Назад
Журнал

Чи може жити бізнес без маркетингу?

Сьогодні маркетинг вважають джерелом “життєвої сили” того чи іншого бізнесу. Це двигун, який підвищує впізнаваність бренду, приваблює клієнтів і, зрештою, стимулює продажі.

Маркетинг
Маркетинг
Чи може жити бізнес без маркетингу?
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
20/5/2024
Тривалість
10 хв

Але чи може бізнес справді вижити без маркетингу? Давайте розберемось

Привабливість підходу «побудуй і вони(клієнти) знайдуться»

Деякі компанії, особливо ті, що працюють на нішевих ринках або мають лояльну клієнтську базу, можуть спочатку досягти успіху без маркетингової стратегії. Цьому може сприяти менталітет «побудуй і клієнти знайдуться» — тобто мається на увазі, що якісний продукт або послуга говорять самі за себе. Однак такий підхід має свої обмеження:

  • без маркетингових зусиль ваша цільова аудиторія може навіть не дізнатися про існування вашого бізнесу, а отже у вас будуть дещо нижчі охоплення
  • навіть на нішевих ринках конкуренти, швидше за все, борються за одних і тих же клієнтів. Тож без маркетингу, щоб виділитися, ваш бізнес може просто загубитися в цьому шумі.
  • потреби та вподобання клієнтів швидко змінюються. Без активного маркетингу, який відстежує ці зміни та адаптує ваші пропозиції, ви ризикуєте втратити свою актуальність.
if you build it they will come

Приклади бізнесів, котрі можуть розвинутись без маркетингу

Це радше виняток, ніж правило, адже всеодно ці бренди могли б отримати вигоду від стратегічного маркетингу в довгостроковій перспективі.

Прихована кав'ярня для шанувальників культової кави. Ідея така, що у вас може бути маленька кав'ярня, захована на тихій бічній вулиці, яку не так просто знайти, проте яка робить ставку на етично вирощені зерна та по - особливому приготованій каві. Прихильники кави можуть натрапити на ваш бізнес і для них це буде справжньою знахідкою. Вони ж можуть розповідати про неї в соц мережах і таким чином для вашого бізнесу буде працювати “сарафанка”, а рекламу будуть безкоштовно робити інші.  Якість кави та унікальна атмосфера кав'ярні можуть привернути до неї лояльну аудиторію.  Однак стратегічний маркетинг може допомогти цій кав'ярні охопити ширшу аудиторію і, можливо, розширити свою присутність у нових місцях. Тож якщо у вас на меті не локальна (всесвітня) слава, а бізнес як хобі та для душі — тоді бізнес буде працювати без ваших вкладень в маркетинг. А якщо ви плануєте розширення — без маркетингу нікуди.

Ще один приклад — місцева пекарня з секретними рецептами. Уявіть собі пекарню в маленькому містечку, відому своєю легендарною випічкою, яка виготовлена за сімейним рецептом, що передається з покоління в покоління.  І рецептура секретна, а смак просто неймовірний. Це може стати вашим УТП і хвалебні відгуки з вуст у вуста та смачний аромат, що доноситься з пекарні, можуть привабити постійний потік клієнтів, особливо в локації з обмеженим вибором. (та й не лише, у великому місті до вас би спеціально приїжджали аби посмакувати випічкою). Пекарня процвітатиме завдяки своїй репутації та якості продукції, але маркетинг допоміг би їй вийти за межі місцевої клієнтської бази.

інтернет маркетинг

Сила маркетингу або більше, ніж просто реклама

Маркетинг виходить за рамки яскравої реклами та промо-кампаній. Це стратегічний підхід до розуміння вашої цільової аудиторії, її потреб та конкурентного середовища. Він охоплює різні види діяльності, зокрема:

  • створення сильної ідентичності бренду, яка резонує з вашою цільовою аудиторією
  • надання цінного та інформативного контенту, який приваблює та залучає потенційних клієнтів
  • побудова хороших відносин зі ЗМІ та створення впізнаваності бренду
  • налагодження зв'язку з аудиторією на платформах соціальних мереж і розвиток онлайн-спільнот
  • побудова довготривалих відносин з існуючими клієнтами для заохочення повторних замовлень та лояльності

Багато хто вважає, що запустити рекламу і поспівпрацювати з блогерами — це вже багато. Так воно десь є, але все-таки цього недостатньо якщо у вас в планах бути тим брендом, який захоче бути “гравцем в довгу”.

Маркетинг завжди потребуватиме часу та фінансів і по-іншому ніяк.

Якщо ви хочете мати 100 клієнтів за місяць, а у вас послуга, пов’язана, наприклад, з наданням консультацій для B2B сфери — тоді вартість залучення клієнта буде значно вища, аніж знайти 100 клієнтів в місяць для E-commerce.

офлайн маркетинг

Порівняння фінансових вкладень у різних маркетингових напрямках

  • Ведення соц мереж. І хоча це не вважається найдешевшим способом залучення аудиторії, проте якщо визначитись правильно з KPI від кожної соц платформи — то ви можете витрачати на місяць не більше як 300-500 дол. Це добре спрацює на впізнаваність, а потім і на продажі.
  • Контент-маркетинг — все залежить від того, хто буде залучений: копірайтер, контент мейкер, відеографі, фотограф тощо. За кожного з цих спеціалістів є окрема плата, проте можна залучати їх одноразово (в місяць) до створення контенту і тоді ціна не буде така висока. (від 100 до 300 дол).
  • Партнерства. Співпраця з іншими компаніями у вашій галузі для перехресного просування або спільних маркетингових ініціатив буде доволі дієва. І тут ви обоє скоріше за все працюватимете за відсоток. А оплачувати будете хіба що рекламу на послугу, яку передасте потім партнеру аби отримати свою частину від оплати клієнта. Цей метод доволі специфічний, не настільки швидкий, проте хороший для впізнаваності вашого бізнесу і нових знайомств. А знайомств в маркетингу дуже важливі.
  • Офлайн маркетинг. Дорого, важко визначити результативність, проте для впізнаваності бренду яка потім буде працювати на вас — дуже добре. Тут ціни різняться від того, який саме офлайн маркетинг ви обираєте: наприклад оренда борду (від 200 дол на міс), або реклама на радіо тощо.
  • SEO оптимізація. Одне з найдорожчих, куди ви можете вкласти кошти. Але так само і одне з найдієвіших, яке потім дасть вам такий результат, що ви майже не будете вкладатись в маркетинг. Сума стартує від 600 дол на міс (лише спеціалісту), а також потрібні кошти на беклінки (від 200 дол мін) і також можливо на лінкбілдера окремо (від 300 дол на міс)
  • Маркетинг з вуст в уста. Він є безкоштовний, найдієвіший, але до нього треба дійти і заслужити. Для цього вам потрібно добре працювати, збирати позитивні відгуки, мотивувати вас радити, а також знайомства, про які ми вже писали вище
  • Інфлуенсер маркетинг — від 100 дол (на мікро інфлуенсерів) і від 500 дол (на блогерів мільйонників). А якщо це людина медійна (на ТБ і має свій блог) — ще дорожче. Сюди варто вкладатись тоді, коли ваш бренд вже розвинений, має свою базу клієнтів і ви хочете підвищення впізнаваності і розширення ЦА. Не варто вкладатись відразу в блогерів, як тільки ви створити бренд. По- перше не всі блогери ще захочуть рекламувати його, по - друге, аби аудиторія блогера звернула на вас увагу після реклами — ваша сторінка та сайт повинні бути підготовлені.
  • PR кампанії — якщо у вас класний прес реліз і актуальний — вам деякі сайти можуть опублікувати навіть безкоштовно. Проте це рідкість і ви повинні розуміти, що вартість публікації на сайті залежить від трафіку на місяць. Якщо це відоме інтернет ЗМІ — від 300 дол і вище. А якщо вам потрібен просто беклінк — можна і за 200 грн статтю опублікувати.

Хоча бізнес може технічно вижити деякий час без маркетингу, це ризикована пропозиція, яка перешкоджає довгостроковому успіху.  Маркетинг, якщо він здійснюється стратегічно і в рамках бюджету, є інвестицією, яка приносить прибуток.

Він дозволяє залучати нових клієнтів, формувати лояльність до бренду і, зрештою, сприяти сталому зростанню.  У сучасному конкурентному бізнес-середовищі нехтувати маркетингом - це все одно, що шепотіти про свою ціннісну пропозицію в переповненій кімнаті. Сприймайте маркетинг як важливий інструмент для того, щоб ваш бізнес був почутий, зрозумілий і обраний цільовою аудиторією

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі