуйтесь далі.
  • якщо у вас бізнес з родичами — це може бути челенджом. І відразу до цього готуйтесь. Навіть якщо зараз ви махаєте головою — ви ніколи не застраховані від того, як саме ваш партнер себе буде вести коли у вас буде успіх або невдача. І мабуть це не лише про родичів, а й загалом. Якщо ви обрали партнерство — будьте готові до всього.
  • не бійтесь пробувати можливі безкоштовні методи просування: контент стратегія, колаборація зі схожими нішами, інфлюенсер маркетинг — все це при правильній подачі може вартувати вам мінімум або взагалі безкоштовно. Головне знайти релевантних людей та свою ЦА
бізнес план

Як розвивати бізнес?

Коли ви вже зайшли в цю течію, пам’ятайте, що ви повинні бути готові адаптувати свої стратегії в міру того, як ви набуваєте досвіду та отримуєте зворотній зв'язок від клієнта. А ще варто постійно налагоджувати зв'язки з іншими підприємцями та професіоналами у вашій галузі для отримання підтримки та потенційної співпраці.Основне правило, щоб ваш бізнес зростав: надавати справді відмінне обслуговування для клієнтів, щоб побудувати довіру, лояльність та позитивні рекомендації.

Сервіси, які допоможуть у власній справі і які можна самостійно опанувати:

  • Unicorn або Webflow (для розробки сайту)
  • Page Speed (для перевірки швидкості сайту. Це важливо, повірте)
  • Notion / Trello / Asana (для власного або спільного менеджменту проєктами)
  • Fondy / Way for Pay (для автоматизації оплати)
  • Canva або Figma (для створення дизайну)
  • Google analytics (для відстеження аналітики та поведінки людей на вашому сайті). Якщо ви самостійно не зможете розібратись — пишіть
Побудова успішного бізнесу вимагає часу та відданості справі. Не падайте духом через невдачі, вчіться на них і продовжуйте рухатися вперед.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі