Назад
Журнал

Маркетингова стратегія: кожному бізнесу потрібен план

Конкуренція у світі бізнесу досягла шалених масштабів. Щоб це усвідомити - достатньо подивитися на цифри. Лише в Україні за 2023 рік зареєстрували понад 304 тисяч нових фізосіб-підприємців та 37 тисяч нових компаній.

Маркетинг
Маркетинг
Маркетингова стратегія: кожному бізнесу потрібен план
Софія Дембіцька

Софія Дембіцька

Дата
28/5/2024
Тривалість
10 хв

В таких умовах одні продукти і послуги вириваються вперед на ринку, тоді як інші залишаються в тіні, або взагалі не витримують конкуренції і зникають.

То що стоїть за успіхом відомих брендів? Бюджет, зв’язки, хороший маркетолог, багато reels в інстаграмі? Думаю, що насправді секрет може бути в ретельно розробленій маркетинговій стратегії, яка дозволяє бізнесам не просто існувати, але й розвиватися і отримувати бажаний прибуток. 

Що таке маркетингова стратегія і для чого вона бізнесу?

Словосполучення “маркетингова стратегія” можна побачити у більшості програм курсів із маркетингу, у рекламі маркетологів і всюди буде звучати те, що бізнесу вона дуже потрібна. Тільки от на практиці буває так, що підприємці не розуміють для чого.

За офіційним визначенням, маркетингова стратегія — це набір управлінських рішень і дій щодо розподілу маркетингових ресурсів компанії так, щоб у результаті бізнес-активності вартість компанії збільшувалася.

Мені ж хочеться подавати цей термін простою мовою: маркетингова стратегія – не просто список дій. Це карта, яка веде вас до вашої мети. Бізнес без неї – це як мандрувати без плану: ви можете потрапити куди завгодно, але це не завжди буде місце, де ви хочете бути.

Можна створювати якісний контент, вести всі можливі соціальні мережі, запускати безліч реклам, але при цьому стояти на одному місці, не знаходити свою аудиторію і головне – не рости у доході. 

ant media новини

Маркетингова стратегія необхідна для:

  • досягнення короткострокових і довгострокових цілей компанії;
  • чіткого позиціонування на ринку;
  • планування бюджету, ефективного використання людських та фінансових ресурсів;
  • масштабування, збільшення продажів і прибутку

Які ключові питання має вирішувати стратегія?

1️) Хто ви – які ваші цінності, як ви хочете, щоб споживачі сприймали вас, що відрізняє вас від конкурентів, як ви спілкуєтеся з аудиторію?

2️) Для кого ви – хто ваша цільова аудиторія? Просто жінки 20-50 років? А якщо розписати глибше? Які питання, проблеми, «болі» є у тих, кому потрібен ваш товар чи послуга? 

3️) Де ваша аудиторія може вас знайти? У соцмережах, почути по радіо чи пошукати в гуглі? На основі цього у вас мають бути прописані канали розвитку.

4️) Які ваші цілі – фінансові, іміджеві / короткострокові, довгострокові. 

5️) Що відбувається на ринку довкола? Хто ваші конкуренти? Який попит – постійний чи сезонний? 

6️) Який ваш маркетинговий бюджет? Важливо знати, скільки ви можете вкласти у розвиток свого бренду чи бізнесу.

7️) Які дії ви маєте зробити, щоб досягнути своїх цілей? 

8️) Метрики: як ви будете вимірювати ефективність вашої маркетингової стратегії? Які ключові показники продуктивності будуть вказувати на досягнення ваших цілей?

the ant media журнал

Приклади маркетингових стратегій відомих брендів

Coca-Cola

Стратегія емоційного маркетингу. Coca-Cola часто використовує рекламу, що створює емоційний зв'язок зі споживачами. Їхня реклама часто базується на ідеї спільної радості та співчуття.

McDonald's

Стратегія глобального брендингу. McDonald's вдало адаптує свій бренд до різних культур та ринків, зберігаючи при цьому консистентність свого образу та продуктів.

Disney

Стратегія контент-маркетингу та створення унікального світу. Disney успішно використовує своїх персонажів та історії для створення різноманітного медіа-контенту, від мультфільмів до парків розваг. Це дозволяє їм розширювати свій бренд та привертати нових прихильників.

IKEA

Стратегія демократизації дизайну. IKEA створює продукцію, яка є доступною для широкого кола споживачів, зберігаючи при цьому якість та стиль. Їхня стратегія базується на ідеї, що гарний дизайн повинен бути доступним для всіх.

Starbucks

Стратегія створення особливого досвіду. Starbucks не лише продає каву, але і створює атмосферу, де клієнти можуть відпочити та насолодитися особливою атмосферою кав'ярні.

the ant media

Розробка маркетингової стратегії: покроковий план дій

Перед написанням маркетингової стратегії обов’язково потрібно пам’ятати, що кожен бізнес унікальний, зі своїми стартовими умовами, задачами і ресурсами. Комусь потрібна слава і гроші, а комусь, до прикладу, донести важливість збереження природи. Тому єдиної інструкції, яка гарантуватиме результат і успіх для всіх бізнесів - не існує. 

Попри це, хочу виділити ті кроки при розробці маркетингової стратегії, які я вважаю важливими для більшості:

  • Зберіть усю інформацію про свій бренд чи бізнес - наявні ресурси (соцмережі, сайт тощо), відгуки про вас, статті. Зафіксуйте, які показники є у вас на даному етапі, щоб зрозуміти, яка ваша початкова точка. 
  • Визначте своє позиціонування на ринку та унікальну торгову пропозицію. Важливо для себе зрозуміти, як ви бачите свій бренд, його місію і що у вас є такого, чого не роблять ваші конкуренти. 
  • Проаналізуйте свою аудиторію - це може здаватися настільки банальною фразою, яку рекомендують всі, але крок дуже важливий. Тільки моя порада - не дійте шаблонно. Стать, вік, фінансовий рівень ви і без аналізу розумієте. Натомість пропишіть, що мотивує людей купляти у вас товар чи послугу, які бар’єри навпаки зупиняють від покупки, що турбує вашу цільову аудиторію і чим ви можете бути їм корисні. 
  • Аналіз конкурентів - досліджуйте, як конкуренти позиціонують свої бренди на ринку. Оцініть їхню присутність у соціальних мережах, активність та взаємодію з аудиторією. Аналізуйте рекламні кампанії та акції конкурентів, щоб визначити їхні успішні стратегії. Перегляньте відгуки клієнтів про конкурентів у різних джерелах і пропишіть, які аспекти обслуговування та продуктів конкурентів викликають задоволення або незадоволення у клієнтів.
  • Розробіть стилістику бренду: формування єдиної стилістики допоможе створити впізнаваний образ для вашої цільової аудиторії. Стилістика бренду включає розробку логотипу, кольорової гами, шрифтів, тональності комунікацій та візуальних елементів. Важливо, щоб всі маркетингові матеріали та комунікації відповідали визначеній стилістиці, створюючи цілісний та узгоджений образ бренду.
  • Встановіть цілі - вони мають бути конкретні, вимірювані, досяжні, релевантні та обмежені в часі (SMART-цілі). Це можуть бути цілі щодо збільшення продажів, підвищення впізнаваності бренду, залучення нових клієнтів або поліпшення лояльності існуючих. Але врахуйте, що збільшити продажі чи прибуток - це дуже розмита мета. Протягом трьох місяців збільшити кількість первинних пацієнтів в клініці на консультацію в травматолога на 20% - чітка ціль, для досягнення якої можна буде визначити конкретні дії. 
  • Визначте, через які канали ви будете доносити своє повідомлення до цільової аудиторії. Це можуть бути соціальні мережі, електронна пошта, контент-маркетинг, реклама на телебаченні чи радіо, SEO та PPC-кампанії, партнерства та інші методи.
  • Створіть детальний план дій, який включає стратегії та тактики для досягнення поставлених цілей. Визначте бюджет, ресурси, терміни виконання і відповідальних осіб за кожну задачу. Ваш план має бути гнучким, щоб можна було вносити корективи у разі необхідності.
  • Регулярно аналізуйте результати маркетингових дій, використовуючи ключові показники ефективності (KPI). Визначте, що працює, а що ні, і вносьте необхідні корективи. Використовуйте отримані дані для постійного покращення вашої маркетингової стратегії.

І пам’ятайте:

стратегія - це не просто ще один черговий файл на вашому робочому столі, а важливий інструмент для розвитку вашого бренду.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі