Назад
Журнал

Катерина Цвєткова: про роботу з блогерами, погрози та розвиток блогу

Відома менеджерка інфлуенсерів, власниця магазину та блогерка - Катя Цвєткова розповість сьогодні яка вона, постійна комунікація з блогерами, поділиться досвідом та розкаже, чи планує навчати цій спеціальності інших

Катерина Цвєткова: про роботу з блогерами, погрози та розвиток блогу
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
25/3/2024
Тривалість
10 хв

Катю, розкажіть, що спонукало вас до кар’єри в маркетингу? А саме з такою спеціальністю як робота з блогерами?

Що ж, все дуже просто: ще в університеті я навчалась на спеціальності реклама та PR. Потім я випадково потрапила на таку роботу, де мені потрібно було купувати рекламу у блогерів.

Це сталось випадково, і якщо чесно, я не планувала взагалі там працювати. Тоді ще ми працювали з блогерами і з України і з росії, а тому в місяць виходило більше 100 рекламних інтеграцій з блогерами.

Саме там я здобула найбільший досвід у роботі з блогерами, зрозуміла, як це все працює, як комунікувати з інфлуенсерами (з маленкими, великими а також зірками). Тому моя кар’єра як менеджер по роботі з блогерами почалась саме там. Пізніше після звільнення, я дуже хотіла знімати Тік Ток тож звісно, почала знімати відео про те, що найкраще знаю і що мені подобається, і це ж найбільше сподобалось моїй аудиторії. Так якось все і почалось. 

Слідкуємо за вами давно і у вас є дуже багато відео, де ви розповідаєте про вартість на рекламу у блогерів, про деталі співпраці, а деякі відео навіть дуже відверті (наприклад про “строк придатності” блогерів). Тож чи бували у вас погрози або конфлікти від деяких блогерів? Чи просили вас видалити ту чи іншу інформацію про них?

Так, погрози були і від досить відомих блогерів. До прикладу на мене грозилась подати в суд Анна Трінчер, а ще у мене був конфлікт з доволі популярним пабліком Top Bloggers і вони мене заблокували. На початку війни, коли я знімала актуальні відео про війну, у мене також був конфлікт з Анною Алхім (з її сторони це були погрози та приниження).

Проте це ж мабуть загартувало мене і навчило правильно реагувати не хейт, знаходити вихід зі складних ситуацій та загалом не зважати на інших і робити свою роботу (особливо, коли я впевнена у своїй правоті)

Кажуть, робота з блогерами — це легко. Міф чи правда, на вашу думку та з особистого досвіду?

Якщо знати багато моментів та нюансів (а такий досвід здобувається лише методом спроб та помилок) – тому у такому випадку (і для мене) робота з блогерами це не важко.

Є  просто такі моменти, що блогер може зробити не якісну рекламу, переробити на свій розсуд, не відповідально поставитись до ТЗ або ж переносити рекламну інтеграцію на іншу дату, а це все потребує часу та комунікації між обома сторонами (між блогером та брендом, для якого я бронюю рекламу). Також обов'язково потрібно робити аналіз, чи зайшла реклама, виставити та записати KPI, щоб надалі знати чи підходить продукт або послуга для реклами взагалі цьому блогеру (тому що продукт попросту може не зайти аудиторії).

Що найважче за всі роки роботи вам давалось при комунікації з інфлуенсерами?

Я не скажу, що це найважче, це скоріше монотонний процес (до прикладу коли ти працюєш з такими брендами як Сільпо або Лореаль), потрібно підписувати багато документів. Це все можна зробити онлайн, проте є такі блогери, які не можуть онлайн підписувати, тому доводиться ходити на пошту, надсилати договори, очікувати на підпис, комунікувати щодо певних деталей тощо. Після реклами також робиться акт виконаних робіт і цей момент з бюрократією дещо сповільнює сам процес. Проте це лише якщо робота з великими брендами. Якщо це невеликі інста магазини – наразі така співпраця відбувається взагалі без договорів.

Чи часто блогери не відповідально ставляться до роботи? 

Загалом конкуренція у блогерів зараз велика, тому більшість з них намагається робити все швидко та якісно. Бувають звісно непередбачувані ситуації і є низка блогерів на яких мені скаржаться і вони потрапляють у скандали. Проте це буває рідко.

Наскільки довго ви слідкуєте за блогером та аналізуєте його статистику аби зрозуміти чи вартує ціна за рекламу? 

Насправді я майже весь час працюю з одними і тими самим блогерами тому чітко знаю їх аудиторію, що зайде а що ні.

Це величезна база блогерів, і в них я впевнена на сто відсотків. Але коли я знаходжу нового, цікавого та вартого уваги блогера, бачу що аудиторія доволі активна, активно реагує на рекламу, я слідкую за ним декілька місяців, а тоді вже пробую рекламу (бували такі блогери що я і після реклами продовжувала слідкувати, тому що блогер дійсно цікавий)

Ви тік ток блогер з аудиторією більше як 118 тисяч підписників. Чи довго ви йшли до цієї цифри і чи було у вас вигорання, що хотілось все кинути і розпочати щось нове?

Вигорання було і до сьогоднішньої цифри я вважаю, що я йшла довго, цілих 2 роки. Вигорання було декілька разів і зараз я знімаю не лише огляди блогері, а й додала інші тематики.

Це все тому, оскільки я розумію, що я як експерт з блогерів можу набридати одним і тим самим контентом, а також люди завжди хочуть щось новеньке. Я сама собі набридла в цьому образі, чесно кажучи :)

Як і раніше я звісно додаю зашквари та новини про блогерів, тому що це все таки основні моя тема на сторінці. Проте щоб зменшити кількість вигорань – я намагаюсь правильно організовувати роботу, також займаюсь власним магазином. Ведення сторінки - це креативна робота, в якій постійно потрібно бути натхненним і лише тоді буде видимий результат.

Більшість спеціалістів, які добре розвинулись у своїй ніші, запускають власні курси. Чи думали ви про своє навчання з інфлуенсер маркетингу? Чи ви націлені більше на розвиток особистого блогу та магазину?

Коли я почала вести свій Тік Ток я побачила що він почав дуже добре йти. Так, я справді знаю багато про блогерів і можу сміливо ділитись якісними знаннями.

Проте, курси - це не в моєму пріоритеті зараз.

Знаю, що на моєму місці більшість вже б почали їх робити, але поки це не дуже цікавить мене. Наразі я зосереджна більше на блозі, особистому розвитку та розвитку свого магазину. 

І на останок, які поради ви можете дати тим, хто хоче активно почати працювати з блогерами?

Мабуть основну таку пораду, яка працює, я б дала таку: попрацювати із “двох фронтів”. Тобто побути і менеджером самого блогера і спробувати працювати на бренд і закупати для нього рекламу. Тоді ви зможете зрозуміти суть роботи і побачити її з різних ракурсів і сторін. І в кінцевому результаті зрозуміти, що вам подобається більше. 

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі