Назад
Журнал

Маркетинг на 360: чому варто використовувати всі можливі канали

Хтось скаже: “мені потрібен тільки Інстаграм”, а хтось буде певний, що достатньо буде сайту і трохи реклами. Проте хочу вас сьогодні запевнити, що бути бренду присутнім на різних каналах — це не лише нормально, а й ще й величезний плюс для розвитку

Маркетинг
Маркетинг
Маркетинг на 360: чому варто використовувати всі можливі канали
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
28/3/2024
Тривалість
7 хв

І тут вступають в гру два поняття: мультиканальність та омніканальність

Різниця між мультиканальністю та омніканальністю

Давайте коротко нагадаю вам, що таке мультиканальність

Уявіть собі, що у вас бренд парфумів. Так от, мультиканальний метод — це розвиток ваших парфумів через різні канали: веб сайт, соц мережі, мобільний додаток, офлайн магазин тощо. І тут важливо зауважити, що кожен канал працює незалежно зі своєю власною стратегією та метриками. Наприклад, на веб-сайті продажі можуть бути зосереджені на онлайн-промо-акціях, тоді як у фізичному магазині проводяться особисті розпродажі, а соц мережі — це більше для впізнаваності бренду або окремого залучення через контент і там є свій, окремий промокод на знижку.

що таке мультиканальність

Омніканальність — це така собі еволюція мультиканальності. Тут теж використовуються різні канали, проте вони мають єдину систему і діяльність всіх цих каналів злагоджена та однакова (наприклад спільні пропозиції, ціни, стиль спілкування тощо). Тобто якщо ви на сайті поставили знижку на продукцію, то така ж знижка буде і в офлайн магазині (і працівники повинні про це знати) і при покупці через соц мережі.

Якщо узагальнити — можливість “перемикання” між каналами призводить до більш позитивного клієнтського досвіду. Адже клієнти з більшою ймовірністю купують щось, коли мають у своєму розпорядженні різні канали. (комусь зручніше придбати щось на сайті, хтось дорогою додому гортає мобільний додаток, а хтось взагалі слухає подкаст де вкінці звучатиме гарна пропозиція)

Мультиканальні клієнти, як правило, є постійними клієнтами.

Багатоканальна стратегія дозволяє адаптуватися до мінливої поведінки споживачів і маркетингових тенденцій. Ви можете легко інтегрувати нові канали або скоригувати свій підхід на основі даних і показників ефективності. Така гнучкість гарантує, що ваші маркетингові зусилля залишатимуться актуальними та ефективними. А забезпечуючи кілька точок дотику протягом усього шляху клієнта, ви можете розвивати потенційних клієнтів і м'яко направляти їх до конверсії.

Приклади працюючої мультиканальності

Якось я аналізувала Пінтерест (зокрема нішу одягу і дивилась чи є в українському пінтересті наші бренди). Гортаючи стрічку по ключових словах я натрапила на бренд Капсула. Мене приємно здивувала там його присутність, тому що переглядів на місяць було мільйон, і більше того, раніше я про них не чула (а можливо просто забула). Далі мій шлях як клієнта був з Пінтерсту та сайт і з сайту до корзини. Тобто методом мультиканальності бренд зумів знайти свого клієнта на тому чи іншому каналі. В Інстаграмі я їх не зустрічала, проте Пінтерест став для них вирішальною точкою дотику до мене як до клієнта.

омніканальність це

Ще один хороший приклад — подкасти (зокрема Спотіфай). Я шукала цікаві українські подкасти про маркетинг і натрапила на блогерку Аллу Малишко. Я про неї також раніше чула, проте через те, що контенту сьогодні дуже багато — просто загубила її, забувши підписатись. І от, я стала її підписницею в телеграм та Інстаграм через такий канал як Спотіфай, а саме подкасти. До речі Алла також багато розповідає про мультиканальність, тому на її сторінках ви знайдете багато корисного для себе

мультиканальність це

Ключові переваги, якщо ваш бренд має декілька точок дотику з клієнтом

Підвищується впізнаваність бренду

Використовуючи різні канали, ви розширюєте свою мережу, представляючи свій бренд більшому сегменту аудиторії. Це підвищує впізнаваність бренду та ймовірність того, що потенційні клієнти зіткнуться з вашим оферами, контентом та дізнаються про вас більше

Отримуєте більше лояльних клієнтів

Багатоканальний маркетинг дозволяє задовольнити вподобання клієнтів.

мультиканальність 2024

Деякі з них можуть віддавати перевагу оновленням електронною поштою, тоді як інші можуть більше взаємодіяти з контентом у соціальних мережах. Різноманітність точок дотику створює більш зручний та персоналізований досвід.

Можливість персоналізації повідомлень

Різні канали пропонують унікальні можливості для персоналізованих повідомлень. Соціальні мережі ідеально підходять для розповіді про бренд і створення спільнот, тоді як email-маркетинг відмінно підходить для цільових рекламних акцій і залучення потенційних клієнтів. Розуміючи сильні сторони кожного каналу, ви можете створювати цільові повідомлення, які резонують з конкретними сегментами аудиторії.

Покращені дані про клієнта з різних каналів

Багатоканальний маркетинг дозволяє збирати дані з різних джерел, забезпечуючи більш цілісне уявлення про поведінку ваших клієнтів. Аналізуючи ці дані, ви можете отримати цінну інформацію про вподобання клієнтів, шляхи здійснення покупок та ефективність кампанії. Ці дані можна використовувати для вдосконалення маркетингових стратегій і більш точного таргетування повідомлень.

На сучасному насиченому ринку багатоканальний підхід вигідно відрізняє вас від конкурентів, які покладаються виключно на один канал. Пропонуючи більш комплексний та зручний клієнтський досвід, ви можете отримати конкурентну перевагу.

мультиканальність та омніканальність

Поради щоб ваша мультиканальність була успішна

  • Почніть із чіткого вивчення вашої цільової аудиторії. Знання їхніх демографічних характеристик, інтересів та каналів, яким вони надають перевагу, має вирішальне значення для створення таргетованих повідомлень. Адже аудиторія на різних каналах - різна. Кожна має свої вподобання та інтереси, а також спосіб сприйняття контенту.
  • Встановлюйте SMART-цілі. Це потрібно робити не лише при створенні мультиканальної стратегії, а стратегії як такої загалом. Адже саме ця тактика допоможе вам впевнено рухатись по всіх каналах та створювати релевантний контент для кожного з них.
  • Розробіть якісну контент-стратегію. Створюйте якісний та цікавий контент, який резонує з вашою аудиторією та відповідає меседжу вашого бренду. І не забувайте адаптовувати його під різні канали (навіть якщо у вас одна тема - розвивайте її, проте з адаптацією під ті канали, на яких присутній ваш бренд)
  • Відстежуйте та аналізуйте дані. Постійно відстежуйте ефективність ваших багатоканальних кампаній і використовуйте дані для оптимізації ваших стратегій для досягнення кращих результатів.
  • Багатоканальна інтеграція. Хоча багатоканальність фокусується на окремих каналах, прагніть до багатоканальної інтеграції, коли клієнтський досвід безперешкодно протікає через усі точки контакту з клієнтом. А це вже омніканальність, яка є ще ефективнішою стратегією.

Впровадження багатоканальної маркетингової стратегії вимагає ретельного планування та реалізації, але переваги, які описані вище, точно того вартують. Звертаючись до своєї аудиторії на їхніх умовах, сприяючи глибшому залученню та отримуючи цінну інформацію, ви можете створити потужну маркетингову силу, яка сприятиме зростанню бізнесу та лояльності клієнтів.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі