Назад
Журнал

Що таке безликий маркетинг і чи стане він трендом у 2024?

Останніми місяцями безликий маркетинг з'являється по всьому Інстаграм. І SMM менеджери вже задаються питаннями, чи працює такий маркетинг і чи може він бути прибутковим?

Маркетинг
Маркетинг
Що таке безликий маркетинг і чи стане він трендом у 2024?
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
5/6/2024
Тривалість
7 хв

Безликий маркетинг це

Поки одні активно говорять про актуальність розвитку особистого блогу та про те, що бренду потрібно обличчя, в Америці починає популяризуватись безликий маркетинг.

Faceless marketing — це практика просування бізнесу без обличчя бренду.

Тобто замість того, щоб представляти людину як обличчя компанії, цей підхід фокусується на створенні контенту та побудові ідентичності бренду, яка не передбачає чиєїсь фізичної присутності або імені. І в останні місяці це стало чимось більшим ніж просто визначення

Ключові особливості безликого маркетингу:

  • акцент робиться на створенні якісного, інформативного та цікавого контенту, який резонує з цільовою аудиторією. Це можуть бути пости в блогах, контент у соціальних мережах або відео
  • навіть не маючи обличчя, безликий бренд може набути виразної індивідуальності завдяки своєму тону голосу, візуальним ефектам та сторітелінгу.
новини маркетингу
  • безликий маркетинг зазвичай використовується на таких платформах, як Інстаграм, YouTube та Пінтерест, де контент займає центральне місце.

У цього підходу є декілька переваг. Він може бути менш трудомістким, менш фінансово затратним, ніж створення особистого бренду та апелює до ширшої аудиторії (оскільки не базується на особистості однієї людини) і дозволяє зосередитися на самому продукті чи послузі.

Однак для того, щоб бізнес генерував стабільні продажі, його клієнти повинні йому довіряти. І часто буває набагато легше завоювати довіру, коли ваша аудиторія бачить ваше обличчя і знає, хто ви. Будучи безликим і не проявляючи свою індивідуальність, ви ризикуєте втратити цю довіру.

Подумайте про це так: навіть такі величезні корпорації, як McDonalds, Pepsi та Nike, показують людей у своїх рекламних кампаніях. Іноді це випадкові актори, але часто це люди, яких ми вже знаємо і яким довіряємо.

Чи ефективний безликий маркетинг?

Безликий маркетинг справді може працювати. Коли ви наприклад пригадуєте великі корпорації, такі як Burger King, ви наврядчи думаєте про їхніх генеральних директорів, але коли мова йде про менші бренди, показ обличчя може мати надзвичайно позитивний вплив на продажі.

faceless marketing

Переваги безликого маркетингу

  • якщо ваш продукт чи послуга не затьмарюється вашою індивідуальністю — він може опинитися в центрі уваги.
  • безликий контент можна легко перепрофілювати і поширювати на різних платформах, що робить його більш масштабованим підходом.
  • ви не покладаєтесь на “харизму” однієї людини, тому він може потенційно резонувати з ширшою аудиторією.
  • вам не потрібно витрачати гроші на оплату інфлюенсерам (амбасадорам) або створення особистого бренду.

Недоліки безликого маркетингу

  • побудувати довіру з аудиторією може бути складніше, якщо вона не відчуває зв'язку з реальною людиною, яка стоїть за брендом.
  • безликий контент може бути не таким цікавим, як контент з реальною особистістю.
  • безликий маркетинговий простір може бути перенасиченим, тому якісний контент має вирішальне значення для того, щоб виділитися.
  • певні демографічні групи можуть краще асоціюватися з персональними брендами, особливо для продуктів B2C.

Приклади безликого маркетингу

Якщо ви зацікавились безликим маркетингом і хочете спробувати його ефективність — тоді ось деякі приклади брендів, які активно використовують стратегії безликого маркетингу і добре розвиваються. Можливо це надихне вас до нових ідей

Використання маскотів (талісманів) або героїв (персонажів)

Талісмани та персонажі можуть бути дуже ефективними для маркетингу бренду, але використовувати їх потрібно стратегічно. Вдало розроблений маскот може бути миттєво впізнаваним і залишити незабутнє враження у глядачів. Більше того маскоти можуть викликати позитивні емоції, такі як довіра, дружелюбність або гумор, роблячи бренд більш впізнаваним.

Хто використовує маскотів та героїв?

Duolingo — талісман сови, Duo, займає центральне місце в їхніх соціальних мережах зі смішним і зрозумілим контентом, просуваючи їхній додаток для вивчення мов.

новини маркетингу

M&M's — rолоритний склад персонажів M&M's дозволяє бренду орієнтуватися на різні демографічні групи та створювати гумористичні сюжетні лінії в своїх рекламних роликах.  Кожен персонаж має яскраво виражену індивідуальність, що робить їх впізнаваними і такими, що запам'ятовуються. Персонажі стали синонімом веселої та яскравої індивідуальності цукерок M&M's. Вони вийшли за рамки простого талісмана і стали культурними іконами у власному розумінні.

маркетинг

KFC — Полковник Сандерс це більше, ніж просто талісман; він уособлює спадщину бренду та південну гостинність.  Його образ викликає відчуття традицій та якості, що асоціюється з рецептом смаженої курки KFC. Миттєво впізнаваний образ полковника створює сильну ідентичність бренду та відчуття довіри до його спадщини і прихильності до смаку.

новини маркетингу

Фокус на дії та спосіб життя

GoPro використовує  яскраві візуальні ефекти, що демонструють екстремальні види спорту та пригодницькі заходи, щоб підкреслити можливості своїх камер.  Основна увага приділяється користувацькому досвіду та неймовірним кадрам, а не конкретним особам.Такий підхід позиціонує камеру GoPro як найважливіший інструмент для зйомки найяскравіших моментів життя. Він підкреслює прагнення до пригод і дозволяє глядачам уявити себе за допомогою камери.

ант медіа

Дизайн та доступність

Canva використовує візуальні матеріали, навчальні посібники та створений користувачами контент, щоб продемонструвати простоту та доступність своєї платформи для графічного дизайну. Зосереджуючись на процесі дизайну та користувацьких творіннях, Canva позиціонує себе як інструмент для всіх, незалежно від дизайнерського досвіду. Такий підхід сприяє формуванню почуття спільноти та інклюзивності.

ant media

Це лише кілька прикладів, і безликий маркетинг можна адаптувати до багатьох галузей і платформ. Головне - використовувати креативний контент і мати хороший TOV, щоб налагодити зв'язок з аудиторією

може зацікавити

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Snug Gifts: переосмислення подарункових боксів

Як воно, відкрити свою справу на емоціях, придумати ідеальну концепцію, з мінімальними вкладеннями під час війни? Сьогодні про це все у надихаючому інтервʼю розповідає Каріна - засновниця чудового бренду подарункових боксів SNUG.

Canva: останні оновлення, новий функціонал та тренди

Канва - завжди була зручним інструментом для швидкого створення дизайнів для соц мереж. Але за останні роки Canva дуже переформатувалась і сьогодні там є просто безмежний функціонал, який можна використати у щоденній роботі