Назад
Журнал

Основні типи маркетингу

А ви знали, що існує понад 15 видів різного роду маркетингу. Гадаю, найпопулярніші поняття - це діджитал маркетинг, контент маркетинг, сошиал медіа маркетинг... Та, як щодо інших? І, можливо, хтось в тих інших і себе знайде?

Маркетинг
Маркетинг
Основні типи маркетингу
Вікторія Шиманська

Вікторія Шиманська

Дата
8/10/2023
Тривалість
10 хв

Маркетинг охоплює надзвичайно широкий спектр стратегій і тактик і всі вони спрямовані на розвиток товарів, послуг чи ідей до цільової аудиторії. Тож сьогодні - про типи маркетингу, які ви, можливо, навіть не брали до уваги:

Якщо розпочати із усім відомого цифрового маркетингу (digital marketing), то основні його підвиди це:

- Пошукова оптимізація (SEO). Простішими словами - це процес оптимізації веб-сайтів для підвищення позицій на сторінках результатів пошуку в різних пошукових системах (таких як Гугл наприклад)
- Контент-маркетинг. Контент - це король. Тому даний тип маркетингу теж повинен мати свої стратегії і націлений залучати цільову аудиторію.
- Маркетинг у соціальних мережах. Чи не найулюбленіший вид усіх, хто тільки стикається з маркетингом. Все ще тримається на доволі хороших позиціях та при правильній стратегії допопомагає збільшувати аудиторію та підвищувати продажі.
- Email-маркетинг. Я великих надій на нього не покладала. але надсилання цільових електронних листів для просування продуктів або залучення потенційних клієнтів може бути теж хорошим ходом.
- Реклама з оплатою за клік (PPC). Простіше кажучи - гугл реклама. Це оплата за показ оголошень у результатах пошукової видачі або на веб-сайтах, з оплатою за кліки.
- Партнерський маркетинг (Affiliate Marketing) - це співпраця з афілійованими особами, які просувають ваші продукти або послуги в обмін на певний відсоток у відповідь, якщо за його рекомендацією придбали товар

типи марктеингу
Переходимо до традиційного маркетингу

- Друкована реклама, яка включає в себе газетні оголошення, оголошення в журналах, листівки, брошури тощо
- Телевізійна реклама. Ту все просто - це різного роду рекламні ролики, що транслюються на телебаченні для охоплення дуже широкої аудиторії.
- Радіореклама. Реклама, що транслюється по радіо. Вона націлена на більш локальну аудиторію, у певному регіоні.

традиційний маркетинг


Контент-маркетинг також має свої підвиди:

- Ведення блогу. Зараз це на піку популярності (кажуть, навіть, що блогерам вже навіть заборонено робити нативну рекламу, тільки з позначкою "реклама"). Хороший старт до якісного контенту.
- Відеомаркетинг. Створення та поширення відеоконтенту на таких платформах, як YouTube чи Тік Ток.
- Подкаст маркетинг. Подкасти набирають шалену популярність, тож такий вид маркетингу теж не варто відкидати.

контент маркетинг
І окремо також хочеться відзначити:

Інфлюенсер-маркетинг - співпраця з інфлюенсерами або блогерами.

Івент маркетинг - проведення або спонсорування заходів для просування продуктів, підвищення впізнаваності бренду або залучення клієнтів.

Партизанський маркетинг - нетрадиційна і часто недорога маркетингова тактика, яка покладається на креативність і несподіванку, щоб привернути увагу.

Продуктовий маркетинг - зосередження на просуванні конкретних продуктів, включаючи дослідження ринку, запуск продукту та його позиціонування.

Причинний маркетинг - пов'язування бренду з соціальними або екологічними проблемами для формування доброзичливого ставлення та узгодження з цінностями клієнтів.

Маркетинг відносин - побудова та розвиток довгострокових відносин з клієнтами для підвищення лояльності та повторних покупок.

Експірієнс-маркетинг - створення захоплюючих вражень від бренду для залучення клієнтів на більш глибокому рівні.

Аффініті-маркетинг - співпраця з брендами, які мають спільну цільову аудиторію, з метою використання клієнтських баз один одного.

Мобільний маркетинг - орієнтація на клієнтів за допомогою мобільних пристроїв, включаючи мобільні додатки, SMS-маркетинг і маркетинг на основі місцезнаходження.

Міжнародний маркетинг - адаптація маркетингових стратегій до цільових аудиторій у різних країнах і культурах.

Нішевий маркетинг - зосередження уваги на конкретному, чітко визначеному сегменті ринку, щоб адаптувати маркетингові зусилля до його унікальних потреб та вподобань.

Індивідуальний маркетинг - створення персоналізованих маркетингових повідомлень та пропозицій для окремих клієнтів.

Вибір маркетингових стратегій залежить від таких факторів, як цільова аудиторія, бюджет, галузь та маркетингові цілі. Крім того, сфера маркетингу постійно розвивається, з'являються нові технології та тенденції, тому маркетологи часто адаптують свої стратегії відповідно до них.

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі